Kimo Opublikowano 12 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2006 POtrzebuje ogólne informacje co zrobić z motocyklem w czasie zimowania ... iPs. Co radzicie zrobic jakie oleje zalac itp>Z gory dziekuje pozdrawiam :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NaczelnyFilozof Opublikowano 12 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2006 Pewnie było Xrazy? A może za krótko tu siedzę? Do cylindrów wstrzyknąć oleju?Zatkać szmatami wydechy?Motocykl postawić na centralnej podstawie a nie na stopce bocznej.Bak zalać benzyną do pełna aby nie korodował.... Swoją drogą. Zamiast paliwa można by zalać czymś innym. Np jakimś gazem. Bo jak nie będzie tlenu to korozja nie siądzie. Bak jest w miarę szczelny. Trzeba by gaz cieższy od powietrza. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojt@s Opublikowano 12 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2006 Mój dziadek za swojej młodości to smarował cały motor tawotem<smarem> na zimę, blachy zdrowiutkie były i silnik też dawał tawotem po zalaniu olejem wcześniej. Dziadkowy avo simson po 10 latach użytkowania wyglądał jak zawsze nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyzdra1 Opublikowano 12 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2006 Mój dziadek za swojej młodości to smarował cały motor tawotem<smarem> na zimę, blachy zdrowiutkie były i silnik też dawał tawotem po zalaniu olejem wcześniej. Dziadkowy avo simson po 10 latach użytkowania wyglądał jak zawsze nowy.Heh pomysł może i dobry, ale nie chciałbym motonga czyścić przed sezonem z tego smaru :icon_mrgreen: Cytuj :crossy:https://www.bikepics.com/pictures/2720853/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiki Opublikowano 14 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2006 no i upuszczamy witru z kół-nie za duzo ;) Cytuj http://bikepics.com/members/kiki21/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonstar Opublikowano 14 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2006 Zamiast paliwa można by zalać czymś innym. Np jakimś gazem. ;) dzieki za ubaw, tylko sie nie obraź :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikus91 Opublikowano 14 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2006 NaczelnyFilozof hehe pasuje nick ;) przeciez w korku od baku jest dziura wiec gaz ucieknie:D zatkac szmatami wydechy pierwszy raz o tym slysze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NaczelnyFilozof Opublikowano 14 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2006 NaczelnyFilozof hehe pasuje nick :) przeciez w korku od baku jest dziura wiec gaz ucieknie:D Bak rdzewieje gdy nie ma w nim paliwa. Tlen w powietrzu zjada stal kobiąc kupe, czyli rdzę.Można by zalać bak gazem cieższym od powietrza. CO za tym idzie eleiminujemy zjawisko korozji... zatkac szmatami wydechy pierwszy raz o tym slysze To może lepiej nie zatykać :icon_biggrin: dzieki za ubaw, tylko sie nie obraź :) Niech się wypowie jakiś Chemik :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurer Opublikowano 15 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2006 Oczywiscie ze zatkać wydech! Przykryć motorek kocykiem, lub czym innym :smile: oczywiscie umyć go uprzednio i wysuszyć aby nie korodował!, elementy elektryczne (Styki, kostki) psiknąć specyfikiem elektrycznym (ja mam Kontakt Spray taki z burzą) i reszta tak jak przedmówcy. Oczywiscie akumulator przenieść do ciepłego pomieszczenia i co 2 tyg ładować. Co do zalewania paliwem... hmm zależy jaki bak masz, ja mam plastikowy więc nie widze potrzeby zalewania go aż pod sam korek, w przypadku metalowego owszem. Słyszał ktoś o tym że paliwo sie "utlenia" i traci swoje właściwosci, w kontakcie z powietrzem? Bo jesli tak jest to dobrze by bylo po zimie spuscic benzynke z baku i wlać nowej, bo jednak jakies nieszczelności powstają w baku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bajo Opublikowano 25 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2006 Oczywiscie ze zatkać wydech! Przykryć motorek kocykiem, lub czym innym :bigrazz: oczywiscie umyć go uprzednio i wysuszyć aby nie korodował!, elementy elektryczne (Styki, kostki) psiknąć specyfikiem elektrycznym (ja mam Kontakt Spray taki z burzą) i reszta tak jak przedmówcy. Oczywiscie akumulator przenieść do ciepłego pomieszczenia i co 2 tyg ładować. Co do zalewania paliwem... hmm zależy jaki bak masz, ja mam plastikowy więc nie widze potrzeby zalewania go aż pod sam korek, w przypadku metalowego owszem. Słyszał ktoś o tym że paliwo sie "utlenia" i traci swoje właściwosci, w kontakcie z powietrzem? Bo jesli tak jest to dobrze by bylo po zimie spuscic benzynke z baku i wlać nowej, bo jednak jakies nieszczelności powstają w baku. Jak już spuścisz to paliwo i nie będziesz miał co z nim zrobić to zgłoś się do mnie mi się bardzo przyda :bigrazz: :bigrazz: :bigrazz: (joke) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ventura Opublikowano 26 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2006 Odnośnie wydechu to podobno należało by go przetrzeć szmatka moczoną w oleju żeby zachował właściwości przez zime. Był podobny numer z lakierem, wiem że fabrycznie nieraz tak robią i potem jest myty, co do takiego leciwego to raczej nie polecam, raz że nie pordzewieje ( chyba że ktoś ma metalowy zbiornik i elementy) a dwa że lepiej zastosować wosk drobnoziarnisty. Gazu w zbiornik też bym nie nabijał :notworthy: chyba że ktoś lubi fajerwerki a do silnika to temat wałkowany był co kilka dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GHOSTRIDER11 Opublikowano 26 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2006 A dobakuto moze sarinu albo gazu musztardowego napuscic to moze wytruje rdze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi