cyborg78 Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Ja mialem podobne objawy jak ktorys z was, tzn. na wolnych obrotach i troszke podwyzszonych ladowanie bylo super a na srednich i wysokich nie bylo w ogole (przygasaly swiatla). podejrzewalem oczywiscie regulator, ale po dokladnym sprawdzeniu okazalo sie ze przyczyna jest prozaiczna-przewod plusowy zacisniety w oczku od strony akumulatora po prostu zasniedzial (motocykl z 1979 roku) i kiedy prad ladowania wzrastal zaczynalo sie tam jakies iskrzenie i w efekcie nie bylo przejscia w ogole, po wymianie przewodu i oczek ladowanie jest w ksiazkowym zakresie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 No wiadomo, przyczyn moze byc wiele i wszystkie trzeba sprawdzic zeby kasy nie wyrzucic niepotrzebnie.Jednakze 17V na zimnym silniku wskazuje na jakies uszkodzenie ukladu ogranicznika napiecia, a wiadomo ze jego czescia jest dioda Zenera, ktora po jakims czasie musi pasc od przegrzania i to moze byc wlasnie poczatek tego procesu.Ja tez uwazam ze regulator z potencjometrem to tylko zaproszenie do uszkodzen - czym prosciej tym lepiej.Tak ze jezeli ktos robi proste 5 przewodowe uwalacze na mase po rozsadnej cenie to taki bym polecal :biggrin: Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nabokow Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2007 Kiedyś zrobiłem sobie taki regulator tylko bez tej regulacji i nie miałem z nim problemów, więc wydaje mi się że taki regulator, produkowany przez kogoś kto już ma w tym doświadczenie, nie powinien sprawiać problemów a tą śrubkę do regulacji zakleja się sylikonem i nie powinno być problemów z wilgocią ani z rozregulowywaniem. Ale mimo wszystko wydaje mi się że zawsze lepiej kupić jakiś używany regulator z jakiegoś moto, z jak największym radiatorem. Cytuj https://www.youtube.com/watch?v=4bOYumujA_k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi