Skocz do zawartości

Elektryka w Simsonie

Ryjek Ocw
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

SiemQ :) Mam problem z Simsonem mojego kumpla. Ma on Simsona s51 Elektryka i nie chodzą w nim w ogóle migacze. Jest takze problem z przednim światłem. Bo jeśli chodzi na wolnych obrotach to żarówka sie pali lecz jeśli doadaje gazu ona przepala sie ;) :notworthy: jestem tym zbulwersowany bo każdą usterkę udawało mi sie znaleźć i ją zlikwidować. Lecz to przerasta moje umiejętności -_-' Proszę o pomoc i z góry dziękuje :P

sprawdź czy masz zastosowaną odpowiednią żarówkę jeśli tak to możesz spróbować wstawić żarówkę o nieco większej mocy od tej którą teraz masz zamontowaną, można też ostatecznie odsunąć cewkę świetlną od magneta poprzez rozpiłowanie otworów w cewce , pozdrawiam

Tam niema regulatora napięcia przepalanie jest spowodowane za słabą żarówką i tu raczej nie chodzi o napięcie tylko moc

jeśli nie działają same migacze to albo masz uszkodzony przerywacz możesz to sprawdzić zwierając jego wyprowadzenia migacze powinny sie świecić albo padły połączenia w tym włącznik ale raczej to pierwsze

Mimo tego co niektorzy mysla instalacja elektryczna w simsonie jest bardziej skomplikowana niz mozna sobie wyobrazic. Kilka razy modyfikowana w trakcie produkcji, z duza iloscia zlaczek konektorowych, roznymi rodzajami i napieciami cewek.. Bez schematu raczej ciezko cos podpowiedziec na odleglosc. Poza tym temat powinien wyladowac w mechanice 2T..

Cewka jest nowa bo wraz z remontem silnika ją zmieniłem.

Pytanie na jaką w Simsonach S-50,51,51/1 , SR50 stosowano w sumie 9 rodzajów cewek świetlnych i każda z nich pasuje :cool:

Mimo tego co niektorzy mysla instalacja elektryczna w simsonie jest bardziej skomplikowana niz mozna sobie wyobrazic.

banał np B1-4

1 cewka - reflektor

2 cewka - zapłon

3 cewka - światło stop i wyprowadzone z jej połowy ładowanie

żadnej elektroniki proste obciążanie cewek odbiornikami o ściśle określonej mocy

Tam niema regulatora napięcia przepalanie jest spowodowane za słabą żarówką i tu raczej nie chodzi o napięcie tylko moc

Taaa, nie ma regulatora napięcia...

W moim simsonie w pewnym momencie zaczęły się palić żarówki, praktycznie od razu po włożeniu i przegazowaniu.

Poszedłem do sklepu, powiedziałem w czym problem i sprzedawca dał mi część okreslaną jako regulator napięcia.

Wymieniłemi i po problemie.

A wygląda to mniej więcej TAK

Cytat(teslasim @ 27 luty 2008 - 22:05) *

Taaa, nie ma regulatora napięcia...

W moim simsonie w pewnym momencie zaczęły się palić żarówki, praktycznie od razu po włożeniu i przegazowaniu.

Poszedłem do sklepu, powiedziałem w czym problem i sprzedawca dał mi część okreslaną jako regulator napięcia.

Wymieniłemi i po problemie.

A wygląda to mniej więcej TAK

S-51 do 1989 roku nie było żadnej części elektronicznej nie było żadnego regulatora napięcia wszystko obciążane odbiornikami określonej mocy

W SR50 był regulator scalony w jednym z przerywaczem kierunków ELBA ale odpowiadał tylko i wyłącznie za ładowanie, światła i tak nie miały regulatora

dopiero w S-51/1, S-53 i SR50 od 1989 w wersjach wyposażonych w reflektor halogenowy wpinano w jego obwód EWR które zawierało regulator układu świateł i bonusowo mostek prostowniczy układu ładowania ale nadal wszystko było niezależne

regulator świateł występował w Simsonach tylko w ostatnim przypadku