Skocz do zawartości

KONSERWACJA MOTO (jawa 350 TS )

Kimo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie było Xrazy? A może za krótko tu siedzę?

Do cylindrów wstrzyknąć oleju?

Zatkać szmatami wydechy?

Motocykl postawić na centralnej podstawie a nie na stopce bocznej.

Bak zalać benzyną do pełna aby nie korodował....

Swoją drogą. Zamiast paliwa można by zalać czymś innym. Np jakimś gazem. Bo jak nie będzie tlenu to korozja nie siądzie. Bak jest w miarę szczelny. Trzeba by gaz cieższy od powietrza. :)

Mój dziadek za swojej młodości to smarował cały motor tawotem<smarem> na zimę, blachy zdrowiutkie były i silnik też dawał tawotem po zalaniu olejem wcześniej. Dziadkowy avo simson po 10 latach użytkowania wyglądał jak zawsze nowy.

Mój dziadek za swojej młodości to smarował cały motor tawotem<smarem> na zimę, blachy zdrowiutkie były i silnik też dawał tawotem po zalaniu olejem wcześniej. Dziadkowy avo simson po 10 latach użytkowania wyglądał jak zawsze nowy.

Heh pomysł może i dobry, ale nie chciałbym motonga czyścić przed sezonem z tego smaru :icon_mrgreen:

NaczelnyFilozof hehe pasuje nick :) przeciez w korku od baku jest dziura wiec gaz ucieknie:D

Bak rdzewieje gdy nie ma w nim paliwa. Tlen w powietrzu zjada stal kobiąc kupe, czyli rdzę.

Można by zalać bak gazem cieższym od powietrza. CO za tym idzie eleiminujemy zjawisko korozji...

zatkac szmatami wydechy pierwszy raz o tym slysze

To może lepiej nie zatykać :icon_biggrin:

dzieki za ubaw, tylko sie nie obraź :)

Niech się wypowie jakiś Chemik :)

Oczywiscie ze zatkać wydech! Przykryć motorek kocykiem, lub czym innym :smile: oczywiscie umyć go uprzednio i wysuszyć aby nie korodował!, elementy elektryczne (Styki, kostki) psiknąć specyfikiem elektrycznym (ja mam Kontakt Spray taki z burzą) i reszta tak jak przedmówcy. Oczywiscie akumulator przenieść do ciepłego pomieszczenia i co 2 tyg ładować. Co do zalewania paliwem... hmm zależy jaki bak masz, ja mam plastikowy więc nie widze potrzeby zalewania go aż pod sam korek, w przypadku metalowego owszem. Słyszał ktoś o tym że paliwo sie "utlenia" i traci swoje właściwosci, w kontakcie z powietrzem? Bo jesli tak jest to dobrze by bylo po zimie spuscic benzynke z baku i wlać nowej, bo jednak jakies nieszczelności powstają w baku.

• 2 tygodnie później...

Oczywiscie ze zatkać wydech! Przykryć motorek kocykiem, lub czym innym :bigrazz: oczywiscie umyć go uprzednio i wysuszyć aby nie korodował!, elementy elektryczne (Styki, kostki) psiknąć specyfikiem elektrycznym (ja mam Kontakt Spray taki z burzą) i reszta tak jak przedmówcy. Oczywiscie akumulator przenieść do ciepłego pomieszczenia i co 2 tyg ładować. Co do zalewania paliwem... hmm zależy jaki bak masz, ja mam plastikowy więc nie widze potrzeby zalewania go aż pod sam korek, w przypadku metalowego owszem. Słyszał ktoś o tym że paliwo sie "utlenia" i traci swoje właściwosci, w kontakcie z powietrzem? Bo jesli tak jest to dobrze by bylo po zimie spuscic benzynke z baku i wlać nowej, bo jednak jakies nieszczelności powstają w baku.

Jak już spuścisz to paliwo i nie będziesz miał co z nim zrobić to zgłoś się do mnie mi się bardzo przyda :bigrazz: :bigrazz: :bigrazz: (joke)

Odnośnie wydechu to podobno należało by go przetrzeć szmatka moczoną w oleju żeby zachował właściwości przez zime. Był podobny numer z lakierem, wiem że fabrycznie nieraz tak robią i potem jest myty, co do takiego leciwego to raczej nie polecam, raz że nie pordzewieje ( chyba że ktoś ma metalowy zbiornik i elementy) a dwa że lepiej zastosować wosk drobnoziarnisty. Gazu w zbiornik też bym nie nabijał :notworthy: chyba że ktoś lubi fajerwerki a do silnika to temat wałkowany był co kilka dni.