Skocz do zawartości

Przeciwskręt dla początkujących.

Rekomendowane odpowiedzi

Skręt kierownicy w prawo powoduje wychylenie się motocykla w lewo (złożenie w lewy zakręt) i na odwrót.

Cytat
czy pochylać się w przeciwną stronę (przeciwskręt)niż motor

Boże, broń :) .

Co do techniki zakrętów, musisz przeszukać to forum, jest tu bardzo dużo przydatnych informacji. Do tego na początek polecam artykuły: zakręty1, zakręty2 oraz inne podobne z tego źródła.

Edytowane przez MSI

Sikor#44 Moto Training

https://www.facebook.com/Sikor44/

W dniu 5.07.2011 o 05:27, marian65 napisał:

Kolego czy mógłbyś sprecyzować ,,duże moto''.Masz na myśli gabaryty i masę (np Gold Wing) czy raczej motocykle o dużej mocy :icon_question:

Co do przeciw skrętu to pewnie wypowiedzą się koledzy lepsi z teorii niż ja.Natomiast w praktyce wygląda to tak,że należy wbrew logice pchać kierownicę w przeciwną stronę niż wiedzie zakręt i nie przeszkadzać maszynie która sama pochyli się do środka zakrętu zapobiegając wypchnięciu motocykla na zewnątrz.Oczywiście robimy to z umiarem i płynnie z siłą proporcjonalną do łuku jaki chcemy pokonać.Ot i cała filozofia.

Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej to możesz poczytać Motocyklistę doskonałego Davida Hougha,tam masz wszystko opisane plus wiele rzeczy które z pewnością Cię zainteresują. :buttrock:

mam yamahę xvs 1300 ok. 300 kg wagi i 2,5m długości więc chyba to i to ,bo dla mnie 70km to sporo.

w najbliższym czasie postaram się to spraktykować, dzięki i pozdro.

dużo pracy przede mną :icon_biggrin:

Edytowane przez pablo77

W dniu 5.07.2011 o 08:33, MSI napisał:

To po co jeździsz taką wielką krową?

bo jestem duży :) i gabarytowo pasuje do mnie jak ulał. a poza tym jak go zamawiałem (z usa)nie wydawał się taki .

czytałem parę opini i każy rozpływał się nad łatwością prowadzenia ( co jest prawdą) ale brak jakiegokolwiek doświadczenia z motocyklami

(moja pierwsza maszyna)i luki w wiedzy nie dają pełnej przyjemności z jazdy.

A ja proponuję każdemu przeczytać jako podstawę podstaw takie pozycje jak już wspomniany "Motocykilsta doskonały", "Pełna kontrola" i kilka innych. Tam jest wszystko wyjaśnione co, jak, gdzie i kiedy. Nawet obrazki są objaśniające.

Naprawdę warto!!

W dniu 5.07.2011 o 09:11, Blood napisał:

Tylko oczywiście za tym musi iść trening praktyczny, bo od samego czytania raczej nikt się tego nie nauczy :D

Oczywiście zgadzam się z Tobą, lecz bez teorii nie ma praktyki, a w książkach jest wskazanie oby opisaną teorię poprzeć ćwiczeniami praktycznymi :)

W dniu 5.07.2011 o 01:19, pablo77 napisał:

oraz wdzięczny byłbym też za wskazówki dotyczące jazdy dużym moto.

pojeździć wcześniej małym

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

W dniu 6.07.2011 o 06:44, G3d napisał:

Ten sie nie myli, kto nic nie robi.

Nie musisz odrazu zmieniac sprzeta.

Zrob sobie urlop w Warszawie na kulikowisko.pl.

Posmigasz gsem i troche cie naprostuja i naprowadza na wlasciwy tor :)

Dobry pomysł. Z tym że na kulikowisku świat się nie kończy. Jest jeszcze choćby Motoszkoła :icon_biggrin:

I obowiązkowo poczytać "Motocylistę doskonałego".

"Ja tylko nie wierzę w jednego więcej boga niż ty. Gdy zrozumiesz, dlaczego nie wierzysz we wszystkich pozostałych, zrozumiesz, dlaczego ja nie wierzę w twojego." Stephen Roberts

• 1 rok później...

Witam! Przepraszam, że odkopuję temat ale to bardzo ważne...

Otóż miałem pierwszą jazdę i jak wiadomo musiałem trochę zapoznać się z masą motocykla (wiadomo, że to już nie Simson i trochę więcej waży) i reakcją na gaz. Po 10 minutach jazdy w koło placu zacząłem robić 8-semkę i powiem szczerze, że jestem w szoku:

1) Na 2 biegu motocykl nie gasł i bez dodawania gazu można było wykonywać manewry (tak mi kazał robić instruktor, ale wiem że to niezgodne z techniką jazdy - jestem w trakcie czytania Przyspieszenia II. W końcu "Nauka Jazdy" w OSK to tak naprawdę nie nauka jazdy, a uczenie pod egzamin...

2) Teraz jestem w ogromnym szoku bo przeciwskręt stosowałem w Simsonie już kilka lat, a tu się okazało że nadal go do końca nie rozumiem. Otóż robiąc 8-kę skręcam kierownicę do planowanego kierunku jazdy i potem jeśli popchnę dolną rączkę kierownicy (czyli wykonam przeciwskręt, zmniejszę promień skrętu) to zamiast głębiej się pochylić i zacieśniać zakręt to ja go POSZERZAM! Wie ktoś o co kaman? Bo nie będę mógł spać z nie wiedzy! PROSZĘ BARDZO!

Trzymam kciuki za Daniego Pedrosę i Mavericka Vinalesa w klasie MotoGP.

Na pierwszej jeździe robisz ósemki? Zmień ośrodek, to Twój instruktor to kryptodyletant motocyklowy.

Dobrej pogody życzę. Tomek :)

kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKO

Uwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy:

• teoria: Mokotów-Służew
  • praktyka: Ursus

Nie takiej odpowiedzi się spodziewałem :) Oczywiście instruktor nie jest najlepszy, a w mojej okolicy nie ma dobrej szkoły jazdy :)

Ósemki sam chciałem robić, bo na pierwszym spotkaniu miałem zaznajomić sie z motocyklem i trochę sobie pojeździć, ale już wcześniej jeździłem Simsonem i dużej różnicy nie było :) Oczywiście sprzęt cięższy i mocniejszy i trochę inaczej się nim skręcało (przy prędkościach powyżej 30 km/h przeciwskręt działał :)

Edytowane przez PeterQ

Trzymam kciuki za Daniego Pedrosę i Mavericka Vinalesa w klasie MotoGP.