Skocz do zawartości

Nolan N102, lub inny szczekowiec tej klasy

Rekomendowane odpowiedzi

no szlag mnie trafi...

nic nie znalazłem... nikt nie miał Nolana N102 XXL,

a na głowę wchodził mi jedynie Caberg Justissimo GT... i Shoei Multitec.

pierwszy z mojego sektora cenowego i całkiem przyjemny w odbiorze, za to drugi.. leży idealnie, tyle że kolega podpowiada że nie ma to jak wbudowana blenda, a wożenie drugiej szybki jest cokolwiek trudne.

jakieś sugestie? :biggrin:

czy ktoś może powiedzieć coś zdecydowanie złego o Jusissimo co by mnie powstrzymało przed zakupem?

czy mógłbym prosić moda o zmianę tematu na 'N102, multitec czy Caberg Justissimo GT?' ?

Edytowane przez wr0na

skrajne rozmiary trudno sprzedać, więc mało kto będzie to miał na stanie. ten problem dotyczy nie tylko kasków: ja to przechodziłem przy szukaniu rękawic dla plecaczka - małych nikt nie miał, dopiero znalezienie na zasadzie "mniej więcej pasują tylko o numer za duże" i zamówienie mniejszych dało efekt. taki kraj: sprzedać wielki rozmiar trudno, więc po co blokować kasę w takim towarze. w tym czasie kasa wpakowana w przeciętnej wielkości kask obróci kilka razy :/

przesłona przeciwsłoneczna natomiast, jakkolwiek jest świetnym pomysłem, nie jest niezbędna. jeśli w multitecu było ci wygodnie to możesz zupełnie spokojnie brać ten kask pod uwagę w rozważaniach: tym bardziej, że w teście "motocykla" z kwietnia wyceniony został na zwycięzcę :banghead:

szkoda, że w teście zabrakło właśnie caberga i chociażby sv55 airoha: byłby zdecydowanie bardziej przydatny

jsz

Edytowane przez jeszua
„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

Jest jeszcze fajny Caberg Justissimo GT Mirage......zbiera dobre oceny.Nie ma jeszcze opisu w prasie bo to nowość jest.

A z zatyczkami jazda-bajka

A zatyczki to stosuje już teraz do wszystkiego :banghead: :biggrin: :biggrin: ...bo mam ich niezliczoną ilość ;)

Bardzo dziękuję za odpowiedź!

Jest jeszcze fajny Caberg Justissimo GT Mirage......zbiera dobre oceny.Nie ma jeszcze opisu w prasie bo to nowość jest.

czy różni się czymś od GT poza malowaniem?

Jak za mały?!?!!?!?!? Większych kasków niż XXL nie ma :icon_rolleyes:

są :(

nie ma ich w normalnej ofercie, ale Nolan na zamówienie przesyła takie sztuki XXXL w ciągu miesiąca na prośbę dystrybutora.

Jutro zadzwonię i przejadę się do Tarboru i sprawdzę Caberga. XLce brakowało bardzo niewiele do prawidłowego zamknięcia. może będzie XXL.

a jeśli nie... to przeczekam w pachnących szkoleniowych kaskach i po czerwcowej premii dozbieram na Multiteca.

• 7 miesięcy temu...

Czy któryś z kolegów może wkleić skan testu kasków z magazynu MOTOCYKL 04/2007 wcześniej wspomnianym w tym temacie.

Mierzyłem kask SHOEI Multitec i dziwna sprawa chociaż nie jestem najmniejszy 187cm wzrostu normalnej budowy ciała to z tej firmy najlepiej pasował mi rozmiar "S" i mam wrażenie że trochę albo prawie wystaje mi trochę broda. Inne marki mieściły się między "L" a "XL".

Ale żeby od razu "S". Bardzo miły (polecam sklep na ul. Targowej w Warszawie) sprzedawca powiedział że mam pociągłą twarz, a kask musi trochę obcisły. Czy ta broda nie będzie troszeczkę przeszkadzała?

Do samego kasku zero zastrzeżeń, super wykonanie.

Witam! Podobnie jak wy przymierzam się do wymiany mojego wysłużonego Nolana N100 na nowszego szczękowca.

Na ostatnim łódzkim motobazarze miałem okazję przyjrzeć się z bliska kilku modelom, i niestety

potwierdzam przytaczaną nie raz opinię, że kask bezwzględnie należy przymierzyć przed zakupem !

I nie chodzi tu o rozmiar, z tym wbrew pozorom nie było problemu, przynajmniej u mnie.

- Kilka spostrzeżeń: HJC - nie pamiętam modelu był chyba przeciwieństwem Schuberta opisywanego przez

Zbycha - strasznie płytki, kark na wierzchu, podbródek wystawał mi poniżej linii zamkniętej szczęki, mimo

że był "mój" rozmiar L . Chwalony wielokrotnie na forum Airoh 55 sport, generalnie ok,

choć ten z kolei powodował ucisk boków czaszki w górnej części, poza tym przycisk otwierający szczękę

dość niefortunnie moim zdaniem usytuowany w jej wnętrzu co utrudnia otwarcie, jak i komplikuje zastosowanie miękkiej osłony podbródka. Caberg Rhyno - otwarta blenda opierała mi sie na nosie mimo że daleko mu do kinola jak "gwizdek od łodzi podwodnej", Caberg Justissimo - to już inna liga, o klasę lepsze wykonanie jak i komfort wnętrza - ale ta masa :biggrin:

Shoei Multitec cieszy się bardzo dobrą opinią - poza brakiem tej standardowej chyba już blendy ( kto wozi drugą szybę ?) wszystko tak jak być powinno, niestety kontakt organoleptyczny raczej nie zwala z nóg, za to cena owszem !

I ostatni - może to kwestia przyzwyczajenia ale po założeniu Nolana N102 wiedziałem że to jest to,

design, jakość wykonania, mechanizm otwierania szczęki , wreszcie komfort i dopasowanie wnętrza, - wszystko super, gdyby tylko jeszcze nie ta nieszczęsna zewnętrzna blenda :icon_exclaim:

Dobrze że na horyzoncie pojawi się niebawem N103 w cenie poniżej 1kzł , i jeśli ktoś już jest szczęśliwym posiadaczem to poproszę o opinie na jego temat.

Pzdr

p.s.

(W żadnym z kasków blenda nie zawadzała mi o okulary, no chyba że ktoś nosi takie z lat 70-tych ub. w :biggrin:))

DESMOBSESSION www.ducati-klub.pl

Dobrze że na horyzoncie pojawi się niebawem N103 w cenie poniżej 1kzł , i jeśli ktoś już jest szczęśliwym posiadaczem to poproszę o opinie na jego temat.

A skąd ta informacja? W de N103 kosztuje od ok 330 ojro (1150 zł) raczej nierealne aby w PL był jeszcze tańszy.

Ciekawie zapowiada się pierwszy szczękowiec Sharka - Evoline: http://www.shark-evoline.com/

A skąd ta informacja? W de N103 kosztuje od ok 330 ojro (1150 zł) raczej nierealne aby w PL był jeszcze tańszy.

Ciekawie zapowiada się pierwszy szczękowiec Sharka - Evoline: http://www.shark-evoline.com/

To demo oraz sam kask są :icon_mrgreen:

A cądzicie o kaskach amerykańskiej firmy " HJC " - ponoć w Stanach są w ścisłej czołówce. Osobiście mi polecił kumpel który w Piasecznie prowadzi sklep z akces.motocyklowymi. Na początek sezonu wziąłem szczękówkę z opuszczanym okularem przeciwsłonecznym za 950 zł. Obadam co to za model :icon_razz:

Jako zę moja dynia :biggrin: również do małych nie należy przy zkupie Shoei Multiteka od razu celowałem w rozmiar XXL a tu zdziwko - kask za luźny.Zakupiłem rozmiar XL i ten leży ok :biggrin:

Tylko niestety cena jest nieco wyższa.Mi w grudniu udało sie go kupić za 1400 zł plus w prezencie wkładka przeciw parowaniu.Kask ma druga zamienna szybke przyciemnianą :icon_mrgreen: