Skocz do zawartości

Prawko A1 na motorowery?? UWAGA

Lysy5g1
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witajcie.. doszły mnie słuchy jakoby rząd miał zamiar wprowadzić obowiązek posiadania prawka A1 na motorowery.. że niby wypadków dużo itd..

sami zobacznie na artykuł:

artykuł

http://www.grupa33.jgora.pl/modules.php?op...article&sid=268

co o tym myślicie?

ogólnie chodzi o to że mój znajomy chce mając prawko B zakupić motorower a boi się ze za jakiś czas mu "zabronią" nim jeździć...

Edytowane przez Lysy5g1

faktycznie, moze prawko na motorower to lekka skrajnosc, jednak ja jestem jak najbardziej za zaostrzeniem przepisow dot. zdawania na karte motorowerowa.

przede wwszystkim przeniesienie nauczania do normalnych osrodkow szkolenia i jazda praktyczna.

ja akurat bylem troche przytyrany przy zdawaniu, jednak sam widze ze z roku na rok zdac jest coraz latwiej, a w niektorych polacowkach wystarczy jedynie zaplacic i "egzamin" ma sie w kieszeni.

i trzeba by cos wymyslec na dziadkow ktorzy lataja baotianami po ulicach zatloczonego miasta... zero, albo i ponizej zera kontroli nad maszyna, skrecanie z lewego pasa w prawo i z prawego w lewo, normalnie jak w indiach...

pzdr:)

ale czy to nie przesada, żeby człowiek z prawem jazdy B musiał robić specjalnie prawko na skuter czy piździka? :/

a własnie... czy zanim weszła jazda "na dowód" można było jeździć motorowerem na prawko kat. B?

Popieram;]

Sam sie dziwie jak w wieku 13 lat mogli mi skuter kupić....byłem głupi bez wyobraźni.....i wymieniac mozna by było.

Większosc początkujących taka jest ,,krówlowie prostych'' stąd najwięcej wypadków po kilku dniach od posiadania maszyny.

IMO pomysł zły. Lepiej by było gdyby karta motorowerowa, taka jak dziś, obowiązywała również >18 lat i była wydawana po przeszkoleniu i egzaminie z prawdziwego zdarzenia, raczej nie w szkole. Jednak koszty nie mogą być duże, bo to by przeczyło idei motoroweru.

Jak widze co wyprawiają małolaty na skuterkach to włos na głowie się jeży :bigrazz: Leci taki debil między samochodami z manetką odkręconą do oporu przewaga prędkości 5km/h i wyprzedza wciskając sie dosłownie pod koła. A1 i 17 lat conajmniej. W wieku 13 lat to mozna co najwyżej na rowerku pojeździć albo gdzieś w lesie pod okiem mamusi. Gównażeria na drogach :banghead:

Motorower fabrycznie osiąga prędkośc 45 km/h +/- 5 km/h, ale taki 14 latek szybko nudzi się tą prędkością i odblokowuje takiego baotiana i leci 60-70 km/h. Taki motorower nie jest wcale przystosowany do takiej prędkości i podczas jazdy się rozpada. Wina niekoniecznie w takiej sytuacji leży po stronie cyklisty, lecz w 90% po stronie pojazdu. Gdzieś widziałem skuter kinwaya, podczas jazdy kolesiowi złamały sie w pół widełki :O I później mają pretensje do motonitów, że to przez ich nie rozwagę. Takie sprzęty powinny przechodzić rygorystyczne testy, po których możnaby było stwierdzić, czy pojazd nadaje się do użytku na drogach publicznych czy nie, a tak zwalają całą wine na użytkowników motocykli.

panowie, dajcie sobie na wstrzymanie... ze 2 już takie tematy były, nic nie wnosi to do kwestii ewentualnych zmian w przepisach. i tak prawodawca nie będzie czytał forum :bigrazz:

prawda jest taka, że jak byłem ucieszony pozwoleniem na jazdę bez papierka na 50ccm, tak teraz jestem zdecydowanym przeciwnikiem: nie dorośliśmy jako społeczeństwo do takich rozwiązań i tyle

odblokowane skuterki, 80 i 125 rejestrowane na motorower to kolejne przykłady na to, że niestety rozwiązania stosowane w cywilizowanych krajach jeszcze nie dla nas - nie potrafimy jako naród szanować prawa i kropka

szkoda tylko, że władzuchna nie rozumie, że zamordyzmem nic nie wskóra. porządna edukacja w zakresie przepisów ruchu drogowego mogłaby dać efekt, ale... tej edukacji nie ma i nie zanosi się, żeby była :/

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]