skrzydlaty Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem motocykla K750.Motocykl kupiłem okazyjnie w stanie częściowo restaurowanym.Brnąc w poprawianie i uzupełnianie tego co kupiłem i dokupiłem jeszcze w międzyczasie, dotarłem do składania przodu i......i okazało się, że mam problem ze sprężynami przedniego zawieszenia.Tu zwracam się do kolegów obytych mocniej z techniką zd-Radziecką.W mojej "Katarzynie" posiadam prawdopodobnie zawieszenie od wczesnego urala (cieniowane lagi i golenie). Jedna ze sprężyn zawieszenia jest pęknięta, wiec zakupiłem (troche w ciemno) nową i okazało się, że owa nowa, jest krósza od tej pękniętej :? Teraz pytanie:- były różne długości sprężyn w przodach radzieckiej konstrukcji?Czy dniepr i ural mają różne długości sprężyn?- padłem ofiarą powszechnego brakoróbstwa radzieckiego przemysłu?- jakie powinny być oryginalne długości sprężyn, może to ktoś zmierzyć? Posiadane przeze mnie sprężyny mają długości:- oryginalna 505 mm;- zakupiona nowa (prawdopodobnie Dniepr) 480 mm A może ktoś z forumowiczów dysponuje sprężynami dłuższymi na zbyciu.Liczę na wsparcie w tej kwestii.pozdrawiamPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paolo350 Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 (edytowane) Heh - no to mamy ten sam problem. U mnie jedna sprężyna była w...................7 kawałkach - i też nie mogłem dobrać takiej, jak potrzebowałem. Wydaje mi się, że jedynym słusznym wyjściem będzie przyjęcie zasady, że w rusie spręzyny powinno wymieniać się parami, gdyż nie uda się dobrać pojedynczo identycznych używanych elementów (ze względu na stopień wypracowania) - no chyba, że pochodzą z jednego "zawiasu"; Ps;Zapytam kolegi, czy nie ma czasem kompletu sprężyn na zbyciu; Edytowane 3 Sierpnia 2007 przez Paolo350 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prince Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Heh - no to mamy ten sam problem. U mnie jedna sprężyna była w...................7 kawałkach - i też nie mogłem dobrać takiej, jak potrzebowałem. Wydaje mi się, że jedynym słusznym wyjściem będzie przyjęcie zasady, że w rusie spręzyny powinno wymieniać się parami, gdyż nie uda się dobrać pojedynczo identycznych używanych elementów (ze względu na stopień wypracowania) - no chyba, że pochodzą z jednego "zawiasu"; Ps;Zapytam kolegi, czy nie ma czasem kompletu sprężyn na zbyciu;Też bym tak do tego podszedł . Trudno by było znaleźć drugą w siedmiu kawałkach <lol> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aster Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Też bym tak do tego podszedł . Trudno by było znaleźć drugą w siedmiu kawałkach <lol>Za pomocą Diaxa mogę Ci "dorobić" :notworthy: Cytuj Jawa 50 Mustang 1977 => Yamaha XJ 600N 1999 :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paolo350 Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2007 Też bym tak do tego podszedł . Trudno by było znaleźć drugą w siedmiu kawałkach <lol>Fakt - ale dwie "w czterech kawałkach" udało mi się znaleźć :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruczodd Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2007 ile lejecie oleju do lag od k-750 i jakiego ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzydlaty Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Czyżby nikt nie znałdługości sprężyn w rusku?Nikt nie ma rozebranego zawieszenia?Wszyscy jeżdżą? :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruczodd Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2007 jutro ci napisze ile dokładnie maja centymetrów akóratnie miałem jutro skrecać ale jeszcze poczekam i zmirze je a ty mi powiedz co lejesz do amorów jaki olej pozdrawiam :cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzydlaty Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 jutro ci napisze ile dokładnie maja centymetrów akóratnie miałem jutro skrecać ale jeszcze poczekam i zmirze je a ty mi powiedz co lejesz do amorów jaki olej pozdrawiam :) Czekam z utęsknieniem zatem.A olej do amortyzatorów powinien być rzadki, co niestety kłuci się troche z uszczelnieniami w ruskach. Olej powinien być na tyle rzadki, żeby sprawnie tłumił przepływajac przez 'labirynt' otworków w zawieszeniu Kiedyś dawno temu był tzw. amortyzol, czy jest dostępny nie wiem.Jesli nie zakupisz specjalnego oleju oleju do amortyzatorów.np. Castrol Fork Oil 10WTo powninien sprawdzic sie olej hydrauliczny lub ATF do przekładni automatycznych.Na pewno nie polecam gęstych olejów typu Hipol, już lepszy wtedy jest zwykly silnikowy. Na razie ten temat przede mną.Bo w motocyklu, który użytkuję akutalnie Nie ma amortyzatorów olejowych ;)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruczodd Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 spreżyny maja 49,1 cm własnie przed chwilą sprawdzałem dzieki za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prince Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Czyżby nikt nie znałdługości sprężyn w rusku?Nikt nie ma rozebranego zawieszenia?Wszyscy jeżdżą? :clap:Może nie nikt nie zna tylko wszyscy maja te które Ci nie pasują . Od siebie mogę dodać ze obecnie mam trzy zawiasy i we wszystkich długość sprężyn wynosi 480mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szefunciu Opublikowano 17 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 WitamMam taki problem złożyłem zawieszenie przednie ale mam luz wzdłuż motocykla w schemacie jest śruba kontrująca. Mam podobna śrubę jak na schemacie ale co gorsza po złożeniu zostały mi takie dwie śruby. Czy ma może ktoś zdjęcie tej śruby która wchodzi chyba pod wieniec łożyska albo nie wiem gdzie DZIĘKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HD1940 Opublikowano 17 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Nie do końca rozumiem co chcesz powiedzieć, ale tu masz katalog części ze schematem złożenia przodu: http://kolyaska.pl/dniepr_mt9_mt10.pdfna stronach 33-35. Dodatkowo tu http://kolyaska.pl/k750m.pdf masz instrukcję obsługi z rysunkiem na str. 19. Najlepiej, jak byś sprecyzował o co chodzi bo określenie "zdjęcie tej śruby która wchodzi chyba pod wieniec łożyska albo nie wiem gdzie" nie ułatwia pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi