motowojtas Opublikowano 23 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 Witam! Prawdopodobnie padł mi moduł w xj-tce.. tzn. objawy są takie że motor szczególnie na zimnym sielniku ale na gorącym też co pewien czas zaczyna przerywać tak jak by zanikała iskra.Dzieje sie tak ponad rok ale przerywanie zaczeło sie nasilać. Znalazłem na allegro moduł od XJ 600 wtyczki bedą pasowały ale nie wiem czy mozna takowy zamontowac do 900 Czym sie różnią te moduły?? Ktos juz próbował podobnej operacji?? Oznaczenia: XJ900- TYPE TID14-19 31A-10XJ600 TYPE TID14-3149A-10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon84 Opublikowano 23 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 Skąd pewność, że to moduł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motowojtas Opublikowano 23 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 (edytowane) Pewnosci nie mam... wszystko zaczeło sie prawdopodobnie od załozenia starego klaksonu od malucha chyba... rozebrałem niedawno elektryke, i kabel masy klaksonu na całej długosci był przetopiony... wymieniłem ten kabel, posprawdzałem reszte kabli, i powinno byc wporządku, regulator napiecia tez jest dobry bo jak sie go odepnie dalej przerywa. Gazniki też wylkuczam... bo dzieje sie to nieregularnie... tzn motor chodzi na wolnych obr i nagle zaczyna przerywac, wskazówka od obr skacze, i po krótszej lub dłuższej chwili mu przechodzi...Jesli nie moduł to co innego? Edytowane 23 Lutego 2008 przez motowojtas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon84 Opublikowano 23 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 Może cewka nawala. Znajomemu w XJ padła cewka. Też myślał,że to moduł nawala. Zrobił fachowe pomiary i wyszło szydło z worka. Oddaj do jakiegoś dobrego elektryka/elektronika jeśli sam nie masz wiedzy w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motowojtas Opublikowano 8 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2008 (edytowane) no wiec tak... wymieniłem swiece na nowe i problem ustał ale jak sie okazuje na chwile... przez kilka dni było wszystko ok, az w koncu gdy jechałem motor zaczął gasnąć, palił z rozrusznika ale w ogóle nie wchodził na obr. wiec pchałem motor do domu jakies 300 metrów. Pod domem zapalił juz normalnie, podjechałem pod garaz i nagle jakby włączył sie sam od siebie rozrusznik... i teraz gdy zapale motor to rozrusznik jak by sie nie odłanczał, tylko chodzi cały czas... co może być winą?? jakieś sprzegiełko rozrusznika czy cóś?? znacie jakiegoś dobrego mechanika od elektryki w okolicach rzeszów, krosno, jasło?? Edytowane 8 Marca 2008 przez motowojtas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 8 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2008 no wiec tak... wymieniłem swiece na nowe i problem ustał ale jak sie okazuje na chwile... przez kilka dni było wszystko ok, az w koncu gdy jechałem motor zaczął gasnąć, palił z rozrusznika ale w ogóle nie wchodził na obr. wiec pchałem motor do domu jakies 300 metrów. Pod domem zapalił juz normalnie, podjechałem pod garaz i nagle jakby włączył sie sam od siebie rozrusznik... i teraz gdy zapale motor to rozrusznik jak by sie nie odłanczał, tylko chodzi cały czas... co może być winą?? jakieś sprzegiełko rozrusznika czy cóś?? znacie jakiegoś dobrego mechanika od elektryki w okolicach rzeszów, krosno, jasło?? MIELEC Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motowojtas Opublikowano 8 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2008 coś słyszałem ze jest tam jakis mechanik ale ma zawsze pełno roboty... jakis telefon, adres mozna prosic?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 8 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2008 Niestety nie mam dokładnych namiarów ale może któryś z forumowiczów Mieleckich pomoże. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motowojtas Opublikowano 8 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2008 a co moze być z rozrusznikiem że po zapaleniu silnika rozrusznik nadal kreci jak by sie zaciął?? jak to naprawić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 8 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2008 Sprzeglo odsrodkowe powinno odlaczyc rozrusznik w momencie gdy silnik odpali i jego obroty sie zwiekszaja, a nie robi tego co grozi zniszczeniem rozrusznika. Modul wyslij do Elserwisu w Ostrolece wysylkowo, najpierw porozmawiaj przez telefon.Sa na necie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motowojtas Opublikowano 10 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2008 (edytowane) Sprzeglo odsrodkowe powinno odlaczyc rozrusznik w momencie gdy silnik odpali i jego obroty sie zwiekszaja, a nie robi tego co grozi zniszczeniem rozrusznika. a jak to mozna naprawic?? potrzebna bedzie ingerencja mechanika czy moge sam sobie z tym poradzić?? Edytowane 11 Marca 2008 przez motowojtas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motowojtas Opublikowano 11 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2008 odświeżam temat...wiec jak naprawic ten rozrusznik i czy sobie sam z tym moge poradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 12 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2008 No tego to nikt nie wie oprocz ciebie.Zeby dostac sie do sprzegla trzeba zdjac rotor alternatora, co czasem moze byc dosc trudne, sama naprawa sprzegla polega na wymianie waleczkow i sprezyn ( jezeli tak wyglada ten mechanizm bo nie znam XJ w szczegolach ). Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motowojtas Opublikowano 12 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2008 dziekuje za odpowiedzi. Chyba zawioze do mechanika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi