grayfox Opublikowano 9 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 Witam! Witam Jak to wkońcu jest z tymi dozownikami? Czy faktycznie lubią się one psuć? Czy może koledze kolegi kiedyś tam sie zepsuł i motor sie zatarł? Nie mówię o jeździe w terenie gdzie, może jakiś pyłek czy jakieś inne małe gówienko zapchać dozownik, ale o normalnym użytkowaniu motocykla na drodze. Z własnych obserwacji zauważyłem, że dozownik jest napędzany PLASTIKOWYM kołem zębatym, które z koleji ma napęd od kosza sprzęgłowego, i mogłoby się zetrzeć? Ale z drugiej strony pompka wodna ma napęd w identyczny sposób plastikowym kołem zębatym. ( Yamaha DT, RD ) pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawik Opublikowano 9 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 Dozowniki to shit!! ja u siebie wyjezdze to co mam wlane i go wyczyszcze karcherem na pico. Lubia sie zatykać.. ale jezeli bedziesz go regularnie czyscił to niepowinno sie niec dziac . w sumie to wygoda :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarczi Opublikowano 9 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 dozownik to jest najwieksze gowno jakie widzialem ;/ mi nawet w skucie sie zepsul i zatarl silnik ;( , wiec radze go odlaczyc i samemu robic mieszankepozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emiel3 Opublikowano 9 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 WitamOd kupna zrobiłem 3000km i jakoś nic sie nie stało do tej pory, jestem zadowolony. Regularnie sprawdzam stan oleju, linki +czyszczenie. To jest wygoda :)Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trajka66 Opublikowano 9 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 Ja tam nigdy nie miałem problemu w swoich sprzetach z dozownikiem i zawsze działał OK. A jak chcesz sobie utrudniać zycie i jezdzić z butelką oleju na stacje to moze lepiej kupić ogara ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiatek Opublikowano 9 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 Ja mam 70 tke i jezdze na dozowniku. Nic sie absolutnie nie dzieje. Jezdze w terenie i w miescie. Po 4000 km rozebralem dozownik i byl absolutnie czysciutenki. Chyba ludzie duzo madrzejsi od nas wymyslili ten sprzet i sposob jego dzialania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiertara Opublikowano 9 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 Ja też we wszystkich swoich sprzętach nigdy nie miałem problemów z dozownikami. Jak wszystko, mogą się popsuć, ale jest na to prosta metoda. Codziennie rano jak wyjeżdżasz z garażu i włączasz ssanie patrz czy Ci dymi. Proste i skuteczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soku11 Opublikowano 9 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 Mialem DTke i NSke, qmpel mial Sende, W8 i nikomu sie nigdy nic w silniku nie stalo. Dozownik zawsze podawal olej. Jak nie wiesz czy dziala patrz czy kopci, albo sprawdzaj stan oleju w dozowniku. POZDRO Cytuj Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grayfox Opublikowano 9 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 Mi chyba aż za dużo podaje ;) Bo całkiem zdrowo kopci, fakt faktem, że olej nie najlepszy, ale dużo go nie zostało, wyjeżdżę i zmienię na jakiś motul. Co do regulacji jest na to jakiś patent ? linkę można zaczepić tylko w 1 położeniu, a żadnej śruby czy pokrętła od regulacji nie zauważyłem. Silnik taki jak DT, RD, TDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marcpol Opublikowano 9 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 Mi chyba aż za dużo podaje ;) Bo całkiem zdrowo kopci, fakt faktem, że olej nie najlepszy, ale dużo go nie zostało, wyjeżdżę i zmienię na jakiś motul. Co do regulacji jest na to jakiś patent ? linkę można zaczepić tylko w 1 położeniu, a żadnej śruby czy pokrętła od regulacji nie zauważyłem. Silnik taki jak DT, RD, TDR Tu pisałem o regulacji http://forum.motocyklistow.pl/index.php?showtopic=70442&hl= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajdowiec Opublikowano 9 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 przy moich motorkach wyposażonymi dozownik oleju to usatwiam go na minimum oraz dolewam do paliwa troche oleju 1:50 mieszanke i jest dobrze(nie kopci) wtedy nie musze sie tak zbytnio martwic ze silnik moze nie miec smarowania>Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mwichan Opublikowano 9 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 ja leje 1:50 i mi to wystarcza. Dozownik mam zdjęty bo u poprzedniego właściciela się popsuł ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek 125 Opublikowano 9 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 Ja w mojej hondzie mtx już miałem taki przypadek że dozownik nie podał oleju i silnik sie zatarł i zaraz po remoncie go odłączyłem i robie mieszake i nie martwie sie że nie będzie smarowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajdowiec Opublikowano 9 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 no przykładowo peknie trybik napedzający dozownik i oleju już nie podaje a jak nie bedzie smarowania to wiadomo co moze się stać a poco na marne wydawać potem kase na nowy tłok i szlif :icon_biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek 125 Opublikowano 9 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 Mój kolega w moto Yamaha dt80 podczas mycie kercharem pod wysokim ciśnieniem przypadkowo odłączył przewód od dozownika i szczęście w nieszczęściu że nie jezdził i rano zobaczył że pod motorem jest olej i sie zorientował że jest odłączony przewód. nie dużo brakowało :icon_biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi