Skocz do zawartości

kursy pomocy przedmedycznej...

J.A.C.E.K
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

męczy mnie to od dawna.

Dużo jeżdżę, na 2 i 4 kołach, sam i w towarzystwie, często dzieciaków... A że trafiam na różne sytuacje na drodze, równiez te niezbyt przyjemne, a na dodatek NIENAWIDZĘ uczucia bezsilności, chciałbym się w końcu wybrać na solidny kurs pierwszej pomocy. Nie godzinna pogadanka o zasadach o takich tam, bo je znam (chyba), ale dzień, dwa, nawet płatnych warsztatów dających poczucie minimum pewności, że będę w stanie komukolwiek pomóc.

Więc jeśli znacie jakąś instytucję - bardzo proszę o namiary. Może inni równiez skorzystają.

Ja.

• 4 tygodnie później...

masz kilka linków:

Coś na pewno znajdziesz...

Sporo tego, a może ktoś już w którymś uczestniczył i może (nie)polecić? Kiedyś na innym forum był taki swego rodzaju "ranking" gdzie było ciekawie i pożytecznie, a gdzie nudno i tylko strata, ale niestety wyczyścili archiwum. Więc niestety nie każdy taki kurs rzeczywiście coś daje...

Rowniez ZHP (Zwiazek Harcerstwa Polskiego) takie kursy organizuje. Po tym jak w bardzo niemilych okolicznosciach zmarl mi kiedys dzieciak na rekach, zdecydowalem sie w koncu na te kursy wlasnie w ZHP. I ku**a, bardzo z tego sie ciesze. Wyrzuty sumienia zrzeraly mnie po prostu, ze MOGLEM zrobic cos wiecej, ale dupska nie chcialo mi sie ruszyc na kursy i potem praktyki w karetkach. A same umiejetnosci, wiedza i opanowanie przydaly sie juz kilkukrotnie.

męczy mnie to od dawna.

Dużo jeżdżę, na 2 i 4 kołach, sam i w towarzystwie, często dzieciaków... A że trafiam na różne sytuacje na drodze, równiez te niezbyt przyjemne, a na dodatek NIENAWIDZĘ uczucia bezsilności, chciałbym się w końcu wybrać na solidny kurs pierwszej pomocy. Nie godzinna pogadanka o zasadach o takich tam, bo je znam (chyba), ale dzień, dwa, nawet płatnych warsztatów dających poczucie minimum pewności, że będę w stanie komukolwiek pomóc.

Więc jeśli znacie jakąś instytucję - bardzo proszę o namiary. Może inni równiez skorzystają.

Ja.

MAK robi kursy ratowników drogowych - to jest porządne przygotowanie jak dla amatora.

Informacja o kursie na stronie MAK

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

a więc byłem...

jedna refleksja: wybierając się tam, myślałem, że wiem niewiele. Teraz wiem, że nie wiedziałem nic. Bardzo dużo zajęć praktycznych. logicznie i rozsądnie ułożonych. Dla chętnych certyfikat i karta, ale to nie o to chodzi. Ja czuję się pewniej. Po prostu. Na pewno chętnie tez skorzystam z opcji dodatkowych - kursu profi i pediatrycznego.

Słuchajcie, nie zachęcam, ale wierzcie mi, że większość osób pojawiła się na kursie niedługo po niemiłym dla poszkodowanego finale - niestety.

Nie dajcie się wyprzedzić.

Szczegóły - chętnym na priva.

Ja.

wez powiedz cos wiecej...

czego ucza, jak ucza.. na ktorym z kursow w koncu byles :)

wybrałem PCK, trzecia linka z drugiego posta w tym temacie.

Jak uczą?

Na start trochę teorii, a potem naprawdę sporo ćwiczeń. Co ważne, ćwiczysz z kompletnie nieznanymi Ci osobami, przełamanie bariery dotyku obcej osoby jest bardzo ważne, nie sposób dyskutować...

W zasadzie każda wolna chwila - kocyk i boczna bezpieczna, oddech, angażowanie osób do pomocy, zabezpieczanie miejsca...

Drugiego dnia fantom i chyba najfajniesze - co godzinę wpada jedna z instruktorek ze ZNAKOMICIE ucharakteryzowanym złamaniem otwartym, wbitym kawałkiem szkła, pęknięciem podstawy czaszki, litry krwi, drgawki...

Pełen profesjonalizm aktorski. Naprawdę szacunek. I ćwiczenia - fanotm - solo w duecie, instruowanie osób obcych...

Co równie ważne - ćwiczysz i przyzwyczajasz się do pracy z bardzo fajnymi apteczkami. Od pewnego momentu robisz wszytsko odruchowo. Apteczkę oczywiście kupiłem i teraz jeździ w aucie na zagłówku - fajny patent, mniejsza w bajku...

J.

Edytowane przez jacek0707