adi-049 Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 mam pytanie : czy schima w czasie jazdy występuje nawet jak wszystko jest sprawne w moto (opona ,łożysko główki,hamulce nie trzymają, rama prosta itp ) i na drodze (równa droga itp), czy jes to wynik niesprawnych części podanych wcześniej :icon_eek: no bo k.. już nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sneaky Opublikowano 19 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2007 Lato, równa droga. Motocykl GSXR750. Pomimo sprawnych wszystkich wymienionych elementów złapałem shimmy i to dość konkretne. Teraz mogę się domyślać, że to może kwestia tego, że odrobinę podniosłem koło przy ostrym dzidowaniu, skręciłem kierownicę i przy zetknięciu opony z podłożem ..stało się. Ale to tylko jedna z teorii. Odkąd mam amortyzator skrętu shimmy nie występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dariusz L Opublikowano 19 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2007 Osobiście spotkałem się z trzema rodzajami ,,szimi'' : - na MZecie , gdy założyłem luźną bluze od dresu .Jej łopot spowodował że przy ok 100 km/h cały motocykl zaczął się trząść , wężykować .Zawróciłem i założyłem inną kurtkę - Suzuki , tzw. "kick back" .Na zakręcie, po najechaniu na jakąś nierówność w czasie przyśpieszania .Normalnie chce ręce powyrywać ze stawów -bardzo silne uderzenie .Również na prostej , w czasie przyśpieszania , sporych rozmiarów wybrzuszenia na asfalcie(ok 6 cm wys.).Kierownica wyrwała mi się z rąk i kilka razy uderzyła w ograniczniki skrętu ,czemu towarzyszył pisk opony. Winna była opona ,taka już widocznie została stworzona w fabryce . - Suzuki , ta sama opona .W miarę postępującego zużycia , coraz mocniejsze drgania kierownicy w czasie jazdy bez trzymanki .Po jakimś czasie nie pozwalają one na puszczenie kierownicy choćby na chwilę . Po wymianie opony zapomniałem o takich atrakcjach .M-1, Z-3, Pilot Sport HPX nie mają takich manier jakie miała Macadam 90X C .Sporadycznie wystąpiły w Bridgestone 010 i Avon-ie 49 SP . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldi Opublikowano 19 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2007 Przy uderzeniu w sarne przy predkosci 80km/h mocno rzucalo kierownica. 2 tematy ? http://moto.win.pl/schima-t65231.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszJ Opublikowano 19 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2007 wywazylem przednie kolo i jest ok :icon_rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydr Opublikowano 20 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2007 Można wyjechać nowym sprzętem z salonu z amorem skrętu na prostą droge i przy odkręcaniu złapać shimmy nie jest to wina żadnych podzespołów ja na swojej suzi k4 złapałem shimmy przy wyprzedzaniu na prostej drodze ale były garby na asfalcie i to wystarczy na szczęście nie wysiadłem może to zasługa amora skrętu ale było ciężko :icon_question: Cytuj W uszach szum w oczach łzy na liczniku tylko 3 http://www.bikepics.com/members/siwydr/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi-049 Opublikowano 20 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2007 wywazylem przednie kolo i jest ok :D dzięki za odpowiedzija wymieniłem opone na nową i od razu z wyważeniem. Dziś jeździłem dopiero po założeniu koła. i nie zauważyłem objawów :D :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lemon Opublikowano 22 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2007 Mam pytanie. Czy zjawisko schima występuje we wszystkich rodzjach motocykli czy dotyczy tylko "ścigaczy"? :D Cytuj Człowiek wolny idzie do nieba taką drogą, jaka mu się podoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi-049 Opublikowano 22 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2007 Mam pytanie. Czy zjawisko schima występuje we wszystkich rodzjach motocykli czy dotyczy tylko "ścigaczy"? ;) U mnie w turystyku GTR 1000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 22 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2007 Moze sie zdazyc w kazdym motocyklu, ale glownie dotyczy motocykli sportowych z powodu ich ostrej geometrii przodu. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pozdro600 Opublikowano 26 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2007 Można wyjechać nowym sprzętem z salonu z amorem skrętu na prostą droge i przy odkręcaniu złapać shimmy nie jest to wina żadnych podzespołów ja na swojej suzi k4 złapałem shimmy przy wyprzedzaniu na prostej drodze ale były garby na asfalcie i to wystarczy na szczęście nie wysiadłem może to zasługa amora skrętu ale było ciężko :)moze kup sobie jakis lepszy amor skretu!poza tym widze ze masz fajna fure wiec szkoda marnowac ja na ulicy...dawaj na tor :) :notworthy: :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motorrader88 Opublikowano 27 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2007 Pewnego razu lecąc na swoim enduro (XT600) z oponami na szosę, przy dość silnym wietrze i prędkości coś ponad 110 doświadczyłem chyba tego zjawiska. Kierownica zaczęła mi trzepotać i po prostu zwolniłem. Wydawało mi się że latała mi tylko trochę kiera ale kumpel który jechał za mną mówił że trzepało mocno całym motocyklem a opona jeździła zygzakiem. Nie dzieje mi się tak zawsze ale zauważam to często na tym odcinku z "pewnego razu". Może nawierzchnia jest nierówna ale tak że na "rzut oka" tego nie widać. Tzn. To to jest to shimmy???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aftys6 Opublikowano 27 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2007 Miałem niebyt przyjemne doświadzcenia z shimmą, jechałem sobie prostym i równym odcinkiem wyremontowanego asfaltu i nagle przy predkości okolo 90 km/h wjechałem na satry-nieewyremontowany odcinek asfaltu ( lekko pofaldowany). Koło zaczęło mi bezwładnie podskakiwac na latac na boki, z ledwością kierownice utzrymałem w rękach. Miałem już pzred oczami swój włąsny pogrzeb. dodam, że wszystko w motocyklu było sprawne i złożone nowiutkie gumy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszJ Opublikowano 29 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2007 (edytowane) dzięki za odpowiedzija wymieniłem opone na nową i od razu z wyważeniem. Dziś jeździłem dopiero po założeniu koła. i nie zauważyłem objawów :crossy: :) ale przd wywazeniem tylko m-dzy 60-90 km/h drgaloa teraz jest ok Edytowane 29 Stycznia 2007 przez mmm757 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŻURAL Opublikowano 29 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2007 jezeli wszystko jest sprawne i jest dobry amor nie ma mowy o shime Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi