jachuer5 Opublikowano 2 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2008 Witam, skorzystałem Z Scansolu, polecam ten specyfik, delikatny, a zarazem skuteczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szarowiak Opublikowano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 chcialbym wiedziec jakie sposoby na usuwanie starych farb ,lakierow , podkladow maja forumowicze. chodzi mi o czesci aluminiowe, duraluminium i inne stopy. jak wiadomo farba/lakier na elementach z takich materialow bardzo dobrze sie trzyma nawet po uplywie kilkunastu lat, czesto wystepuja jakies zarysowania odpryski itp i postanawiamy doprowadzic czesc karoserii motocykla do porzadku , ale co zrobic gdy odlew z ktorego wykonany jest tylni wahacz posiada rozne wzmocnienia, przegrody i zakamarki, i kazdy sposob pozbycia sie starego lakieru okazuje sie bezskuteczny? raczej drapanie gwozdziami, przypalanie itd odpada, jakie macie swoje sposoby? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qurim Opublikowano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 (edytowane) Ano fajne sposoby mamy. :icon_mrgreen: Piaskowanie, szkiełkowanie, sodowanie... zależy jaki materiał. Łatwe powierzchnie traktujemy Scansol`em lub podobnym ustrojstwem. Natomiast dużych, płaskich powierzchni nie należy piaskować bo będzie wielki problem. Ale to bardziej dotyczy renowacji samochodów, nie motocykli. Edytowane 2 Grudnia 2010 przez qurim Cytuj MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 (edytowane) soda z marketu i pistolet do piaskowania , ładnie zbiera później tylko w koło jest biało gdzie się czyściło :D Edytowane 2 Grudnia 2010 przez enduromaster Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qurim Opublikowano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 (edytowane) Tylko ostrożnie bo woda sodowa uderza do głowy. tylko w koło jest biało gdzie się czyściło :D Lepiej biało niż brązowo. :icon_mrgreen: Tyle śniegu spadło że i tak wszędzie jest biało.... Edytowane 2 Grudnia 2010 przez qurim Cytuj MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 2 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2010 mam taką puszkę loctita w szpreju do usuwania starych uszczelek - żaden lakier się temu nie oprze. jest bardzo dużo takich specyfików. Zainwestuj pół godziny w google i znajdziesz tabuny takiej chemii. Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyslaw912 Opublikowano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 lakier najlepiej ściąga "ogień" kiedyś miałem do pomalowania stopki centralne to wrzuciłem je do ognia, obdrapałem, odtłuściłem i pomalowałem i była LALA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 lakier najlepiej ściąga "ogień" kiedyś miałem do pomalowania stopki centralne to wrzuciłem je do ognia, obdrapałem, odtłuściłem i pomalowałem i była LALA I przy okazji zmienia właściwości mechaniczne elementu. To akurat nie jest najlepszy pomysł. Podpowiem jeszcze jedno - spalania to inaczej proces gwałtownego utleniania. Weź 2 gwoździe. jednego wrzuć do ognia drugiego nie. I zobacz który szybciej zardzewieje. Nie polecam. Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek-J8 Opublikowano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 ja używam skansola-i w pracy jako lakiernik,i na kochanych,najlepszych wrogów :icon_razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyslaw912 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 I przy okazji zmienia właściwości mechaniczne elementu. To akurat nie jest najlepszy pomysł. Podpowiem jeszcze jedno - spalania to inaczej proces gwałtownego utleniania. Weź 2 gwoździe. jednego wrzuć do ognia drugiego nie. I zobacz który szybciej zardzewieje. Nie polecam. no jeśli chodzi o zasyfiałe stopki centr. to ogień raczej jest najlepszym rozwiązaniem, a jeśli chodzi o rdzę to potraktowałem to podkładem antykorozyjnym i naprawde nie widziałem żadnych uchbień. Ale do bardziej delikatnych elementów stalowych to też raczej nie polecam ale do czegoś typu zasyfiałe stopki to jak najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buber Opublikowano 4 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 (edytowane) no jeśli chodzi o zasyfiałe stopki centr. to ogień raczej jest najlepszym rozwiązaniem, a jeśli chodzi o rdzę to potraktowałem to podkładem antykorozyjnym i naprawde nie widziałem żadnych uchbień. Ale do bardziej delikatnych elementów stalowych to też raczej nie polecam ale do czegoś typu zasyfiałe stopki to jak najbardziej Ja tam za biedny jestem żeby kupować tanio. Takie coś powinno się zanieść do malarni proszkowej, u mnie za taki element, z piaskowaniem, by wzięli z 50-60 zł. Lepiej niż proszkiem się nie da. Również zrobione z podkładem ;) Edytowane 4 Grudnia 2010 przez Buber Cytuj Dezinformacja i fake newsy opierają się na tendencyjności w naszym myśleniu. Nie lubimy otrzymywać informacji, które są sprzeczne z tym, jak postrzegamy świat. Wolimy wiadomości, które potwierdzają nasze przekonania. Problem w tym, że wobec takich przekazów jesteśmy mniej krytyczni, więc jeśli dezinformacja będzie zgodna z tym, w co i tak już wierzymy, łatwiej będzie się nam na nią nabrać. Pamiętajmy, dezinformacja ma na celu radykalizację naszego światopoglądu, a nie jego zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szarowiak Opublikowano 4 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 a macie jakis pomysl co do zcierania/zmywania/zdrapywania lakieru z np duraluminiowego tylniego wachacza? wiadomo ze ogniem sie na to nie podziala, zmywacze odpadaja, szpachelka chyba tez ze szczotka druciana, wiec jak sie pozbyc starego zasyfialego lakieru zanim sie polozy nowy? lub przed polerowaniem takiej powierchni gdyz doszlismy do wniosku ze lepiej wypolerowane niz pomalowane, tu chodzi mi tez i o felgi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemyslaw912 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 a macie jakis pomysl co do zcierania/zmywania/zdrapywania lakieru z np duraluminiowego tylniego wachacza? wiadomo ze ogniem sie na to nie podziala, zmywacze odpadaja, szpachelka chyba tez ze szczotka druciana, wiec jak sie pozbyc starego zasyfialego lakieru zanim sie polozy nowy? lub przed polerowaniem takiej powierchni gdyz doszlismy do wniosku ze lepiej wypolerowane niz pomalowane, tu chodzi mi tez i o felgi ja użył bym szczotki drucianej na wiertarkę(bardzo delikatnej, drobnej) bo inaczej będzie lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek-J8 Opublikowano 4 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 tylko po druciaku nieuzyskasz efektu przy próbie polerowania,lepiej wypiaskować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szarowiak Opublikowano 4 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 a cos z domowych sposobow na pozbycie sie grubej warstwy starego lakieru?z tym ogniem jak ktos pisal moze nie byloby zle, tylko jak to wpynie na trwalosc potem takich przepalonych troche felg... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi