bartek[nh] Opublikowano 28 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 Witam. mam pytanie:gdzie jest ślimak od prędkościomierza zazwyczaj w moto? proszę o odpowiedż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyborg78 Opublikowano 28 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 ??Dziwne pytanie ale zazwyczaj przy przednim kole, niekiedy przy tylnim, czasami w skrzyni biegow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek[nh] Opublikowano 28 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 dzięki. jeszcze jedno czy to ma jakieś znaczenie jak do prdkościomierza podłączy się ślimaka od zupełnie innego sprzętu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyborg78 Opublikowano 28 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 Ma znaczenie, powinien miec takie samo przelozenie zeby wskazywal poprawnie, przewaznie przelozenie jest wybite na obudowie (jesli nie ma to pozostaje zdemontowac obydwa i policzyc zeby na kolach zebatych jesli oczywiscie sa demontowalne). Duzo prosciej poszukac oryginalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorier Opublikowano 28 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 (edytowane) Latwiej znaleść dwa podobne prędkosciomierze mechaniczne, nawet z różnych motocykli czy aut, niż dwa podobne ślimaki. Prędkościomierze są normowane, np. "1000" oznacza że na 1km drogi linka predkosciomierza musi sie obrócić 1000 razy. Więc jezeli mamy dwa liczniki "1000" to mozemy je zamienić miejscami. Ze ślimakami jest inaczej. Nawet w tym samym pojeździe moga być różne slimaki, zależnie od np. średnicy koła lub rozmiaru opon. Więc mało prawdopodobne jest znalezienie innego pasującego przełożeniem ślimaka. Edytowane 28 Lutego 2008 przez sorier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krawcu2 Opublikowano 28 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 a mi się jeszcze wydaje, że obwód koła też ma znaczenie czy nie????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek gawlik Opublikowano 28 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 a mi się jeszcze wydaje, że obwód koła też ma znaczenie czy nie?????????obwód wynika bezpośrednio z rozmiaru opony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krawcu2 Opublikowano 28 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 no właśnie i jak jest mniejszy to pokonuje krótsza droge czyli ślimaj obróci się raz a moto przejedzie drogę x natomiast przy kole i oponie większej ślimak obróci sie raz a moto przejedzie drogę x + różnica w obwodach czylio będzie okłamywał licznik - to idąc tym tokiem wydaje mi sie, że ślimak jest dedykowany wraz z licznikiem do konkretnego rozmiaru jeśli nie to prosze o poprawke, żebym na 2 raz wiedział :cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jwolansk Opublikowano 28 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 no właśnie i jak jest mniejszy to pokonuje krótsza droge czyli ślimaj obróci się raz a moto przejedzie drogę x natomiast przy kole i oponie większej ślimak obróci sie raz a moto przejedzie drogę x + różnica w obwodach czylio będzie okłamywał licznik - to idąc tym tokiem wydaje mi sie, że ślimak jest dedykowany wraz z licznikiem do konkretnego rozmiaru jeśli nie to prosze o poprawke, żebym na 2 raz wiedział :biggrin: zgadza sie, inny rozmiar opony = inny obwod = inna droga przebyta w czasie jednego obotu. takze po zmianie tylko opon na inne wskazania beda zafalszowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyborg78 Opublikowano 28 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 Ale kolega pytal o zmiane slimaka, ja napisalem ze musi miec takie samo przelozenie i tyle. Nie poruszajcie niepotrzebnie kwestii obwodu opony bo nie o to tu chodzi. jesli beda te same przelozenia w obydwu slimakach to mozna je zamienic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek[nh] Opublikowano 28 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 dziękuje za odpisywanie , bardzo mi pomogliście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi