-lisio- Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Virago- szczerze przyznam nie jeździłem a opinie, że lepiej się prowadzi od DragStara wziąłem z forum Virago właśnie :icon_mrgreen: Jeździłem za to Dragstarem 1100 i jak dla mnie porażka. Od manewrowania poprzez hamowanie- lipa panie z sosną. Z drugiej strony chopper czy cruiser ma być ładny, geometria ramy czy podwozie nie są przystosowane do składania się w winkle czy dynamiczną jazdę po mieście. Na pewno nie poleciłbym Krisowi choppera z silnikiem 1300 na pierwsze moto.PS. Mi się jednak CBF1000 podoba :wink: Cytuj jazda motocyklem to najprzyjemniejsze co można robić w ubraniu ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mandrzej_1400 Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Jeżeli chodzi Ci o choppera to Intruder 600/750/800/1400, :crossy: ale to jest dopiero sprzęt który totalnie się nie prowadzi (zakręty, koleiny i frezowana nawierzchnia) – totalna porażka i nie hamuje na oryginalnych zaciskach. :ohmy: Tyle że jest to sprzęt (jeżeli uda Ci się kupić w dobrym stanie) praktycznie bezawaryjny, :icon_biggrin: jedynie sprawia problem synchronizacja gaźników. Cytuj Moje zabawki:NEO; Intruz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość josha Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Jeżeli chodzi Ci o choppera to Intruder 600/750/800/1400, :crossy: ale to jest dopiero sprzęt który totalnie się nie prowadzi (zakręty, koleiny i frezowana nawierzchnia) – totalna porażka i nie hamuje na oryginalnych zaciskach. :ohmy: Tyle że jest to sprzęt (jeżeli uda Ci się kupić w dobrym stanie) praktycznie bezawaryjny, :icon_biggrin: jedynie sprawia problem synchronizacja gaźników.... a od kiedy to, intruder jest chopper'm? Mylicie koledzy pojęcie choppera z cruiserem. Czopków, prawie nie ma w Polsce. Oczywiście, nie licząc całej masy przerobionych wsk. Ale, o dziwo, to jest właśnie chopper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-lisio- Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 (edytowane) Intruder chopper- http://moto.allegro.pl/vs-800-intruder-jak-nowy-zadbany-salon-i1470823606.html a tu Intruder cruiser- http://moto.allegro.pl/suzuki-c50-boulevard-intruder-vl800-volusia-2007r-i1486277130.html obie osiemsetkiPoza tym WSK nie jest i nie była chopperem- no chyba, że masz WSK-ę z widlastym twinem, z odpowiednim kątem wyprzedzenia i ze zbiornikiem w kształcie "łezki", bo to są cechy rasowego czopka. Tak naprawdę obecnie nie produkuje się już chopperów, wszystkie nowe konstrukcje to cruisery, przynajmniej mi się żaden seryjny chopper w ostatnim czasie nie rzucił- no może oprócz nowego Junaka :icon_biggrin: Ale dla mnie to porażka:) Edytowane 1 Marca 2011 przez -lisio- Cytuj jazda motocyklem to najprzyjemniejsze co można robić w ubraniu ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mandrzej_1400 Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 ... a od kiedy to, intruder jest chopper'm? Mylicie koledzy pojęcie choppera z cruiserem. Czopków, prawie nie ma w Polsce. Oczywiście, nie licząc całej masy przerobionych wsk. Ale, o dziwo, to jest właśnie chopper Josha jaki ty masz problem, gość chce kupić motocykl pyta o choppera a ty wyskakujesz z wsk-ami :banghead: jeżeli nie masz nic do napisania w temacie to trzymaj dla siebie te wynurzenia albo załóż temat „co to jest chopper” i tam się udzielaj. Intruder a mam na myśli te produkowane od 86 r 750 później (i przede wszystkim) 1400 i dalej 600 i 800 i jeżeli to nie są choppery produkowane seryjnie (fakt że są to produkcje japoński), to co?Intruder 1400: :crossy: http://http://www.maciejk.w8w.pl/i wiele innych tekstów i opini. Cytuj Moje zabawki:NEO; Intruz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FhissT Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 (edytowane) Jeździłem za to Dragstarem 1100 i jak dla mnie porażka. Od manewrowania poprzez hamowanie- lipa panie z sosną. ee tam nie znasz sie i jeszcze ktoś uwierzy... wszystko zalezy od tego do czego to to porównamy... :flesje:no i jeśli bierzesz pod lupę takie aspekty jak "składanie się w winkle i dynamiczna jazda po mieście" to ja się w ogole nie dziwie że drag Cię rozczarował... Edytowane 1 Marca 2011 przez FhissT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-lisio- Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 ...jeszcze ktoś uwierzy... wszystko zalezy od tego do czego to to porównamy... :flesje:no i jeśli bierzesz pod lupę takie aspekty jak "składanie się w winkle i dynamiczna jazda po mieście" to ja się w ogole nie dziwie że drag Cię rozczarował...Nie mogę powiedzieć, że mnie rozczarował, tylko po prostu trudno się nim steruje, przynajmniej trudniej niż XJ-tą, chociaż pewnie to też kwestia przyzwyczajenia ja przejechałem na nim ok 30 km. Na pewno ma swój urok, no i ten basowy dźwięk V-twina. Pewnie kiedyś kupię sobie coś podobnego- ale jeszcze nie teraz. Pozdrawiam wszystkich chopperowców i cruiserowców. I życzę mocy między nogami :crossy: Cytuj jazda motocyklem to najprzyjemniejsze co można robić w ubraniu ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość josha Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 ... a od kiedy to, intruder jest chopper'm? Mylicie koledzy pojęcie choppera z cruiserem. Czopków, prawie nie ma w Polsce. Oczywiście, nie licząc całej masy przerobionych wsk. Ale, o dziwo, to jest właśnie chopper Josha jaki ty masz problem, gość chce kupić motocykl pyta o choppera a ty wyskakujesz z wsk-ami :banghead: jeżeli nie masz nic do napisania w temacie to trzymaj dla siebie te wynurzenia albo załóż temat „co to jest chopper” i tam się udzielaj. Intruder a mam na myśli te produkowane od 86 r 750 później (i przede wszystkim) 1400 i dalej 600 i 800 i jeżeli to nie są choppery produkowane seryjnie (fakt że są to produkcje japoński), to co?Intruder 1400: :crossy: http://http://www.maciejk.w8w.pl/i wiele innych tekstów i opini.mandrzeuju, nie będę ci wyjaśniał co to jest chopper. Pewnie jak ci się zechce, to poszukasz w guglach. Na tym forum też pewnie znajdziesz definicję. Jednak skoro nie rozumiesz o co chodzi, to tak krótko ci powiem. Chopper, to po angielsku posiekany(chop), mówiąc zrozumiale, połamany, poskładany (byle jak) sinik oczywiście V. Cienkie koło z tyłu, a z przodu jeszcze bardziej. Dwa amory z tyłu. Beretka zamiast siedzenia. Zwinięty koc, na czymś, co przypomina tylny błotnik. Reasumując, vtx, jest dobrym materiałem do przeróbki na czopka.(Tylko kto to robi?) Wski, są właśnie tak, podobnie przerabiane, ucięte w połowie, główka, a raczej kąt zmieniony, dmuchawa na silnik.Szlifierka i spawarka są narzędziami podstawowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mandrzej_1400 Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 mandrzeuju, nie będę ci wyjaśniał co to jest chopper. Pewnie jak ci się zechce, to poszukasz w guglach. Na tym forum też pewnie znajdziesz definicję. Jednak skoro nie rozumiesz o co chodzi, to tak krótko ci powiem. Chopper, to po angielsku posiekany(chop), mówiąc zrozumiale, połamany, poskładany (byle jak) sinik oczywiście V. Cienkie koło z tyłu, a z przodu jeszcze bardziej. Dwa amory z tyłu. Beretka zamiast siedzenia. Zwinięty koc, na czymś, co przypomina tylny błotnik. Reasumując, vtx, jest dobrym materiałem do przeróbki na czopka.(Tylko kto to robi?) Wski, są właśnie tak, podobnie przerabiane, ucięte w połowie, główka, a raczej kąt zmieniony, dmuchawa na silnik.Szlifierka i spawarka są narzędziami podstawowymi. Josha i na tym poprzestańmy nie wyjaśniaj mi co to jest chopper. I co ty z tym vtx, słowem tu nie wspomniałem o nim a piszę tu o Intruderze, jeżeli mówić o moto produkowanym na wzór amerykańskich chopperów to właśnie takim motocyklem jest Intruder produkowany przez Japończyków od roku 86 za rozsądne pieniądze a nowocześniejszej technologii, zaliczany właśnie do chopperów. I właśnie Intruder posiada cechy, które powinien posiadać typowy chopper, tyle że jest to kompromis pomiędzy nowoczesnością a prostotą pierwszych domowej produkcji chopperów. :crossy: Cytuj Moje zabawki:NEO; Intruz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aegle Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Jako, że to mój pierwszy post na forum witam wszystkich serdecznie :) Na zewnątrz robi się coraz lepsza pogoda więc zamierzam rozpocząć swoją przygodę z motocyklami. Jako, że nie jestem za bardzo w temacie chciałbym poprosić Was o pomoc w wyborze pierwszego choppera dostosowanego do moich wymagań.Mam 191cm wzrostu i ok 80kg wagi. Moje wymagania:- wygodny dla wysokiego gościa, by nie wyglądał na nim jak na BMXie ;)- pojemność skokowa poniżej 1000 cm^3 - przy pierwszym moto chyba nie mam co myśleć o wyższej- cena najlepiej do 8 000zł, ale max może być 9 500zł Z góry dziękuję za pomoc,Aegle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aegle Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Przeglądnąłem ten temat i wybrałem 3 motocykle.- Honda VT 600 Shadow- Yamaha Drag Star 650 (w tym przypadku może być ciężko zmieścić się w budżecie)- HONDA MAGNA 750Który byłby najlepszy pod moje wymagania? A może inny? Raz jeszcze proszę o pomoc. Bardzo zależy mi na tym by poznać opinie doświadczonych motocyklistów, gdyż sam jestem laikiem, a chciałbym dokonać odpowiedniego wyboru, którego nie będę później żałował. Z góry dziękuję i wybaczcie posta pod postem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemV4 Opublikowano 5 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 Ja przy wzroście 187 i wadze 110kg nie narzekam na swojej Madzi. Jeździ mi się wygodnie a i prędkość, czy przyspieszenia nie pozostawiają mi nic do życzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onael Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Podepnę się pod temat :) Otóż miałem ostatnio okazję przejechać kilkaset kilometrów na Vulcanie 900 i po prostu się zakochałem ;) 3 sezon jeżdżę na C450s i jak do tej pory byłem (jestem) bardzo zadowolony. Jednak vulcan mi pokazał, że można przejechać 300km bez zmęczenia :) Stwierdziłem, że tego typu motocykle bardziej mi odpowiadają i zacząłem się rozglądać :)Gabaryty mam podobne, do wcześniej opisywanych czyli 185cm wzrostu i jakieś 90kg, prawie zawsze jeżdżę z żoną ale ona malutka jest 160cm i jakieś 42 kg Czyli potrzebuję motocykla, który uniesie jakieś 130kg plus sakwy. Budżet jakim dysponuję to około 6 tys (po sprzedaniu cebuli, ale z tym nie będzie problemu - kupiec już jest) W tej kasie, to znalazłem tylko vulcana 750, vt 750 - ale ten mi się wydaje jakiś krótki, virago 700/750 Inne w tej kasie to już około 500ccm Na mocy mi nie zależy - przeważnie jeździmy w przedziale 80 - 100km/h za to zależy mi na dość niskim spalaniu - cebulka pali około 5l i to mi się podoba ;) Co doradzicie? Coś z wyżej wymienionych czy szukać innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geni Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Spróbowałeś VN900 i się spodobało, co nie znaczy, że wszystkie customy/choppery/crusiery będą tak samo ci pasowały. Ja mam właśnie 900-tkę Custom nie przypadkowo, po prostu inne motocykle o podobnym wyglądzie mniej mi pasowały pod kątem prowadzenia. Radzę ci przymierzyć się do każdego z wybranych i może do Kawasaki EN500. Nie jest to "rasowy" chopper, zresztą żaden japoński w sumie nie jest, ale ma dynamiczny i oszczędny silniczek. Kumpel zakupił niedawno takiego EN tanio u zachodnich sąsiadów i bardzo sobie chwali. Drugi znajomy ma poprzednika EN500, czyli 27-letnie LTd 454 i zasuwa nim po całym kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lefthandy Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 a co myslicie np o virago xv 750 z 1985-87 lub cos w tym stylu?opłaca sie to kupować? niechciałbym spedzić wiecej czsu pod motorem niz na nim:)750 jest prawie identyczna jak 1100. wizualnie np. mi jest je trudno odróżnić jak by stały obok siebie. I nie są wcale dużo większe od 535. Mają trochę większy bak trochę inne siedzenie... ale gabarytowo są zbliżone. Spróbowałeś VN900 i się spodobało, co nie znaczy, że wszystkie customy/choppery/crusiery będą tak samo ci pasowały. Ja mam właśnie 900-tkę Custom nie przypadkowo, po prostu inne motocykle o podobnym wyglądzie mniej mi pasowały pod kątem prowadzenia. Radzę ci przymierzyć się do każdego z wybranych i może do Kawasaki EN500. Nie jest to "rasowy" chopper, zresztą żaden japoński w sumie nie jest, ale ma dynamiczny i oszczędny silniczek. Kumpel zakupił niedawno takiego EN tanio u zachodnich sąsiadów i bardzo sobie chwali. Drugi znajomy ma poprzednika EN500, czyli 27-letnie LTd 454 i zasuwa nim po całym kraju. Ja też ostarnio zakochałem się ale w VZ 800. Tyle, że za 6000zł raczej VN-a nie kupi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi