Ryjek Ocw Opublikowano 27 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 SiemQ :) Mam problem z Simsonem mojego kumpla. Ma on Simsona s51 Elektryka i nie chodzą w nim w ogóle migacze. Jest takze problem z przednim światłem. Bo jeśli chodzi na wolnych obrotach to żarówka sie pali lecz jeśli doadaje gazu ona przepala sie ;) :notworthy: jestem tym zbulwersowany bo każdą usterkę udawało mi sie znaleźć i ją zlikwidować. Lecz to przerasta moje umiejętności -_-' Proszę o pomoc i z góry dziękuje :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz_vip Opublikowano 27 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 Co do przepalania świateł to obstawiam walnięty regulator napięcia.A co do migaczy to sprawdź przerywacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
st@f Opublikowano 27 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 sprawdź czy masz zastosowaną odpowiednią żarówkę jeśli tak to możesz spróbować wstawić żarówkę o nieco większej mocy od tej którą teraz masz zamontowaną, można też ostatecznie odsunąć cewkę świetlną od magneta poprzez rozpiłowanie otworów w cewce , pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryjek Ocw Opublikowano 27 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 No ok ze swiatlem wstawie 12 zamiast 6 :) jakos to będzie. Ale migaczy nadal nje ma :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teslasim Opublikowano 27 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 Tam niema regulatora napięcia przepalanie jest spowodowane za słabą żarówką i tu raczej nie chodzi o napięcie tylko moc jeśli nie działają same migacze to albo masz uszkodzony przerywacz możesz to sprawdzić zwierając jego wyprowadzenia migacze powinny sie świecić albo padły połączenia w tym włącznik ale raczej to pierwsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafRaf Opublikowano 27 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 W Simsonie migacze działają tylko jak masz sprawny akumulator tj naładowany.Co do przepalającej się żarówki to niech ci elektryk sprawdzi cewkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryjek Ocw Opublikowano 28 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 Cewka jest nowa bo wraz z remontem silnika ją zmieniłem. aku jest naładowane bo ładowalęm. sprawdze co z tym przerywaczem bo moze wlasnie on jest przyczyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyborg78 Opublikowano 28 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 Mimo tego co niektorzy mysla instalacja elektryczna w simsonie jest bardziej skomplikowana niz mozna sobie wyobrazic. Kilka razy modyfikowana w trakcie produkcji, z duza iloscia zlaczek konektorowych, roznymi rodzajami i napieciami cewek.. Bez schematu raczej ciezko cos podpowiedziec na odleglosc. Poza tym temat powinien wyladowac w mechanice 2T.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryjek Ocw Opublikowano 28 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 Ktorys raz widze 2t i nie kumam -_-' Wytłumaczysz ? :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyborg78 Opublikowano 28 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 (edytowane) To najpierw poczytaj troche....2T czyli 2-Takt czyli dwusuw.. Nazwa dzialu na forum - Mechanika Motocykli 2T dotyczy problemow z motocyklami (motorowerami) dwusuwowumi.. Edytowane 28 Lutego 2008 przez cyborg78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryjek Ocw Opublikowano 28 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 Okej wiec bardzo przepraszam :buttrock: i dziekuje za pomoc :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teslasim Opublikowano 28 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 Cewka jest nowa bo wraz z remontem silnika ją zmieniłem.Pytanie na jaką w Simsonach S-50,51,51/1 , SR50 stosowano w sumie 9 rodzajów cewek świetlnych i każda z nich pasuje :cool: Mimo tego co niektorzy mysla instalacja elektryczna w simsonie jest bardziej skomplikowana niz mozna sobie wyobrazic.banał np B1-41 cewka - reflektor2 cewka - zapłon3 cewka - światło stop i wyprowadzone z jej połowy ładowanieżadnej elektroniki proste obciążanie cewek odbiornikami o ściśle określonej mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawos Opublikowano 28 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 Tam niema regulatora napięcia przepalanie jest spowodowane za słabą żarówką i tu raczej nie chodzi o napięcie tylko moc Taaa, nie ma regulatora napięcia...W moim simsonie w pewnym momencie zaczęły się palić żarówki, praktycznie od razu po włożeniu i przegazowaniu.Poszedłem do sklepu, powiedziałem w czym problem i sprzedawca dał mi część okreslaną jako regulator napięcia.Wymieniłemi i po problemie.A wygląda to mniej więcej TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziele90 Opublikowano 28 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 w Simsonie JEST regulator napięcia, a instalacje najlepiej robić z książką ,,jeżdzę motorowerem simson,, wszystko opisane i narysowane! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teslasim Opublikowano 28 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2008 Cytat(teslasim @ 27 luty 2008 - 22:05) * Tam niema regulatora napięcia przepalanie jest spowodowane za słabą żarówką i tu raczej nie chodzi o napięcie tylko moc Taaa, nie ma regulatora napięcia...W moim simsonie w pewnym momencie zaczęły się palić żarówki, praktycznie od razu po włożeniu i przegazowaniu. Poszedłem do sklepu, powiedziałem w czym problem i sprzedawca dał mi część okreslaną jako regulator napięcia.Wymieniłemi i po problemie.A wygląda to mniej więcej TAK S-51 do 1989 roku nie było żadnej części elektronicznej nie było żadnego regulatora napięcia wszystko obciążane odbiornikami określonej mocy W SR50 był regulator scalony w jednym z przerywaczem kierunków ELBA ale odpowiadał tylko i wyłącznie za ładowanie, światła i tak nie miały regulatora dopiero w S-51/1, S-53 i SR50 od 1989 w wersjach wyposażonych w reflektor halogenowy wpinano w jego obwód EWR które zawierało regulator układu świateł i bonusowo mostek prostowniczy układu ładowania ale nadal wszystko było niezależne regulator świateł występował w Simsonach tylko w ostatnim przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi