Skocz do zawartości

Zębatka z14

Z3US
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

wystarczy policzyć zeby i wsztko bedzie jasne :notworthy: :lol:

Śmiejesz się' date=' a ja tak "praktykowałem" z rowerkiem.

Tyle, że tam wszystkie napisy były wytarte na maxa

i nie było innej metody.

Pozdrawiam[/quote']

ja sie nie smieje :notworthy: to naprawde niezawodna metoda :)

Ale czasem pracochłonna bo jak sie pomylisz to musisz jeszce raz od nowa zaczynać albo nie zaznaczysz miejsca z którego zaczynałeś liczenie to możesz przelecieć kilka razy zembatke do okoła i dalej sie nie doliczysz ile tam jest zembów :notworthy:

Ale liczenia to chyba w podstawówce uczą. A do czternastu do chyba każdy umie liczyć. Poza tym mozna na palcach (Bedzie do tego potrzebna jeszcze noga).

(Bedzie do tego potrzebna jeszcze noga).
Hehe noga jak ty chcesz policzyć ilość zembów nogami :lol: chociaż może są jakieś nieznane mi magiczne techniki 8)

mozna poprosic jeszcze rdzine do pomocy w celu uzyczeniu rak :notworthy: :lol:

Mam pytanie. O ile wzrośnie mi v-max jeżeli założe zębatkę Z14 zamiast Z13 ?

14/13= 1,077 tak więs jeśli silnik wkręci się na maksymalne obroty także na wiekszej zębatce to predkość wzrośnie o jakieś 7,7% czyli jeśli było np 50 km/h to po zmianie może być max 53,84km/h jak było 60km/h to będzie maksymalnie 64,62km/h itd... toz to prosta matematyka z zakresu podstawówki...

Hmm' date=' coś mi się tu niezgadza...[/quote']

co się nie zgadza?

że iloraz 14/13 to około 1,077?

czy że przy niezmiennych innych parametrach jeśli zmienisz przełożenie to zmieni sie w tym samym stopniu prędkość?

pisałem że jeśli silnik sie dokreci do tych samych obrotów co poprzednio to powinno dac to zmiana prędkości o...

Bo jeśli "przegniesz" i okaże się że silnik po zmianie zębatki zdawczej na większą dokręci sie do 5700obr/min zamiast dajmy na to 6500obr/min to juz masz zmnianę innego parametru i wszystko trzeba liczyć od nowa...

tu sie nie ma co niezgadzać...

Nie o to mi chodzi. Niezgadza mi się to że jakiś ogar czy jawka przed modyfikacją wyciągała lekko ponad 50 i po zmianie żebatki wyciągał(a) ponad 60. ?!

a skąd u diabła wytrzasnąłeś 50 i ponad 60 km/h?

pisałem że z 50 km/h robi sie raptem 53,85km/h TAK? jakie wiec ponad 60 km/h?

przeczytaj jeszcze raz to co napisałem...