Skocz do zawartości

Zapłon Elektroniczny

Golas
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dead - napisz do producenta tych zaplonow Prameti. Napewno odpowie Ci na pytania - w porzadku gosc. Z tego co wiem to ten zaplonik jest mikroprocesorowy i charaktrystyka kata wyprzedzenia zaplonu jest wklepana chyba w jakas pamiec. Zdaje sie ze mozna na zyczenie zamowic uklad zaplonowy z dwiema charakterystykami (wyboru dokonuje sie przelacznikiem) - cos ala jazda eko (moment- przy niskich) i sport (obroty- moc).

Wpisaną ma mapkę zapłonu(wyprzedzenie kąta).Wydaje sie pyszną sprawą..ala,ale dleczego wszystkie jakie spotkałem z halotronem na kólku zamachu prędzej czy puźniej ten zapłon straciły?Tego nie wiem- z elektryki jestem do kitu,a tym bardziej z elektroniki.Jeśli ktoś wie bardzo proszę o wypowiedz ,bo się jeszcze ciągle waham nad tym zapalnikiem.

Wpisaną ma mapkę zapłonu(wyprzedzenie kąta).Wydaje sie pyszną sprawą..ala,ale dleczego wszystkie jakie spotkałem z halotronem na kólku zamachu prędzej czy puźniej ten zapłon straciły?Tego nie wiem- z elektryki jestem do kitu,a tym bardziej z elektroniki.Jeśli ktoś wie bardzo proszę o wypowiedz ,bo się jeszcze ciągle waham nad tym zapalnikiem.

Elektronika sama w sobie jest niezużywalna :-). Ale z drugiej strony nie wiem jak dużo uwagi goście z prameti poświęcili na zabezpieczenie głównego granzystora sterującego cewką, podejżewam że próby kopania motocykla ze zdjętą fajką, czy naprzykład wypadnięcie świecy z fajki przy sprawdzaniu czy ma ona iskrę mogą skończyć sie śmiercią elektorniki a już napewno jest do dla niej duży stres.

• 4 lata później...

Bo ludzie to zakładają od lat i cześć nie jeździ w ogóle to sie nie zepsuje. Części nabywców się zepsuje to biorą na siebie i się nie przyznają ze wtopili.

Osobiście znam jednego co jeździ teraz na tym zapłonie, ale wymiał to cudo już chyba ze 3-4 razy. Wprawie wytwórca za każdym razem twierdzi ze analizuje przyczyny( u większości stwierdzał przegrzanie)i wciąż udoskonala swój produkt ale wciąż słyszę ze komuś cudo padło.

Pomysł jest świetny, jak najbardziej słuszny, na początku pięknie pracuje ale jak sie zepsuje to 260zł w kosz. A niestety zwykle szybko sie tak dzieje.

Z przykrością powtarzam swoje zdanie - niestety przez zbyt wiele lat to była lipa żeby po raz kolejny uwierzyć ze teraz są okej.

teraz sie pojawila nowa wersja zaplonu z rezystorem i w kasce mi smiga to rewelacyjnie...nowe kable zalozyc od swiecy zeby nie spadaly i nie zdejmowac na pracy kabla bo moze byc po zaplonie......jezeli chcesz ustawic gazniki to wkladasz pod gumki od kabla drucik miedziany i zachaczasz haczykiem od kabla przymocowanym do masy i w ten sposob wylanczasz zaplon bez sciagania kabla ze swiecy............