Skocz do zawartości

Ułamany uchwyt mocujący silnik

dm15
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , jak w temacie , trafiło mnie wielki nieszczęście , otóż ułamał mi się uchwyt trzymający silnik w moim Hornecie , jestem załamany bo widzę że uchwyt jest częścią całego karteru? Wtakim przypadku nie wiem zupełnie co mogę z tym zrobić .Zadne spawanie w tak ważnym punkcie chyba nie wchodzi w grę ?

Czekam na wasze propozycje...bądź wyroki...

Poniżej zamieszczam foto usterki.

http://images25.fotosik.pl/79/f52913e81204216emed.jpg

Z góry dzięki za pomoc.

Sam w swoim wykręcałem tą śrubę i wystepuje tam dość duże naprężenie.. Chyba nie pozostało Ci nic inneg jak wyjąć silnik i dać do profesionalnego zakładu, który Ci to ładnie obspawa, bo co innego zrobić?? No chyba, że wymienisz silnik bo karteru nie można wymienic..

no niedobrze to wyglada bo nie ma duzej powierzchni lączacej zeby dobrze to zaspawac. ja bym sprobował też czymś to przewiazac jakaś opaską albo co. kurde ciezka sprawa to jest bo na tym mocowaniu silnik wisi i caly czas sa przeciazenia. ale niech sie wypowiedzą spece od spawania. ja bym sprobował podjechać z tym do kogoś kto spawa aluminium. jakbys mial miekki przod to by sie nie urwało nic - w endurakach chlopy nie tak skacza i nic nie pęka. jakbys mial twardszy przod to by ci mogl silnik wylecieć caly:P sory żarcik

No to troche mi ulżyło ale , jednak tu dochodzi problem ,wczesniej jako seryjne było mocne...a jako dorabiane pewnie juz nie beedzie takie mocne(jeżeli mozna to dorobic) ,tym bardziej ze na tym uchwycie wisi silnik , swoją drogą na ilu uchwytach jeszcze się trzyma , ktoś wie może ?

mylisz się... spaw będzie baardzo mocny, pod takim warunkiem że nie będziesz marudził spawaczowi, żeby ładnie wyglądało... profesjonalista tak no obspawa naokoło, że gruba spoina (właściwie rekonstrukcja) będzie nawet mocniejsza od cieniutkiego oryginału, który nawalił... :buttrock:

jedź z tym do profesjonalnego warsztatu spawalniczego, np tam gdzie spawają chłodnice czy cuś i popytaj za ile to zrobią...

powodzenia :crossy:

Witam. Jestem aktualnie na etapie naprawiania mocowania silnika. U mnie peklo dolne mocowanie. W hornetach jest ten problem, ze silnik jest elementem nosnym. Fachowiec mi powiedzial, ze jesli peklo mocowanie, to sa duze szanse na to, ze rama jest skrzywiona. Cos w tym jest, bo skoro doszlo do pekniecia, to musialy wystapic ogromne przeciazenia. Nie jest latwo urwac takie mocowanie, bo wbrew pozorom sa to elementy wytrzymale (do pewnego stopnia). Oczywiscie sa spore szanse na to, ze przesuniecie nie przekroczylo granicy sprezystosci, i po naprostowaniu wszystkiego, rama bedzie trzymala wymiary. Porownanie endurakow nie jest trafnym przykladem, bo tam ramy sa stalowe i do tego "pelne", tzn silnik nie jest elementem nosnym. Przykro mi, ze musze przekazac Ci ta smutna prawde. Na pocieszenie podam Ci kilka faktow. Jest to jak najbardziej do naprawienia. Z tego co sie dowiedzialem, naprawa polega na urwaniu peknietego mocowania do konca, i zastapienie go nowym, w taki sposob, aby miejsce spawania bylo pewniejsze ( wieksza powieszchnia dolegania, co za tym idzie dluzsze spoiny). Jestem spawaczem (niestety nie mam nic wspolnego z aluminium) i zapewniam Cie, ze dobrze wykonana spoina, jest wytrzymalsza od materialu spawanego. Trudnosc polega na tym, ze spawaniu podlega okreslony stop aluminium. Konieczne jest idealne dobranie spoiwa (drutu spawalniczego) . Mozliwe jest uzycie ulamanego fragmentu (mamy pewnosc ze stop uzyty jako spoiwo jest identyczny ze stopem materialu spawanego) Musi to zrobic fachowiec z odpowiednim sprzetem ( spawarka TIG ) i odpowiednio duzym doswiadczeniem w spawaniu aluminium. Reasumujac. Konieczne jest wyjecie silnika. Sprawdz rame. Jak mniemam nie miales wypadku, a mocowanie peklo po ladowaniu po gumowaniu, ale widze na zdjeciu, ze sruba jest znacznie przesunieta wzgledem mocowania, co wskazuje na skrecenie ramy.

P.S.

Mocowan jest szesc. Dwa przednie (tam gdzie sie mocuje crashpady). Cztery tylne (na dole i na gorze).

P.S. 2

Daj se chlopie spokoj z gumowaniem. Hornet to zajebista maszynka, ale do stunu on sie nie nadaje. Skutki poznales bolesnie na sobie. Wszystko jest fajnie, ale do czasu.

Tzn wydaje mi się ze jest lekko opuszczony ( w stosunku do mocowania) po prostu ze względu na swoją nie małą masę ,która spowodowała ze się lekko opuscił , teraz muszę znależć speca który zna się na spawaniu ale i ma pojęcie o motocyklach.

PS. fakt mam nauczkę na przyszłość

Na tych fotkach widać ze śruba nie jest w osi z otworem silnika…silnik mimo ze jest elementem nośnym to trzyma się jeszcze na 5 śrubach i nie powinno tak odstawać …ciekawe czy przy tym lądowaniu nie zgięła się rama, a w konsekwencji nie wytrzymało mocowanie silnika? .. tak jak wyżej wyjąc silnik dac specowi pospawać, a ramę pomierzyć czy nie jest krzywa

Powodzenia :bigrazz:

PS TT600R XT itp. ma silnik tez jako element nośny ramy pozdr enduro :eek:

PS TT600R XT itp. ma silnik tez jako element nośny ramy pozdr enduro :wink:

Zapewne sa wyjatki w enduro gdzie silnik jest elementem nosnym. Z drugiej strony jest to innaczej przeliczane pod wzgledem wytrzymalosci niz w hornecie. Celowo pominalem te przypadki jako wyjatki od reguly, nie majace znaczenia dla dyskusji.

peace ;)

Na tych fotkach widać ze śruba nie jest w osi z otworem silnika…silnik mimo ze jest elementem nośnym to trzyma się jeszcze na 5 śrubach i nie powinno tak odstawać …ciekawe czy przy tym lądowaniu nie zgięła się rama, a w konsekwencji nie wytrzymało mocowanie silnika? .. tak jak wyżej wyjąc silnik dac specowi pospawać, a ramę pomierzyć czy nie jest krzywa

Może tak odstawać .. sam u siebie odkręciłem kiedyś tą właśnie srube i było tak samo.. ładnych kilka minut się męczyłem zanim udało mi się to ustawić.. A u mnie rama na 100% jest prosta.

Pozdrawiam