MOC Opublikowano 13 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2007 Moge sie mylic ale chyba MW mialy przy zbiorniku wajche zalaczajaca blokade mechanizmu roznicowego... :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magda_Z_Tanowa Opublikowano 14 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2007 jezeli mowa o motocyklu ktory jechał w zdjeciach nocnych razem z ciezarowka hitlerowcow po telegrafistke to nawet nie byla M72 tylko zwykla kaska z emkowym koszem lub samym blotnikiem pomalowana w kolor "hitlerisze afrikanisze korps gelb" wiem bo moj koles byl jednym z tych hitlerowcow (twierdzi ze najlepsze sceny powycinali z filmu) a co do super przerobionego blotnika, lampy od BE EM WE, szerokiego baku i dzwigni zmiany biegow na nim to zobaczyliscie to co chcieliscie zobaczyc :biggrin: pozdrawiamMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
granat Opublikowano 14 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2007 krutko-lipa, lipa, lipa, nawet mojej matce sie znudził:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motozgrzyt Opublikowano 15 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2007 Kiepskiego poprostu mieli montażyste, bo w filmach zaraz po rezyserze pierwszym jest obecnie montażysta, od niego zależy czy wyjdzie kicha czy z kijowego materiału wyjdzie hit. :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HD1940 Opublikowano 15 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2007 Jeszcze raz się wtrącę. Moim zdaniem że jest to jednak BMW lub dobra podróba wskazują błotnik przedni i zbiornik paliwa. Kosz od BMki był prawie identyczny z ruskim, więc jego pomijam. Lampa przednia też wskazuje na BMW.I teraz pytanie do znawców ruskiego sprzętu.Czy była jakas odmiana emki z dzwignią biegów na baku ? Ja nie przypominam sobie.I jeszcze jedno. Jeśli bym miał oryginał BMW R 12 co bym zrobił w wypadku propozycji udziału w zdjęciach do filmu. Po pierwsze wyjąłbym oryginalny silnik i dostosował i wsadził od emki. Dlaczego ? Bo ludzie kręcący filmy nie mają szacunku do rekwizytów. Sprzęt ma jeździć dynamicznie, dużo i w każdych warunkach jakie wymyśli rerzyser. Reżyser oczywiście.Akurat wstawienie silnika z M72 bez większych przeróbek do ramy BMW R12 nie wchodzi w grę. Co innego w modelach o podobnej konstrukcji (R61, 51 lub 75). Ręczna zmiana biegów to po prostu inwencja włąściciela, nie majaca nic wspólnego z rozwiązaniami producenta. Wiele razy widziałem trakie przeróbki M72 z ręcznymi biegami, wydechem poprowadzonym jak w Saharze, błotnikami jak w starych modelach BMW. Takie gadżety nie świadczą o tym, że motocykl na filmie to BMW a nie ucharakteryzowane na niego M72 lub K750. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANDY Opublikowano 15 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2007 Właśnie na tym to polega. To ma wyglądać jak BMW i tyle. Jeśli dyskutujemy o tym czy to jest oryginał czy nie, dobrze świadczy o scenarzyście. Ile zrobiono filmów w których T 34 wdawał tygrysa, gdzie charakteryzacja sprowadziła się jedynie do namalowania krzyża. Jeśli komuś zależy na tym żeby scena w filmie wygladała wiarygodnie musi włożyć w to sporo pracy i wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HD1940 Opublikowano 16 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2007 Właśnie na tym to polega. To ma wyglądać jak BMW i tyle. Jeśli dyskutujemy o tym czy to jest oryginał czy nie, dobrze świadczy o scenarzyście. Ile zrobiono filmów w których T 34 wdawał tygrysa, gdzie charakteryzacja sprowadziła się jedynie do namalowania krzyża. Jeśli komuś zależy na tym żeby scena w filmie wygladała wiarygodnie musi włożyć w to sporo pracy i wiedzy.Otóż to. Tym bardziej jestem zawiedziony filmem, ponieważ w zapowiedziach podkreślano, że jest to pierwszy polski film wojenny w którym będzie sie dbało o szczegóły tła historycznego, czyli pojazdy, mundury, zachowanie się żołnieży. A wyszło jak to zwykle u nas, wiele hałasu a para i tak poszła w gwizdek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
granat Opublikowano 19 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2007 W filmie twierdza syfów nic sie nie trzyma kupy, ani mundury, ani temat, ani nawet ciaglosc narracji czy tresci:-)lipa jak h,..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronon Opublikowano 19 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2007 no ja olalem ten serial bo do d**y strasznie jest hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GaCek Opublikowano 19 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2007 (edytowane) I teraz pytanie do znawców ruskiego sprzętu.Czy była jakas odmiana emki z dzwignią biegów na baku ? Ja nie przypominam sobie.Jeżeli dobrze kojarze to jest to emka stylizowana na BMW, której właścicielem jest pewien człowiek z Kołobrzegu zajmujący sie gównie emkami i bmw. Praktycznie zawsze jest on na MWB w Łodzi i na ostaniej z nich miałem przyjemnosć z nim rozmawieć i w trakcie rozmowy wyszło że właśnie on brał udział w filmie (Twierdza Szyfrów) jako niemiec.A co do tego że w filmie tym jest pomieszanie mundurów czy też motocylki to powiem tak. Panowie zwykli ludzie nie znajacy sie na tych sprawach nie będą wiedzieć oco chodzi i na Ural będą mówić BMW no bo ma znaczek na baku BMW. Nie raz z takimi określwniami sie spotkałem.Przypomnaiało się jeszcze jedna ftopa filmowa a mianowcie w filmie wojennym pt. "Szeregowiec Rayan" (film z okresu II wś) w scenie na moście (walka między niemcami a anglikami) gówny bohater leży ranny koło motoru, własnie jakiego motoru. Otóż był to nic innego jak ruski Ural, którego w tamtym okresie nie było jeszcze na deskach kreślarskich. ;) Edytowane 19 Października 2007 przez GaCek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulamoto Opublikowano 19 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2007 Caly ten serial dzieje sie w mojej okolicy, gdzie kojarze duzo miejsc, w ktorych zreszta bywalem (Ksiaz, Czocha, Lubomierz).Tam gdzie pokazane sa sceny pod arkadami, to mozecie skojarzyc z Samymi Swoimi, to ta ulica po ktorej jezdzili dorozka:) Jest tez ujecie wejsci do posterunku (tam gdzie stoi straz i jezdza ciezarowki, robia tam przesluchania), a tak naprawde to jest tylne wejscie do posterunku policji w Lubomierzu, gdzie zreszta pracuje moja mama :P Sory ze odbieglem od tematu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi