kumpel kalamitki Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 (edytowane) No masz rajcę prąd rozruchowy cholernie ważna sprawa. Temat wiosenny i pewnie nie tylko ja muszę akumulator kupić :)Zdziwiło mnie bardziej niż trochę, że się kupuje aku i trzeba go zalewać samemu. Z tego co czytam wnioskuje, że po tym zalaniu nawet ten EXIDE staje się akumulatorem żelowym ;) ? Kupowałem w przeciągu ostatnich 2 lat 3 akumulatory do autek i nie istnieje już w handlu wersja sucho ładowanych które się w domku zalewa elektrolitem samemu. Mam zaufanie do EXIDE i chyba się zdecyduje. Edytowane 8 Marca 2017 przez kumpel kalamitki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelhead Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 (edytowane) Szybciej się starzeje aku zalany, czy suchy, który sobie zalejesz sam po zakupie? (chodzi mi o czas od wyprodukowania do sprzedaży :dry: ) Edytowane 8 Marca 2017 przez pawelhead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kumpel kalamitki Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 (edytowane) Na pewno szybciej starzeniu ulega ten już na mokro dostarczany do sprzedaży. One w fabryce nie są nawet na max ładowane i trzeba pilnować aby nie kupić jakiegoś leżaka który stał na półce sklepowej rok czy pół :D.Zadziwiło mnie tylko, że w tych czasach takie zagadnienia są jak zalewanie aku w domku przed telewizorem :)inna sprawa, że w tej sytuacji to raczej tych akumulatorów nie powinno się określać jako żelowe.No i sklep z niższa ceną na YUASAhttp://www.akumulatory-nowysacz.pl/p235,akumulator-yuasa-motocyklowy-ytx9-bs-12v-8ah.html ............. tylko Yuasa i Varta mają prąd rozruchowy 135A.. Pozostałe mają 120A.No tak. Wynalazłem tani akumulator VARTA i rzeczywiście w opisie ma prąd rozruchu aż 135 A i ten chyba kupię. 98 zł plus 15 przesyłka. http://www.dobreakumulatory.com.pl/akumulatory-motocyklowe/38-varta-ytx9-bs-12v-8ah-.html Edytowane 8 Marca 2017 przez kumpel kalamitki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glenroy Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 inna sprawa, że w tej sytuacji to raczej tych akumulatorów nie powinno się określać jako żelowe.Bo to nie są akumulatory żelowe, tylko AGM. W zasadzie aku żelowe i AGM produkowane są w tej samej technologii, czyli VRLA i przede wszystkim różnią się sposobem realizacji elektrolitu. Osobiście nie polecam stosowania akumulatorów żelowych do pojazdów, z jednej prostej przyczyny, żelki dają z siebie mniejszą moc przy obciążaniu dużymi prądami. Czyli co? Czyli, że w niesprzyjających warunkach tj. niska temperatura, czy poważniejsze rozładowanie aku, jest dużo mniejsza szansa, że AGM skapituluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
słoma Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Akumulator bezobsługowy JMT YT12B-BS (WP12B-4) prąd rozruchu ponad 200 jak pamietam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi