Skocz do zawartości

Silnik ural m63

Rekomendowane odpowiedzi

Powiem ci tak tą duża podkładkę 7201215 widziałem w łodzi na bazaże, a co do tego dystansu to powiem ci jedno musisz generalnie przejść się do zakładu gdzie przewijają silniki elektryczne oni mają podobne w elektrycznych silnikach te podkładki spręzynujące 7201214, jest jeszcze inna możliwość bo to są podkładki uszczelnijące tylną podporę wału korbowego na łożysku, możesz też kupiś łożysko zamknięte wywalić zamknięcie łożyska od strony wału i założyć je :D ten sam patent co te podkładki bo w oryginale masz łożysko obustronnie otwarte. Życzę pomyśnego składania :)

Witam

Ta podkladke 7201215 na bazarze to mial ktos charakterystyczny (ruscy, piotrkow, ...) :icon_razz: Najblizszy bazar bedzie w Poznaniu i zdaje sie ze pojade, wiec bylo by mi latwiej szukac :)

Tak w ogole to sprzeglo robie i przy okazji chce troche tyl doszczelnic.

Zeby nie zakladac nowego tematu ....

Interesuje mnie czy ruskie dolniaki i gornozaworowce (m72, k750, ural, dniepr) mialy idealnie takie same tarcze sprzeglowe (szerokosci, grubosci okladzin takie same, oraz piasty o jednakowych wymiarach, odsunieciach) ?

2) Wiem ze byly rozne tarcze posrednie (grubsze i ciensze). Grubsza ma okolo 5mm, a ile ma cienka ?

3) Jaka oryginalna grubosc ma nowa, ruska tarcza sprzeglowa ?

4) czy ktos spotkal sie z czyms takim, ze przy zalozonej grubej tarczy posredniej i nowych tarczach sprzeglowych przy rozlaczeniu sprzegla nie starczalo walka sprzeglowego ? (tarcza spada z wielowypustu) ?

Grubsza ma okolo 5mm, a ile ma cienka ?

Ciensza ma 3mm;

A jeśli chodzi o grubośc nowych tarcz, to dołączę tą informację jutro (bo akurat mam w garazu nowe "nitowane" tarcze - także jutro je pomierzę);

Edytowane przez Paolo350

hmmm, no to bardzo dziwne :biggrin:

Jeden koles sprzedaje niby uzywke tarcze na allegro. Zapytalem sie o grubosc i odpisal (nawet fote wyslal z przystawiona suwmiarka) ze w 7 mm. Ta tarcza miala byc rzekomo do emki.

Moje tarcze wyciagniete z urala maja po 4,6 - 4,7 mm.

Paolo350, Twoje nowki maja 4,5mm - sam juz nie wiem o co tu chodzi :D

Tak trochę upraszczając. Nitowane grubsze i do nich wąska przekładka(srodkowa). Klejone( zalewane) waskie i środkowa grubsza. Elemety cierne dają się zaadoptować np od skody i od innych to też magą być jeszcze inne patęty. No a poza tym różne sprzeżyny, popychacze sprzegła, pierwsze modele itp itd. :icon_mrgreen:

Mały offtop;

Prince - co ci sie stało z "Kaczką"???? Bo po opisie na gg widać, że..................chwilowo poległa??

No właściwie zabiłem ją. Szlifnołem się. Skutecznie na tyle żeby od zniszczenia zaczynały się od początku przedniego błotnika szły przez lampę,kierownicę ,bak ,silnik (głowice przegobiłem na zimową- czyli brak żeber)skrzynię itd do zakończenia tylniego błotnika. Czyli jak coś robić to do konca;} Czego sie nauczyłem z tej lekcji? -Że opony można zamykać pod warunkiem że nie są ruskie xD

Edytowane przez prince

no dobra, ale to i tak wyjda dosc spore roznice:

- zalewane + gruba posrednia = 2*4,5 + 5 = 14mm

- nitowane + cienka posrednia = 2*7 + 3 = 17mm

3mm materialu to juz troche jest ...

Z tymi sprezynami to cos slyszalem ze sa dwa rodzaje. A moze to jest tak ze do tej pierwszej grubosci (14mm) daje sie mocniejsze sprezyny, a do tej drugiej (17mm) slabsze :bigrazz: