Skocz do zawartości

Konserwacja WD40

mleczyk
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Znajomy powiedział mi żebym wyczyścił dobrze motocykl (Honda VT600 C Shadow) a następnie wszystkie części metalowe motocykla spryskał WD40 - dzięki temu będę miał dobrą konserwację motocykla na zimę.

Czy to dobre rozwiązanie ?

Pozdrawiam

Witam serdecznie

Znajomy powiedział mi żebym wyczyścił dobrze motocykl (Honda VT600 C Shadow) a następnie wszystkie części metalowe motocykla spryskał WD40 - dzięki temu będę miał dobrą konserwację motocykla na zimę.

Czy to dobre rozwiązanie ?

Pozdrawiam

WD40 szybko odparowuje, wiec na dluzsza mete do bani. Lepiej kub wazelinke techniczna, taka bezkwasowa i cienka warstwa pokryj elementy metalowe jesli chesz miec dobrze zakonserowwane.

WD40 szybko odparowuje, wiec na dluzsza mete do bani. Lepiej kub wazelinke techniczna, taka bezkwasowa i cienka warstwa pokryj elementy metalowe jesli chesz miec dobrze zakonserowwane.

WD40 może być, ale na całą zime może nie wystarczyć. Wazelina z kolei jest pracochłonna, trzeba ją wcierać szmatką a i tak nie dojdzie w miejsca szczególnie narażone /trudno dostępne szczeliny, dzurki, kanały itp/.

Przypadkiem odkryłem preparat pod nazwą 007, działa podobnie do WD40, jest w sprayu ale co bardziej ciekawe, zawiera w sobie silikon. Po natryśnięciu na powierzchnię, tworzy cienką warstwę silikonu do złudzenia przypominającą wazelinę techniczną właśnie.

Żeby to zmyć, wystarczy potraktować wspomnianym wcześniej WD40, przetrzeć i chromy jak nowe.

No i cena nie zabija portfela.

Ja to kupowałem w sklepach sieci KAUFLAND

WD40 uzywalem zawsze do konserwacji moto gdy jechalem do PL na swieta czy wakacje - okres np. 4-6 tyg a moto stalo pod chmurką to psiaklem WD40 wszedzie gdzei sie dalo oprocz hamulców. Dalo rade nawet zima przez 4 tygodnie. Teraz gdy wyjezdzalem z PL na koniec wakacji to zuzyelm duza puche (500ml chyba to jest, taka ze 40cm wysoka) psikajac na Harley`a az cieklo bokiem. Chcoiaz HD stoi w garazu przykryty to jednak nie moglbym spac w nocy gdybym tego nie zrobil...

MotorcycleStorehouse Dealer.

Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla!

Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę.

Jest tyle roznych srodkow w sprzedazy "typowo" do konserwacji, ze czasami to az mnie zadziwia czym to ludzie chca je zastapic :buttrock:

To jest wlasnie sila reklamy, uniwersalny srodek na wszystkie bolaczki. Jak wiadomo jak cos jest do wszystkiego to jest do dup.

Jest tyle roznych srodkow w sprzedazy "typowo" do konserwacji, ze czasami to az mnie zadziwia czym to ludzie chca je zastapic :lalag:

A czy tez pachną tak ładnie jak WD40? BO lubie jego zapach. :lalag:

Poza tym psikalem WD40 bo przywiozlem z UK te mega wielke puszki WD40 ktore kosztuja tu mniej niz w PL najmniejsza puszka tego samego wynalazku.

MotorcycleStorehouse Dealer.

Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla!

Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę.

Ja używam Brunox-a (turbo spray) .

Konserwuję nim broń oraz różne elementy moto, ma właściwości smarujące,idealnie wypiera wodę i po wyschnięciu pozostawia cienką warstwę ochronną.

Broń używana nawet w zimie w śniegu nie koroduje.

Edytowane przez slaczek