uboot Opublikowano 25 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 Pękł wał korbowy. Odleciała ta część na, której trzyma się korbowód. Oddał On skuter do Mechanika (nawet nie wiem jakiego), a ten mechanik zaproponował mu rozwiązanie tego problemu nie poprzez kupno nowego wału - o nie tak to za drogo, polak potrafi. Otóż mechanik zaproponował mu że naprawi ten wał UWAGA!!!! skręcając go śrubami. Jak to powiedział mechani pękł czop stopy korbowodu jak rozumiem-niezwykle interesuje mnie jak mozna skrecic to śrubami z technicznego punktu widzenia-chodzi mi o samo wykonanie tegoz patentu :crossy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bajo Opublikowano 25 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 pękł czop stopy korbowodu jak rozumiem-niezwykle interesuje mnie jak mozna skrecic to śrubami z technicznego punktu widzenia-chodzi mi o samo wykonanie tegoz patentu :crossy:A gdybym to Ja rozumiał :cool: . Ja to wiem z tego co kolega powiedział. Musisz przyznać, że ten mechanik z jednej strony głupi, a z drugiej strony mistrzunio, że jakoś chciał skręcić :D :biggrin: . Witam>>> widzę że dla ciebie 99% mechaników w tym kraju to niedouczone barany, a tymczasem to w 70% przypadków winni są sami klienci. Kiedy mechanik mówi że dany element nadaje się tylko do wymiany to natychmiast zaczyna się rozmowa( a czy nie dałoby się taniej) i potem są tego efekty że niestety " z gówna bata się nie ukręci" . Pretensja natomiast zawsze jest do mechanika bo to on jest winny że klient chciał zaoszczedzić i wykombinował części z rozbiórki lub regenerowane w wątpliwy sposób >>> taka jest nasza polska rzeczywistość >>> Pozdrawiam W Moim przypadku nie chodziło o zrobienie tego taniej, ale o zrobienie tego dobrze. Mechanicy mieli nowe części, ale źle je założyli. Mogę podać jeszcze jeden przykład, ale to już tylko od znajomego usłyszany i przy tym nie byłem - Przy wymianie oleju jakiś zdolny mistrz mechanik zalał tylko 2l oleju. Oczywiście silnik stukał, więc gość od razu sprawdził poziom oleju - oleju dolał sam. Z serwisu samochód wypuścili z dwoma litrami oleju. Wiadomo jaki byłby efekt, gdyby właściciel samochodu się nie zorientował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uboot Opublikowano 25 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 pomijajac skutecznosc tej naprawy mozna zrobic tak:przewiercic czop korbowodowu i wkrecic tam srube ,1 srube na przelot,badź przewiercic czop nagwintowac i z kazdej strony wkrecic srube przy czym jedna powinna miec lewy gwint zeby sie nie odkrecała :crossy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daro36 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 pomijajac skutecznosc tej naprawy mozna zrobic tak:przewiercic czop korbowodowu i wkrecic tam srube ,1 srube na przelot,badź przewiercic czop nagwintowac i z kazdej strony wkrecic srube przy czym jedna powinna miec lewy gwint zeby sie nie odkrecała :biggrin: Witam Jak wiesz zapewne to wały w silnikach 2t sa rozbieralne i czopy sie dorabia i wymienia więc nie wiem dlaczego ten szpenio mechaniki zrobił taki patent osłabiając konstrukcję wału >>> to nie miało prawa zadziałać na dłuższą metę . Nie radzę wiercić i gwintować czopów >>> dość łatwo dorabia się czopy i nie trzeba do tego specjalnej wiedzy. pomijajac skutecznosc tej naprawy mozna zrobic tak:przewiercic czop korbowodowu i wkrecic tam srube ,1 srube na przelot,badź przewiercic czop nagwintowac i z kazdej strony wkrecic srube przy czym jedna powinna miec lewy gwint zeby sie nie odkrecała :biggrin: Bym zapomniał >>>gdzie zmieścić tam śrubę ?????? po złożeniu karterów jest zbyt mało miejsca na łeb śrub i zastanawiam się jak to w ogóle jest możliwe >>> to się szpenio musiał narobić żeby zmieścić czołg w butelce >>dobry był skórkowaniec !!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uboot Opublikowano 25 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 wiem Daro,ze sie wymienia-a co do srub -zastosował wpuszczane :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daro36 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2007 wiem Daro,ze sie wymienia-a co do srub -zastosował wpuszczane :biggrin: Dobry zawodnik z tego szpenia >>> przydałby mi się taki >>> może u mnie wyszedłby na ludzi a tak się marnuje i wymyśla jakieś patenty >>>szkoda bo pomysłowa bestia !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazirro Opublikowano 26 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2007 Witam. Tak sobie czytam ten temat i skojarzył mi sie z filmem "Prawdziwa historia". Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V12 Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 Co do mechaniki to trzeba mieć zamiłowanie znam kolesi co robia w warsztatach i nie wiedzia co to mieszanka bogata albo że w dieslu jest przepustnica a silniku z wtryskiem benzyny ich nie ma .......... mówicie ze złozyc 2 T jest trudno jeszcze na 1 garze i bez rozrzadu??? to nie wiem kto bedzie w przyszłosci naprawiał autaja miałem w aucie przypadek ze brał mi 1L oleju na 1000km wiec sam zdiagnozowałem usterke i podjołem sie naprawy zajeło mi to tydzień ale efekt jest taki ze zrobiłem 2tys km i grama oleju nie bierze i to jest silnik 1,6 16V DOHC az sam sie dziwie ze rozzad ustawiłem :) :) :D nie kazdy jest do tego stwozony i nie ma co tu sie uzalać koles przyprowadził do mnie auto diesla i twierzdzi ze nie chce jechać wiec patrze układ zapowietrzony pytam sie jest paliwo -jest włałem 11L dobra sprawdzam filtr powietrza zaj**ny paliwa to samo wymienilismy filty ale nadal tak jakby zapowietrzony pytam sie ile km zes zrobił -no ze 100a jak jeździsz???-tak 140km/h i but non stophehehhe dolałem paliwa auto jak nowe i tutaj mam y przykład lakia koles tłumaczył ze jego ojcu 4 lata temu palił 5 L na 100km -racja ale tak jexdził jego ojciec i o ile smochód był bardziej wyeksplatowany.........pozdr Cytuj RG 80>>GPZ 500>>CBR 600 F3>>CBR 900RR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 jak to silnik 2t nie ma rozrzadu od kiedy? A striłes kiedy ty taki silnik? Rozrzad w 4t to jest własnie szybsza sprawa! do tego jeszcze w samochodzie... tam sie nic nie ustawia. Wiem składałem i to i to i motocykla sa duzo ciekawsze i wymagaja duzo wiekszej precyzji niz puchy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bajo Opublikowano 27 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 Co do mechaniki to trzeba mieć zamiłowanie znam kolesi co robia w warsztatach i nie wiedzia co to mieszanka bogata albo że w dieslu jest przepustnica a silniku z wtryskiem benzyny ich nie ma .......... mówicie ze złozyc 2 T jest trudno jeszcze na 1 garze i bez rozrzadu??? to nie wiem kto bedzie w przyszłosci naprawiał autaja miałem w aucie przypadek ze brał mi 1L oleju na 1000km wiec sam zdiagnozowałem usterke i podjołem sie naprawy zajeło mi to tydzień ale efekt jest taki ze zrobiłem 2tys km i grama oleju nie bierze i to jest silnik 1,6 16V DOHC az sam sie dziwie ze rozzad ustawiłem :) :icon_question: :icon_question: nie kazdy jest do tego stwozony i nie ma co tu sie uzalać koles przyprowadził do mnie auto diesla i twierzdzi ze nie chce jechać wiec patrze układ zapowietrzony pytam sie jest paliwo -jest włałem 11L dobra sprawdzam filtr powietrza zaj**ny paliwa to samo wymienilismy filty ale nadal tak jakby zapowietrzony pytam sie ile km zes zrobił -no ze 100a jak jeździsz???-tak 140km/h i but non stophehehhe dolałem paliwa auto jak nowe i tutaj mam y przykład lakia koles tłumaczył ze jego ojcu 4 lata temu palił 5 L na 100km -racja ale tak jexdził jego ojciec i o ile smochód był bardziej wyeksplatowany.........pozdrSorry, a nie odwrotnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 odwrotnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V12 Opublikowano 28 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2007 no racja ze odwrotnie ale te kolesie co robia na warsztacie nie maja o tym zielonego pojecia i teraz takim zaprowadz cos do naprawy :P :banghead: jesli mówisz o rozrzadzie w to masz na mysli ustawianie sterowanego automatycznie zaworu wydechowego który nie wystepuje we wszystkich 2t bo chyba składajac silnik nie piłuje sie okien cylindra i scianek tłoka no chyba ze mówimy o tuningupozdr Cytuj RG 80>>GPZ 500>>CBR 600 F3>>CBR 900RR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackuzy Opublikowano 28 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2007 NO właśnie wueska jakie ustawianie rozrządu w 2T????? mowa o tunningu OkIk podpiłować okienko spiłować tłoczek ale o zwykłym ustawianiu rozrządu aby się zgadzały fazy nie ma mowy w 2T i zwykły osobnik nie będzie tego robił...baaaa nawet mechanik specjalista przy wymianie tłoka (o czym tu dywagujemy w sumie) nie będzie nic piłował i rozrządu ustawiał :] więc o czym ta mowa? Cytuj Jacek Winiarek Fotografia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 28 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2007 a teraz tak... masz sobie uszczelki...kazdy inny wymiar grubosci, kazdy tłok tolerancje... myslisz ze jest wszystko ok jak to ustawisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 29 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2007 najpierw ze podpiluj wahacz , teraz to.ah ci mechanicy specjalisci / fachowcy. dlatego nie oddaje swojego moto na serwis NIGDY.wole sie sam nauczyc i zrobic jak nalezy. Świete słowa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Moto Psycho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi