Skocz do zawartości

złe proporcje oleju i paliwa

finalcell
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

a jak myślicie czy będzie zauwarzalna różnica między olejami typu castrol 2t a makita ? czy przy pompie wody to różnicy wielkiej nie zrobi a zależy mi na przebiegu -_- bo droga była

podaj parametry tych olejów.........wiadomo że jakościowo zawsze jest tak że mineralny>pólsyntetyk>full syntetyk na tym 3 są najlepsze przebiegi przy czym druga sprawa to marka bo np mineralny midland jest 10000x lepszy od mineralnego mixolu ......... generalnie raczej wśród olei nie ma wyjątków od zasady im droższy tym lepszy tylko nie należy przesadzać typu że do kosiarki lejemy valvoline 2t racing :icon_rolleyes:

no nie dziwie sie ze tak chodziła,a po za tym szkoda lac ten olej do dwusuwa (jeszcze szybkoobrtowego) mrugacz.gif

teraz leje jakiś mobil semi synt

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl

Napisze coś nie na temat ale myśle że nie ma sesu zakładac nowego tematu, Mam dobrze ustawiony dozownik i mam silnik na dotarciu przejechane 320km i na 5 litrów bęzyny ile musze dodac oleju(dozownik ustawiony jest na stary tłok)

Makita to dobry olej półsyntetyczny z tego co mi wiadomo :notworthy: sam smigam moją detką na tym oleju i polecam. Co do castrola nie wiem jaki konkretnie to olej bo castrol robi rózne oleje do 2T.

A co do ilości to podstawowym problem przy laniu za dużej ilości oleju jest padanie świec...:flesje: przynajmniej u mnie bo robie mieszankę staaanowczo za bogatą :lalag: ale od następnego baku już będę lał normalny stosunek bo tez przesada nie za dobra :icon_razz:

sprawdziłem tłumik "czysty" lekko pozbyłem sie zadzy, wymieniłem olej, sprawdziłem świece była zakopcona - bogata mieszanka i miała za małą szczeline 0,55 zamiast 0,75 ją wczyściłem i założylem ale chyba coś zepsułem bo przy pierwszym uruchomieniu zaczeło tak jak by iskrzyć ale po sekundzie przestało, ale wali ciągle na bogatej mieszance zaraz po uruchomieniu pojawia sie czarna chmura i tuż przed wyłączeniem na niskich obrotach

czy to ma coś wspólnego ze świecą ? i pierdzeniem

michao napisał że najlepsze przebiegi uzyskuje sie na mineralnym, a nie jest to tak że normalnie leje sie półsyntentyk a dopiero jak zaczyna mocno brać przechodzi sie na mineralny

po uruchomieniu pojawia sie czarna chmura i tuż przed wyłączeniem na niskich obrotach

czy to ma coś wspólnego ze świecą

każdy dwusuw jak jest zimny potwornie dymi dopóki sie nie rozgrzeje wynika to z reguły z ssania i niskiej temperatury silnika (ogar 200 kopci mtx 80 kopci simson kopci) w kosiarce ssanie jest pewnie automat ..

michao napisał że najlepsze przebiegi uzyskuje sie na mineralnym, a nie jest to tak że normalnie leje sie półsyntentyk a dopiero jak zaczyna mocno brać przechodzi sie na mineralny

sorki ale nie zrozumieliśmy sie albo ja gdzieś walnąlem bład......

najlepsze przebiegi są na oleju który najlepiej łagodzi tarcie czyli full syntetyku potem pól syntetyk i mineralny........

oleju mineralnego raczej sie do szlifierek (wysokoobrotowe 2t i 4t )nie powinno lać jeśli już to jakiś z wyższej pólki np midland ........

jako offtop powiem że olej mineralny jest lepszy tylko w jednym zastosowaniu które nie dotyczy tego tematu mianowicie stare cięzarówki (jelcze stary kamazy) bo tam 99% silników pali olej i trzeba ciągle dolewać a mineralny nie dosyć że jest tańszy to wystarcza do smarowania tych wolnoobrotowych jednostek

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl

dokładnie tak mi sie wydawało że wpierw sie leje full syneteyk i w ostateczności mineral żeby wydłużyć agonie :], ale czy warto zaczynać w przypadku pompy od pełnego syntetyka czy nie zaczkodzi na początku szarpnąć sie na 2T Castrol Power 1 Racing i jedną butelke przepalić na dotarcie a potem zalać makite

nagram jutro dźwięk tego silnika może dojdziecie o co chodzi

• 8 miesięcy temu...

Witam

Mój problem nie powinien pojawić się na takim forum, ale jak czytam to można się podpiąć.

Ja Panowie Mam następujące pytanie związane z mieszaniem oleju i benzyny.

Nabyłem odśnieżarkę spalinową i proporcja jest 1:32. Czy to znaczy że na 5l benzyny mam wlać 155ml oleju ?

Dzięki za odpowiedz. Pozdrawiam.