Skocz do zawartości

jaki to silnik? (k-750)

gregor7903
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich. Mam kachę lecz nie wiem z jakiego modelu pochodzi jej silnik gdyż wszystkich dziwi położenie miarki oleju. Znajduje się ono wyżej niż w zwykłych kaśkach i jest motylkiem wkręcanym w blok na wysokości dekla regulacji zaworów lewego cylindra. Ja sam nie jestem aż takim znawcą modelu ażeby rozpoznać szczegółowo model lub jago odmianę więc jeżeli ktoś jest w stanie mi pomóc to wielkie dzięki.

witam wszystkich. Mam kachę lecz nie wiem z jakiego modelu pochodzi jej silnik gdyż wszystkich dziwi położenie miarki oleju. Znajduje się ono wyżej niż w zwykłych kaśkach i jest motylkiem wkręcanym w blok na wysokości dekla regulacji zaworów lewego cylindra. Ja sam nie jestem aż takim znawcą modelu ażeby rozpoznać szczegółowo model lub jago odmianę więc jeżeli ktoś jest w stanie mi pomóc to wielkie dzięki.

Mozesz umiescic jakies zdjecia tego silnika? Moze to blok z Urala.

Oczywiście mogę wysłać zainteresowanym fotki. Jeszcze jedna ciekawostka: w głębokiej aluminiowej misie oleju jest oryginalny rtęciowy czujnik temperatury. Takie same są w agregatach prądotwórczych wojskowych , kombajbach starego typu i innych juz wiekowych maszynach.

to jest dolniak lecz moto to było k-650 więc został zaadaptowany - tylko z czego?

słyszałem o Irbitach ze środkiem z kaśki co Wy na to?

I jeszcze jedno wybaczcie że nie na temat: kupiłem na Ukrainie kpl Gaźników firmy KARTEX dokładna imitacja k-68. Wykonanie niezłe , przepustnica w chromie techn. lecz maja one kroćce wychodzące z komór pływakowych, a w instrukcji ukraińskiej wyczytałem że są to "sztucery rozbalansowywania" czy zostawić je w spokoju czy połączyś tak jak w przypadku "ruskiego turbo? Praca na tych gaziorach lepsza niż na k-301 spalanie nie wiem jakie- za mały przebieg...

• 2 tygodnie później...

nikt nigdy jeszcze nie skatalogowal wszystkich wyrobow, prototypow i wymyslow radzieckich konstuktorow.. i nikt nigdy tego nie zrobi.. Wiec nie dziwcie sie niczym dziwnym bo tam to w pewnym sensie normalna rzecz..:) I niejedna perelke jeszcze ktos znajdzie..

Witam

To blok jak w chinczykach.Model przejściowy między kaczką a męką.Jeśli dobrze sobie przypominam mod H.

Ema na zawiasie wachaczykowym,niech go sczyści.Prawie na pewno w tym okresie ruscy podzielili się wiedzą z chinczykiem.

Pozdrawiam

http://www.chang-jiang.com/bmw/enginew.html

tam są fotki silników z takimi blokami więc już raczej wszystko jasne wielkie dzięki za pomoc.

Czy czasem prądnica na fotce nie jest "prądnicorozrusznikiem"? Dodam że w moim silniku gniazdo na prądnice nie ma średnicy 80 mm jak standardowo ale jakieś 86 i nic nie jest frezowane (aby założyć normalną prądnice musiałem dotoczyć tuleje i wprasować na nią).

Coś to łoże pod prądnice trońci maluszkiem.Jeśli chodzi o zdięcie to ktoś nieżle zapierniczał z polerką za miske ryżu.O tym rozruszniku to już od kogoś słyszałem,ale znajomy pytał dilera chinczyków u niemca i nie potwierdziło się.Ale tak się zastanawiam ten dzindziboł obok dzwigni zmiany biegów to raczej nie wstek, może jakiś skrut do luzu? :D

Może tam wcisneli wsteka.A miejsca z przodu wystarczy dla całej rodziny.Warto się zastanowić co porzyjedzie w całej zamuwionej paczce mała ryżowa wioska. :flesje: :smile: :lalag: :wink: :icon_razz: :icon_razz: :icon_razz: :bigrazz:

W tamtej skrzyni nie widzę miejsca dla wstecznego.Ale jeśli tak to :D

Ale zapłon musi być kosmiczny.