Trebor Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Witam. Mam Kawasaki ZZR600 z 92r.Przy zmianie biegów słychać jakieś szczelanie, podobna sytuacja jest podczas wbijania pierwszego biegu podczas ruszania słychać wyraźny zgrzy i szarpie motorem do przodu. Czyli ciągnie sprzęgło, linka jest chyba dobrze naciągnięta (jest delikatny luz). Co gorsza to sytuacja cały czas się pogarsza i stukot jest coraz większy. Nie wiem czy to istotna informacja ale koleś od którego kupowałem motor wymieniał w nim olej. Jako że nie wiedział jaki był wcześniej zalany a motor ma już swoje lata wlał minerał bo twierdził że tak będzie bezpieczniej. Oleju jest tez sporo ponad stan. Czy wie ktoś może co może być przyczyną takiego szczelania i czy sam olej może mieć taki wpływ na pracę biegów? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek2345 Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2007 U mnie w kle tez słychac zgrzyt jak wrzuce 2 przy wysokich obrotach niby sprzegło dobrze chodzi a jak spokojnei zmieniam biegi tak przy 2-4 tys to normalnei wskakują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Najprawdopodobniej masz zuzyty ( podciety ) kosz sprzeglowy lub pogiete tarcze i sprzeglo nie rozlacza dokladnie.Olej powinien NIE przekraczac stanu max.Czy byl zmieniony po zakupie moto ?Jak nie to zmien go dzis.Biegow sie nie wbija tylko wklada, a najlepiej jak "same wchodza"Znajdz w posty o zmianie biegow i naucz sie tego ( w "Szkole jazdy..." ) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trebor Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Tak olej był zmieniany po zakupie ale tak jak pisałem na minerał.Spuściłem ok 0,7 litra oleju i teraz jest w połowie szybki wskaźnika na zilnym silniku,ale jak go odpale to schodzi poniżej minimum. Czy to normalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysy5g1 Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Jak odpalisz, czyli w czasie pracy i zaraz po zgaszeniu to normalny objaw bo częsć oleju jest wtedy wtłoczona do góry silnika (głowica), ale po kilku minutach od zgszenia powinno wrócić do połowy okienka...ps: sprawdź poziom oleju na ciepłym silniku bo tak się to powinno robić (odpal na kilka minut, niech się rozgrzeje trochę, zgaś, odczekaj 2-3min i sprawdź stawiając moto w pionie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trebor Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Dzięki wszystkim za pomoc. Stan oleju sprawdziłem teraz według wskazówek. Po przeczytaniu paru tematów w "szkole jazdy" i sprawdzeniu tego w czasie jazdy przekonałem się, że sposób, w jaki zmienia się biegi jest bardzo ważny.Przede mną jeszcze wiele godzin treningów zanim zacznę to robić automatycznie.Podstawę teoretyczną już jakąś mam więc myślę że będzie tylko lepiej :flesje: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
embe Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2007 sprawdź poziom oleju na ciepłym silniku bo tak się to powinno robić ...i gdy zmieniasz olej również nalewasz tylko do połowy "okienka"? Producent pisze "lać 3 litry", ale Ty wlewasz 2,7? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Producent na silniku napisał nawet 3,2 litra, ale to tylko na pusty silnik np. po remoncie. W praktyce jak wspomniał embe leje się 2,7. Ja zalecałbym koledze Treborowi żeby przy zmianie oleju zmienił też filtr. Trebor, jeżeli nie masz cierpliwości i warunków do tego to zleć wymianę filtra mechanikowi. W zygzaku filtr zmienia się paskudnie, dostęp jest do dupy, przeszkadzają wydechy i rama. Ja zmieniając sypałem k.....mi zarówno przy zdejmowaniu starego jak i przy zakładaniu nowego.Co do wkładania biegów to jedynka w prawie wszystkich zygzakach wchodzi ze stuknięciem, podobno ten typ tak ma :icon_mrgreen: , reszta powinna wskakiwać gładko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi