jacek1 Opublikowano 9 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2007 Witam. Czy po regulacji składu mieszanki ( wykręcenie o pół obrotu śrubek w gażnikach ), albo po przestawieniu iglic, trzeba synchronizować?Wydaje mi się, że nie. Jakie wasze zdanie? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henio Opublikowano 9 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2007 Trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luca Opublikowano 9 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2007 Lepiej tak, jak nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mutomb Opublikowano 9 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2007 Witam. Czy po regulacji składu mieszanki ( wykręcenie o pół obrotu śrubek w gażnikach ), albo po przestawieniu iglic, trzeba synchronizować?Wydaje mi się, że nie. Jakie wasze zdanie? Pzdr.Przeciez nie ruszal srubek od synchronizacji wiec jesli ma dobrze ustawione to wydaje mi sie ze nie. Ja zmienialem sklad mieszanki i poziom paliwa po zmianie filtra i synchro nie bylo potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek1 Opublikowano 9 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2007 Przeciez nie ruszal srubek od synchronizacji wiec jesli ma dobrze ustawione to wydaje mi sie ze nie. Ja zmienialem sklad mieszanki i poziom paliwa po zmianie filtra i synchro nie bylo potrzebne. Właśnie tak mi się wydaje, że to nie jest konieczne. Tydzień temu synchronizowałem gażniki i nie bardzo mi się chce jeszcze raz w to bawić. Może ktoś się jeszcze szerzej wypowie na ten temat. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon84 Opublikowano 9 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2007 Co ma skład mieszanki do synchro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luca Opublikowano 9 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2007 Co ma skład mieszanki do synchro?A skąd wiesz, że jak poprzestawiasz iglice to będzie wszędzie tak samo. Jak by tak było to nie było by w moto coś takiego jak synchronizacja, było by tylko jedno ustawienie fabryczne i tyle. Niby takie same gażniki i tak samo poustawiane a jednak się synchronizuje. No ale każdy ma waolną wolę i robi jak chce.Ja bym trochę pojeżdził i potem zsynchronizował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henio Opublikowano 9 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2007 (edytowane) Regulacja gaźników wygląda mniej wiecej tak: Regulujemy każdy gaźnik osobno tak jak w jedno cylindrowcu czyli śrubą od składu mieszanki podnosimy podciśnienie w gażniku (obroty rosną) potem opuszczamy przepustnicę i z powrotem to samo aż kolejna regulacja nie przyniesie efektu i gaźnik zaczyna warjować wtedy wracamy do poprzedniego ustawienia (poczytaj sobie instrukcję obsługi regulacji gaźnika w np Jawie ts 350). Przy tak ustawionym gaźniku mamy pewność że skład mieszanki jest odpowiedni czyli raczej za bogaty niż za ubogi. Kiedy ustawimy już tak wszystkie gaźniki przystępujemy do synchronizacji. W silniku rzędowym ustawiamy najpierw jedna parę gażników (podciśnienia sa tekie same) robi się to za pomocą ustawienia przepustnic wzglądem siebie. Jeżeli mam rację to jak wyobrażacie sobie regulację w odwrotny sposób?Chętnie i z pokorą wysłucham krytycznych uwag :biggrin: Liczę na Pana Adama Edytowane 9 Marca 2007 przez henio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek1 Opublikowano 10 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 Witam. Wczoraj podłączyłem zegary i kręciłem śrubkami od składu mieszanki ( tak dla sprawdzenia ). Podciśnienie w gaźnikach i wskazania zegarów nie zmieniały się. Czyli synchronizacja nie była potrzebna. Dzięki za odpowiedzi. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M a D a F a K a Opublikowano 10 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 ...bo zegary są do bani, ich dokładność nie jest zadowalające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek1 Opublikowano 10 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 (edytowane) Zegary są OK Edytowane 10 Marca 2007 przez jacek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 10 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 (edytowane) Moze zmiana w obrotach byla tak mala ze nie zmienilo to podcisnienia na poszczegolnych gaznikach. Teoretycznie gdy regulujesz wolne to potem trzeba by zsynchronizowac jeszcze raz.A wlasciwie inaczej, zawsze najpierw regulujesz wolne a potem synchronizujesz nie odwrotnie. Adam M. Edytowane 10 Marca 2007 przez Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi