mleczyk Opublikowano 26 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 Witam serdecznie Znajomy powiedział mi żebym wyczyścił dobrze motocykl (Honda VT600 C Shadow) a następnie wszystkie części metalowe motocykla spryskał WD40 - dzięki temu będę miał dobrą konserwację motocykla na zimę.Czy to dobre rozwiązanie ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiedi Opublikowano 26 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 O ile sie orientuje to WD 40 jest odrdzewiaczem aczkolwiek jakieś właściwości smarujące pewnie też posiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Storm007 Opublikowano 26 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 Witam serdecznie Znajomy powiedział mi żebym wyczyścił dobrze motocykl (Honda VT600 C Shadow) a następnie wszystkie części metalowe motocykla spryskał WD40 - dzięki temu będę miał dobrą konserwację motocykla na zimę.Czy to dobre rozwiązanie ? PozdrawiamWD40 szybko odparowuje, wiec na dluzsza mete do bani. Lepiej kub wazelinke techniczna, taka bezkwasowa i cienka warstwa pokryj elementy metalowe jesli chesz miec dobrze zakonserowwane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shipp Opublikowano 26 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 WD40 szybko odparowuje, wiec na dluzsza mete do bani. Lepiej kub wazelinke techniczna, taka bezkwasowa i cienka warstwa pokryj elementy metalowe jesli chesz miec dobrze zakonserowwane.WD40 może być, ale na całą zime może nie wystarczyć. Wazelina z kolei jest pracochłonna, trzeba ją wcierać szmatką a i tak nie dojdzie w miejsca szczególnie narażone /trudno dostępne szczeliny, dzurki, kanały itp/.Przypadkiem odkryłem preparat pod nazwą 007, działa podobnie do WD40, jest w sprayu ale co bardziej ciekawe, zawiera w sobie silikon. Po natryśnięciu na powierzchnię, tworzy cienką warstwę silikonu do złudzenia przypominającą wazelinę techniczną właśnie.Żeby to zmyć, wystarczy potraktować wspomnianym wcześniej WD40, przetrzeć i chromy jak nowe.No i cena nie zabija portfela. Ja to kupowałem w sklepach sieci KAUFLAND Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qurim Opublikowano 26 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 WD40 uzywalem zawsze do konserwacji moto gdy jechalem do PL na swieta czy wakacje - okres np. 4-6 tyg a moto stalo pod chmurką to psiaklem WD40 wszedzie gdzei sie dalo oprocz hamulców. Dalo rade nawet zima przez 4 tygodnie. Teraz gdy wyjezdzalem z PL na koniec wakacji to zuzyelm duza puche (500ml chyba to jest, taka ze 40cm wysoka) psikajac na Harley`a az cieklo bokiem. Chcoiaz HD stoi w garazu przykryty to jednak nie moglbym spac w nocy gdybym tego nie zrobil... Cytuj MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokoko Opublikowano 27 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 ale chyba nie psikacie WD40 na łańcuch? ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rad3k Opublikowano 27 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 O ile sie orientuje to WD 40 jest odrdzewiaczemJest środkiem penetrującym a nie odrdzewiaczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Storm007 Opublikowano 27 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 Nie wiem czy wiecie ze WD 40 jest produkowane na bazie nafty, a nafta zle dziala na elementy gumowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadok Opublikowano 27 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 Jak już musicie "zapsikiwać" motóry, to nie prościej wazeliną w aerozolu? :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztywny Opublikowano 27 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 Jest tyle roznych srodkow w sprzedazy "typowo" do konserwacji, ze czasami to az mnie zadziwia czym to ludzie chca je zastapic :icon_biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Storm007 Opublikowano 27 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 Jest tyle roznych srodkow w sprzedazy "typowo" do konserwacji, ze czasami to az mnie zadziwia czym to ludzie chca je zastapic :buttrock:To jest wlasnie sila reklamy, uniwersalny srodek na wszystkie bolaczki. Jak wiadomo jak cos jest do wszystkiego to jest do dup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiedi Opublikowano 27 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 Jest środkiem penetrującym a nie odrdzewiaczem. Zgodze sie.Pisząc odrdzewiacz miałem na myśli że dzieki swoim właściwościom penetrującym ułatwia odkręcanie zapieczonych,często zaśniedziałych lub zerdzewiałych śrub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qurim Opublikowano 27 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 Jest tyle roznych srodkow w sprzedazy "typowo" do konserwacji, ze czasami to az mnie zadziwia czym to ludzie chca je zastapic :lalag: A czy tez pachną tak ładnie jak WD40? BO lubie jego zapach. :lalag: Poza tym psikalem WD40 bo przywiozlem z UK te mega wielke puszki WD40 ktore kosztuja tu mniej niz w PL najmniejsza puszka tego samego wynalazku. Cytuj MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koronka44 Opublikowano 27 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 Cześć, WD40 OK, ale nie na zimę. "Żywotność " to ok. 1 m-ca.Wazelina i już. Na sprzęt oczwiście też :lalag: pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slaczek Opublikowano 28 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2007 (edytowane) Ja używam Brunox-a (turbo spray) .Konserwuję nim broń oraz różne elementy moto, ma właściwości smarujące,idealnie wypiera wodę i po wyschnięciu pozostawia cienką warstwę ochronną.Broń używana nawet w zimie w śniegu nie koroduje. Edytowane 28 Listopada 2007 przez slaczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi