91DaViDo91 Opublikowano 22 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 Witam Mam taki problem z moją aprilią RX... mianowicie jechałem i w czasie jazdy pękła mi linka od sprzęgła. a byłem dość daleko od domu więc pozostało mi wbijanie na sucho... teraz przy odpaleniu coś gwiżdże - niewiem czy to w skrzyni czy to w silniku... coś tak jakby o coś ocierało... Co może być problemem i co należy zrobić w takiej sytuacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek2633 Opublikowano 22 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 teraz przy odpaleniu coś gwiżdże - niewiem czy to w skrzyni czy to w silniku... coś tak jakby o coś ocierało... Kiepsko to wytłumaczyłeś.... skoro nie wiesz skąd dochodzi niepokojący odgłos i czy to jest gwizdanie czy ocieranie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba_195 Opublikowano 22 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 użyj stetoskopu i wysłuchaj przykładając blisko silnika , ale nie dotykaj bo ci ucho rozwali:) i wtedy będziesz wiedział dgzie mniej wiecej piszczy, gwiżdze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
91DaViDo91 Opublikowano 22 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 z tego co stwierdziłem to po prawej stronie silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hefaistos Opublikowano 22 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 spuśc olej, zwal dekiel od sprzegła i zobacz.....bez rozbierania czegokolwiek i tak sie nie obejdzie mi np stanął motor tak jakby sie wał zatarł. byłem o tym przekonany na 100% zdjąłem dekiel od sprzegła i nagle wał zaczął chodzić.....okazało sie że śróba na wale odkreciła sie i wykrecając sie w góre w pewnym momencie zblokowąła się z koszem sprzegłowym i dało to taki efekt jakby wał stanął :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuleY Opublikowano 22 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 Od samej jazdy bez sprzęgła raczej nic nie powinno się stać, chyba że wbijałeś biegi nieumiejętnie. Pierwsze co zrób to wymień linkę :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurer Opublikowano 22 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 Marcopool, niestety włosi utrudniają wymianę linki od sprzęgła i bez rozbierania dekla się nie obejdzie. Tak to jest w tych rotaxach. Tak właśnie za to kocham włochów... hehe :icon_biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marcpol Opublikowano 22 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 Przytrzymaj dźwignię wyłączająca sprzęgło (ta przy silniku) i sprawdź, czy odgłos zniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubertmtx Opublikowano 22 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 Chyba coś Ci sie kolego silniki pomyliły :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
91DaViDo91 Opublikowano 22 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 Przytrzymaj dźwignię wyłączająca sprzęgło (ta przy silniku) i sprawdź, czy odgłos zniknie. Przytrzymałem i to samo sie dzieje... muszę odkręcić dekiel -- tylko z której strony z lewej czy z prawej strony silnika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marcpol Opublikowano 23 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2008 Marcopool, niestety włosi utrudniają wymianę linki od sprzęgła i bez rozbierania dekla się nie obejdzie. Tak to jest w tych rotaxach. Tak właśnie za to kocham włochów... hehe :) 1. Rozmawiamy o Minarelli2. Rotaxy są austriackie. :) 91DaViDo91 od strony sprzęgła, czyli w RX prawej patrząc od tyłu. Jednak wątpię w uszkodzenie jakichkolwiek elementów z powodu zmiany biegów bez użycia sprzęgła, gdyż zmieniam biegi tak na co dzień. Być może to łożysko wyciskowe sprzęgła, jednak jeśli po przytrzymaniu dźwigni odgłos nadal słychać, hmm może jeszcze spróbuj wcisnąć dźwignię, jeśli nie pomoże to rozbieraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurer Opublikowano 24 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 a rx nie ma rotaxa? dziwne.. bo np etx ma, ach ta aprilia zawsze coś namota.Austria nie Austria to ktoś tam mocno utrudnia sprawy (np w moim etx żeby zdjąć fajkę to trzeba się namęczyć i to nieźle... żeby wyjąć gaźnik to samo...Nie to co w kawasaki :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolo_rn Opublikowano 24 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2008 RX 125 ma rotaxa. Tutaj rozmawiamy o RX 50, która ma minarelli am :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
91DaViDo91 Opublikowano 26 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2008 czy istnieje możliwość że wytarła się tarcza sprzęgła ?? Zrzuciłem lewy dekiel, potem prawy i nie znalazłem przyczyny dalej coś ociera... w środku silnika, więc nie obejdzie sie bez dzielenia silnika ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi