Skocz do zawartości

Wild / Road Star Company

Lester
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

małe sprostowanie z mojej strony dla kolegów kobyl30 i RYB@, dot. moich utyskiwań na wiedzę techniczną niektórych użytkowników motocykli, otóż moje wywody w rozmowie z Vpowerm nie miały nikogo z mniejszą wiedzą techniczną dot. uzytkowania motocykli urazić, bynajmniej. Chodziło o to, że często opisywane przez Uploada ciekawostki dziejące się z motocyklami wynikają z kiepskiej obsługi użytkowników motocykli, zwłaszcza takich, którzy pomimo że tejże wiedzy nie mają to nie chcą jej nawet nabyć.

Wy natomiast, piszecie, że jej nie posiadacie ale nie ma w tym nic złego, każdy kiedyś zaczyna, a jako, że jak widać jesteście żywo ziateresowani opisywanymi tutaj aspektami, także nie jesteście na tą wiedzę obojętni, na pewno dużo się dowiecie (ja również) i nie popełnicie niektórych błędów - także proszę się od razu strasznie nie obrażać i brać wszystkiego do siebie.

pozdrawiam i przechodzę do czytania ciekawej dyskusji na temat pulleya

pozdrawiam,

Upload,

co do serducha Road Stara 1.7 i nagaru - od września jestem właścicielem tego cuda (czyli niedługo), na razie z tym problemu nie miałem (fakt, że paliwo używam o parę oktanów wyższe niż w USA), aczkolwiek od wiosny jak już zacznę tym moto śmigać na dobre, to wszelkie dane z codziennego użytku i obserwacje z chęcią będę zamieszczał.

pozdrawiam,

Edytowane przez SławekS

ja za poradą szanownego Uploada zakupiłem Motula 7100 V-Twin 20W50... dziś do mnie dotarł... czekam jeszcze na filterek oleju K&N i zmieniam...

przed zmianą zalany Bel Ray V-Twin 20W50 ... po zalaniu nowego dam znać jakie wrażenia ... słuchowe

Pozdrawiam

RYB@. moim zdaniem dobry, używałem w poprzednim motocyklu (Drag Star 1100), teraz też się zastanawiałem nad nim ale wybór padł na Motul 15W50, rozważałem też Motul V-twin, cenowo jednak mnie trochę odstraszył.

Dzięki takim samym zalali moją poprzednią Yamahaę Virago i nie narzekałem choć miała przy sprzedaży 30 tyś. a terazz mój piecyk w wildku ma 2,6 tyś. mil więc zobaczymy jak będzie. :icon_razz:

ZŁO ZWYCIĘŻA ,BO DOBRZY LUDZIE NIC NIE ROBIĄ

Cześć !

Wczoraj zalano mój "piec" olejem Castrol GPS 10W40 i co wy na to??Dobry czy zły pytam bo pewnie znacie się na tym lepiej.

Odpuściłem sobie bo to pół-syntetyk

Nie radzi sobie dobrze z wysokimi temperaturami

Szybkie porównanie

CASTROL GPS / MOTUL 7100

Lepkość przy 100 stopniach C (temperatura pracy – prawie (przyp. Upload’a)

13,5 / 17,7

Lepkość przy 40 stopniach C

88 / 124,4

Współczynnik lepkości

155 / 158

Punkt zapłonu

190 / 224

To nie wszystkie różnice

Ale pokazują o co chodzi

GPS da radę ale nie jest tak dobry jak 7100

Castrol ma tylko jedną zaletę – Cenę

U mnie Megi ma (mam nadzieję) dożywocie więc nie będę jej na oleju oszczędzał

Spoko, Castrol naprawdę nie jest zły przymanjniej nie tak jak Castrol Act evo (mineralny) Który mi zaproponowano w salonie Yamahy

O olejach pisałem sporo więc polecam moje wcześniejsze posty

Niemcy chwalą sobie mineralne oleje (Castrol GO ale on nie jest do kupienia u nas)

Jeśli ktoś zauważy jakieś różnice w pracy silnika to Bardzo proszę się nimi podzielić na forum.

Nawet chętnie bym zrobił plebiscyt na najlepszy olej do XV 1.6-1.7

Pozdro

Krzysiek

Magistrala 1.6

P.S.

Devilcape

Powąchaj nowy olej

Edytowane przez Upload

Upload co do oleju i radzenia sobie w wyższych temperaturach, to nie jest to wina tego czy jest to półsyntetyk czy full itd. półsyntetyk też sobie dobrze poradzi wszystko zależy od parametrów, ja też wybrałem półsyntetyk ale o lepszych parametrach w wysokich temp. zostosowałem 15W50, myślę że Castrol 10W40 też da sobie radę ale słusznie zauważyłeś, że wspomniany przez Ciebie Motul ma lepsze parametry w wyższym zakresie temperatur, lecz myślę że u nas kalifornijskiego lata oraz tropikalnych upałów raczej trudno uświadczyć, chyba że dużo pomykasz po mieście, gdzie temperatury pracy silnika zasadniczo się różnią od trasy. Tak czy owak na pewno te wszystkie wspomniane olej dadzą radę.

Pozdrawiam,

Dzięki takim samym zalali moją poprzednią Yamahaę Virago i nie narzekałem choć miała przy sprzedaży 30 tyś. a terazz mój piecyk w wildku ma 2,6 tyś. mil więc zobaczymy jak będzie. :biggrin:

Gratuluje zakupu. Widze, ze zdecydowales sie na Wild Stara. Zapewne ten, o ktorym wspominales. Oby Ci sluzyl bezproblemowo.

Pozdrawiam.

P.S.

Nie chce byc sceptyczny badz zlosliwy ale naprawde wierzysz, ze motocykl o takim roczniku moze miec przejechane tylko troszke ponad 4 tys.km? Optymistyczne podejscie.:)

Edytowane przez vpower

AWO Sport -> AWO Sport -> Kawasaki Vulcan 800 -> Honda VT1100 Shadow C3 -> Yamaha Road Star Silverado 1,7 -> HD Road King Custom

Upload a nie zamieniłes czasami temperatur przy tych danych? :biggrin:

Chyba nie...

Lepkość maleje wraz ze wzrostem temperatury...

W niektórych "Kartach produktu" są te dane zamienione miejscami

Pozdro

K

M16

P.S.

http://www.totalpolska.pl/wiedza/rozdzial%2015.pdf

Strona 3 akapit "lepkość"

Edytowane przez Upload

czy komuś zdarzyło się naprawiać koło?

zaliczyłem przed końcem sezonu dziurę w ulicy. na grzbiecie tylnej felgi (w okolicach z któruych wychodzą szprychy) pojawiło się wybrzuszenie o wyosokości mniej wiecej 4 - 5 mm

naprawiać tą felgę, kupić nową felgę czy kupić całe koło?

co radzicie?

zarówno oferty sprzedaży felg i kół znajdziesz na allegro - ja bym poszedł tą drogą, jednakże możesz sprawdzić u wukanizatora, jak twoje koło się zachowuje, czy jest "bicie", czy da się to wywarzyć, naprawić (nie wiem jak to wygląda na żywo)

poniżej przykłady z allegro: http://moto.allegro.pl/item280468901_kolo_...d_star_tyl.html

http://moto.allegro.pl/item280545701_yamah...r_kolo_tyl.html

aczkolwiek te koła z allegro też na twoim miejscu bym sprawdził

pozdrawiam

czy komuś zdarzyło się naprawiać koło?

zaliczyłem przed końcem sezonu dziurę w ulicy. na grzbiecie tylnej felgi (w okolicach z któruych wychodzą szprychy) pojawiło się wybrzuszenie o wyosokości mniej wiecej 4 - 5 mm

naprawiać tą felgę, kupić nową felgę czy kupić całe koło?

co radzicie?

Demontaz koła. Go galwanizerii zdjać chrom, prostowanie i chromwanie. Powinno być OK.

Gratuluje zakupu. Widze, ze zdecydowales sie na Wild Stara. Zapewne ten, o ktorym wspominales. Oby Ci sluzyl bezproblemowo.

Pozdrawiam.

P.S.

Nie chce byc sceptyczny badz zlosliwy ale naprawde wierzysz, ze motocykl o takim roczniku moze miec przejechane tylko troszke ponad 4 tys.km? Optymistyczne podejscie.:icon_eek:

Siemka !!

W\g wszelkiej dokumentacji z ubezpieczalni i nie tylko wszystkie znaki na niebie,ziemi i motocyklu wskazują na to,że tak jest. Serwis który przeglądał mi tego sprzęta przed zakupem był mocno zaskoczony faktem,iż to jest sprzęt od firmy nam obu znanej.Poza tym nowy sprzęt czy to katamaran czy motocykl po wyjechaniu z fabryki ma swój specyficzny zapach nowości,który mnie osobiście zaskoczył podczas mycia i przygotowywania go do postoju zimowego(nie mówiąc już o kolorowych kółkach na oponach czy białych plamkach farby w odpowiednich miejscach na silniku).Twoje sugestie zresztą zmusiły mnie do dokładniejszego przyjżenia się tej firmie i motocyklom przez nich sprowadzanym a w szczególności mojemu już obecnie Wildkowi i muszę powiedzieć:zaskoczony jestem strasznie bo drugiego takiego Wild star'a nie mają i chyba mieć nie będą jak sami przyznali ma on najmniejsze chyba uszkodzenia jakie do tej pory ściągneli a w szczególności sprowadzają VTX'y.W każdym razie dziękuję za gratulacje i zapraszam do obejrzenia w miarę chęci i czasu.

PS.

Swoją drogą to Twoja Honda jest bardzo apetycznym konskiem i sam wiesz,że gdyby nie mój nabytek to była by najprawdopodobniej moja.

Pozdr

ZŁO ZWYCIĘŻA ,BO DOBRZY LUDZIE NIC NIE ROBIĄ