Administrator Dominik Szymański Opublikowano 13 Grudnia 2006 Administrator Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2006 Będę miał sporo plastikowych elementów, które muszą mieć efekt pochromowanych. Proszę o porady, co powinienem zrobić. Czy mogę to zrobić sam, czy muszę oddać fachowcom?Będą to elementy typu listewski itd. Dodam, że w chwili obecnej te elementy pokryte są taką jakby cieniutką warstwą aluminium, to odłazi i nadaje się do reanimacji. Z góry dzięki za pomoc. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ventura Opublikowano 13 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2006 Fabrycznie jest to zrobione tak że malują od razu na surowy materiał. Jak dla mnie to każdy element trzeba osobno zapodkładować, najlepiej podkładem do plastiku, następnie przygotować to jak do lakierowania wodnym papierem 600/800 a potem psiknąć. Do malowania takiego efektu można kupić farbkę w aerozolu, są i srebne chromy i złote , matowe i z połyskiem tak że do wyboru do koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MadMax997 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2006 http://forum.motocyklistow.pl/index.php?showtopic=63361&hl= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buba6 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2006 kiedyś było cos co się nazywało fantachrom, niestety wycofali sie z rynku polskiego, ja znalazłem cos takiego:http://info.wsisiz.edu.pl/~zuchora/metalizacja/ ale to nie jest tania impreza, cos o powieszchni obudowy lusterka samochodowego to wydatek okolo 200zl za dwie sztuki Cytuj Nowoczesne telewizory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ventura Opublikowano 13 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2006 http://forum.motocyklistow.pl/index.php?showtopic=63361&hl=Mususz wstawać chyba bardziej wyszukane wątki, bo ten nic nie wnosi w obecnym momencie. A po drugie pytanie dotyczyło techniki pokrywania plastików a w tamtym poście ktoś poleca chromowanie metalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dark_rider Opublikowano 13 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2006 Witaj, Interesowałem się żywo tematem jakiś czas temu, ale odpuściłem. Chromować można tylko plastiki, które wcześniej nie były niczym pokryte (surowe). Chodzi o to, że plastik kiepsko przechodzi chemiczne procesy mające na celu usunięcie z niego starych, fabrycznych chromów, aluminium itp. Po drugie znalazłem u nas tylko dwa zakłady na cały kraj, które mówiły że się tego podejmą, ale nie dawały żadnej gwarancji. Jeśli nie są to zbyt skomplikowane elementy to rozważ odlanie ich z aluminium. Łatwiej znajdziesz zakład który Ci to pochromuje i nie będziesz się bał, że coś się "rozpuści". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 13 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2006 Co do chromowania tworzyw to jest technologia polegająca na wstępnym grafitowaniu powierzchni żeby uzyskać warstwę przewodzącą a następnie nakłada się chrom tak jak na elementy metalowe. Ale kto to w Polsce robi to nie wiem. PS Xylo rozeznał temat odlewania części z metalu w zamian za plastykowe oryginały. Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buba6 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2006 ja juz nawet kombinowalem z folia, ale wszystko to badziew, jedyna sensowna metoda to albo lakierowanie czyms takim jak fantachrom, albo to co podalem w moim poscie wyzej Cytuj Nowoczesne telewizory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi