embe Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2007 (edytowane) Witajcie Muszę wyposażyć się w nowy termo-włącznik wentylatora chłodnicy. Kawasakowy jest strasznie drogi, ale znalazłem taki: http://sklep.mieloch.pl/product_info.php?p...9e947132e6f05b4 Ma te samy wymiary, gwint pasuje. Czy mogę coś takiego zastosować zamiast oryginału? Edytowane 24 Sierpnia 2007 przez embe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szpadi Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Tylko i wyłącznie jeżeli ma takie same parametry jak fabryczny (temp zadziałania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nabokow Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Czujnik temperatury zmienia rezystancję pod wpływem temperatury a włącznik wentylatora zamyka obwód pod wpływem temperatury, więc w żadną stronę nie zadziała taka zamiana. Cytuj https://www.youtube.com/watch?v=4bOYumujA_k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
embe Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2007 No...tak. Miałem jednak nadzieję, że spotykane czasem różne nazewnictwo elementów w tej sytuacji mi pomoże. No nic. Dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiki Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2007 embe -taka jedna rada, jesli bedziesz próbował dobrac czujnik wiatraka od jakiegos auta to sprawdz czy nie działa "na odwrót"(wiatrak dziala odrazu po wlaczeniu zaplonu a wylancza sie dopiero przy ok 90-100*C)- ja taki blad zrobiłem i jestem wlascicielem czujnika do mazdy 323f :icon_exclaim:. Na stronie intercars mozesz poszukac czujników-są tam przedstawione srenice gwintów i temperatury działania.Pozdrawiam Cytuj http://bikepics.com/members/kiki21/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wieczny student Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2007 323f mówisz... Taki ponoć pasuje do Afryki :bigrazz:. Może coś odwrotnie podłączyłeś, skoro działa na odwrót? Wiem, że w Afri działa, jedno trzeba trochę wiązkę przerobić. Piszę tyle co słyszałem. Mój jeszcze działa. A na elektryce to się mało znam niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolkan Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Przy okazjiw obudowie termostatu znajdują się dwa czujniki, jeden od strony gaźników drugi z prawej strony, jeden do wskaźnika temperatury a ten drugi? Cytuj wieczny włóczęga... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość japko Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2007 WitamMam rade: wez ten czujnik wymontuj, jeżeli nie ma na nim napisanej temp. załączania poszukaj w serwisówce. Z tym czujnikiem idz do sklepu motoryzacyjnego , po katalogu Eps'a 3 na 4 czujniki dobieram trafnie. Cena termoswitch,a czy czujnika odpwiadającego za wskaznik temp. to zazwyczaj koło 10-15zł. Jak w sklepie z czesciami do samochodów będzie kumata obsługa bez problemu w wolnym czasie coś dopasują. Niektóre wskaźniki są identyczne i nawet pod tym samym numerem katalogowym sprzedawane do motocykli i katamaranów z tym ze w sklepie moto kosztuja kilka razy drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
embe Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Ten drugi, to termowłącznik wentylatora. Uruchamia go (wentylator) przy 110 stopniach. Ten w chłodnicy włącza wiatrak przy 97 stopniach. Dlaczego są dwa i to na różne temperatury? Przypuszczam, że w termostacie jest wyższa temp. cieczy, dlatego 110. W chłodnicy prawdopodobnie już lekko schłodzony płyn ma 97. Podwójne zabezpieczenie? Dzięki kiki za namiar na intercars. Zaraz zerknę. Odnośnie kwestii Fu-Kung:Termowłącznik ma wewnątrz '+' natomiast chłodnica i obudowa czujnika są masą. Dochodzi do niego jednożyłowy przewód, którego raczej nie da się źle podłączyć. W moim przypadku uszkodzenie polega na tym, że czasem wewnątrz czujnika dochodzi do zwarcia '+' z masą. Wówczas wentylator kręci się nawet na zimnym silniku. Mam rade (...)Dzięki, będę kombinował. Temperaturę i wymiary znam, już szukam wśród samochodowych. W Kawasakim oryginał kosztuje (jeśli mnie pamięć nie myli) 348. Trochę sporo... Dzięki, szukam. Odwiedziłem stronę intercars - są cztery termowłączniki wentylatora, jednak nie ma opisu rozmiaru. Próbowałem znaleźć coś na stronie producenta, jednak tam również nie znajduję. Czy mógłbyś kiki wskazać mi palcem "gdzie to się robi" ? Ja za głupi jestem. :icon_twisted: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wieczny student Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2007 (edytowane) Odnośnie kwestii Fu-Kung:Donośnie kwestii Fu-Kung, odniosłem sie do Mazdy 323f odnośnie Afryki, która nasunęła mi się na myśl VFR... tak odnośnie. A GPz to jest przecież Kawasaki :flesje: PS: ech... Fu-Kung Panie Michale, Fu-Kung. Gęsto :( Edytowane 25 Sierpnia 2007 przez wieczny student Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiki Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Odwiedziłem stronę intercars - są cztery termowłączniki wentylatora, jednak nie ma opisu rozmiaru. Próbowałem znaleźć coś na stronie producenta, jednak tam również nie znajduję. Czy mógłbyś kiki wskazać mi palcem "gdzie to się robi" ? Ja za głupi jestem.wiec tak :)- żmudna praca ale niestety- najpierw na intercars w sklepie online szukasz czujników(tam zazwyczaj jest podany model i rozmiar gwintu), potem w sieci wpisujesz nazwe tego włacznika i szukasz parametrów dzialania. Roboty jest przy tym strasznie duzo ale niestety nie widze innej mozliwosci. Pozdrawiam Cytuj http://bikepics.com/members/kiki21/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi