michoa Opublikowano 18 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2008 a jak myślicie czy będzie zauwarzalna różnica między olejami typu castrol 2t a makita ? czy przy pompie wody to różnicy wielkiej nie zrobi a zależy mi na przebiegu -_- bo droga była podaj parametry tych olejów.........wiadomo że jakościowo zawsze jest tak że mineralny>pólsyntetyk>full syntetyk na tym 3 są najlepsze przebiegi przy czym druga sprawa to marka bo np mineralny midland jest 10000x lepszy od mineralnego mixolu ......... generalnie raczej wśród olei nie ma wyjątków od zasady im droższy tym lepszy tylko nie należy przesadzać typu że do kosiarki lejemy valvoline 2t racing :icon_rolleyes: no nie dziwie sie ze tak chodziła,a po za tym szkoda lac ten olej do dwusuwa (jeszcze szybkoobrtowego) mrugacz.gif teraz leje jakiś mobil semi synt Cytuj "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wicek15 Opublikowano 19 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2008 ps. a co do książki to ostatnio musiałem oddać sprzęt do serwiu, ustawiali luz zaworowy a chciał bym sam to robićPo co lejesz olej do benzyny, skoro masz 4T? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 19 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2008 mowa była o kosiarce 2t :] a czy przy docieraniu dobrze jest wlać troche więcej oleju naprzykład 1:40 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lichy111WSK Opublikowano 19 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2008 Przy docieraniu najlepiej wlać troszeczke więcej oleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polo40 Opublikowano 19 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2008 Napisze coś nie na temat ale myśle że nie ma sesu zakładac nowego tematu, Mam dobrze ustawiony dozownik i mam silnik na dotarciu przejechane 320km i na 5 litrów bęzyny ile musze dodac oleju(dozownik ustawiony jest na stary tłok) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackuzy Opublikowano 19 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2008 Makita to dobry olej półsyntetyczny z tego co mi wiadomo :notworthy: sam smigam moją detką na tym oleju i polecam. Co do castrola nie wiem jaki konkretnie to olej bo castrol robi rózne oleje do 2T. A co do ilości to podstawowym problem przy laniu za dużej ilości oleju jest padanie świec...:flesje: przynajmniej u mnie bo robie mieszankę staaanowczo za bogatą :lalag: ale od następnego baku już będę lał normalny stosunek bo tez przesada nie za dobra :icon_razz: Cytuj Jacek Winiarek Fotografia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 20 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 sprawdziłem tłumik "czysty" lekko pozbyłem sie zadzy, wymieniłem olej, sprawdziłem świece była zakopcona - bogata mieszanka i miała za małą szczeline 0,55 zamiast 0,75 ją wczyściłem i założylem ale chyba coś zepsułem bo przy pierwszym uruchomieniu zaczeło tak jak by iskrzyć ale po sekundzie przestało, ale wali ciągle na bogatej mieszance zaraz po uruchomieniu pojawia sie czarna chmura i tuż przed wyłączeniem na niskich obrotachczy to ma coś wspólnego ze świecą ? i pierdzeniem michao napisał że najlepsze przebiegi uzyskuje sie na mineralnym, a nie jest to tak że normalnie leje sie półsyntentyk a dopiero jak zaczyna mocno brać przechodzi sie na mineralny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michoa Opublikowano 21 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 po uruchomieniu pojawia sie czarna chmura i tuż przed wyłączeniem na niskich obrotachczy to ma coś wspólnego ze świecą każdy dwusuw jak jest zimny potwornie dymi dopóki sie nie rozgrzeje wynika to z reguły z ssania i niskiej temperatury silnika (ogar 200 kopci mtx 80 kopci simson kopci) w kosiarce ssanie jest pewnie automat .. michao napisał że najlepsze przebiegi uzyskuje sie na mineralnym, a nie jest to tak że normalnie leje sie półsyntentyk a dopiero jak zaczyna mocno brać przechodzi sie na mineralny sorki ale nie zrozumieliśmy sie albo ja gdzieś walnąlem bład...... najlepsze przebiegi są na oleju który najlepiej łagodzi tarcie czyli full syntetyku potem pól syntetyk i mineralny........ oleju mineralnego raczej sie do szlifierek (wysokoobrotowe 2t i 4t )nie powinno lać jeśli już to jakiś z wyższej pólki np midland ........ jako offtop powiem że olej mineralny jest lepszy tylko w jednym zastosowaniu które nie dotyczy tego tematu mianowicie stare cięzarówki (jelcze stary kamazy) bo tam 99% silników pali olej i trzeba ciągle dolewać a mineralny nie dosyć że jest tańszy to wystarcza do smarowania tych wolnoobrotowych jednostek Cytuj "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 22 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2008 dokładnie tak mi sie wydawało że wpierw sie leje full syneteyk i w ostateczności mineral żeby wydłużyć agonie :], ale czy warto zaczynać w przypadku pompy od pełnego syntetyka czy nie zaczkodzi na początku szarpnąć sie na 2T Castrol Power 1 Racing i jedną butelke przepalić na dotarcie a potem zalać makite nagram jutro dźwięk tego silnika może dojdziecie o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek34 Opublikowano 23 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2008 jeżeli chodzi o docieranie silnika to tylko na mineralnym .dalej full syntetyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brajan1 Opublikowano 22 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 Witam Mój problem nie powinien pojawić się na takim forum, ale jak czytam to można się podpiąć. Ja Panowie Mam następujące pytanie związane z mieszaniem oleju i benzyny. Nabyłem odśnieżarkę spalinową i proporcja jest 1:32. Czy to znaczy że na 5l benzyny mam wlać 155ml oleju ? Dzięki za odpowiedz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 Tak a dokładnie to 156ml oleju na 5l benzyny :bigrazz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moto.x. Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 Witam :flesje: Morze mi ktoś powiedzieć czy mogę wlać do motorynki benzynę 98, olej jaki stosuje to mixol s a proporcja 1:50. Zależy mi na szybkiej odpowiedzi bo jutro jade po bęzynke :crossy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michoa Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 z mixolem 1:30 tylko 1:30 rzadsza grozi zatarciem Cytuj "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziuteek Opublikowano 26 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2009 z mixolem 1:30 tylko 1:30 rzadsza grozi zatarciem 1:30 w motorynce no co ty, chyba ze na dotarciu, jak nie jest na dotarciu normalnie 1:50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi