Skocz do zawartości

Rozłożenie przegubu Kardana.

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem wymienić wałek między przegubem Kardana a przegubem gumowym wychodzącym ze skrzyni biegów. Zrobiły się luzy i wieloklin zapewne coraz szybciej będzie się wyrabiał. Krzyżak w przegubie Kardana zabezpieczony jest przez pierścienie (można je nazwać pierścieniami Seger'a?). Po wyjęciu ich za bardzo nie wiem jak zabrać się za zdjęcie owego wałka, zdjęcie go z krzyżaka przegubu. Domyślam się, że niezbędne jest wyjęcie zewnętrznych bieżni łożysk igiełkowych... Pierwszy raz się za to zabieram, nie chcę za bardzo narozrabiać. Je się wybija/wyciąga/mają odpowiedni luz i same powinny wyjść?

Student mgliście tłumaczysz.

Chcesz wyjąć wałek kardana z przegubu krzyżakowego

od strony dyfra to w dnieprze jest zabezpieczony klinem

a ty widzę chcesz rozbierać sam krzyżak?

Masz wątpliwości zadzwoń do mnie.

Dzięki, ale obawiam się, że tłumaczenie przez telefon wiele nie da :biggrin: ot choćby jak widać moje mgliste tłumaczenie :biggrin: . Żeby wymienic wałek (ten z wieloklinem z jednej strony, a parą uszu na krzyżak z drugiej) pomiędzy gumowym przegubem, a przegubem Kardana, trzeba rozebrać krzyżak. Zabezpieczony jest takimi małymi rozporowymi segerkami. Po wyjęciu ich trzeba (tak mi się wydaje) wyjąć bieżnie łożysk igiełkowych, by wyjąć wałek z przegubu. Chodzi mi o to jak te bieznie trzeba wyjąć.

Po zdjeciu zabezpieczen miski (szklanki) krzyzaka musisz wydostac na zewnatrz - jezeli wymieniasz tylko jedna czesc walka, a krzyzak zostawiasz, to wystarczy wyciagnac tylko te dwie. U mnie w Uralu siedzialo to dosyc luzno, wiec powyciagalem je niemal wypychajac wkretakiem i nic sie nie uszkodzilo.

Tak wiec sproboj wyciagnac te dwa zabezp., nastepnie uderzasz w jedna miske i przesuwasz ja max do oporu do wewnatrz - przesuwajac tym samym druga miske na zewnatrz. Gdy to zrobisz ta druga miska powinna lekko wystawac ponad widelki. Jezeli lekko siedzi to wyciagasz ja obcegami. Pozniej cofasz krzyzak w druga strone, wyciagasz go i wyciagasz druga miske.

Sa tez przypadki (ja to przerabiam w sam. ciezarowych) gdzie do demontazu takiego przegubu krzyzakowego, (szczegolnie w polosiach napedowych) w ktorym widelki sa jednolite, zwykle trzeba przepalac palnikiem te 4 ramiona krzyzaka, a nastepnie wybija sie miski. Tak to jest wszystko zapieczone, a poza tym miski sa dosyc mocno pasowane.

PS. U mnie powod rozbierania tego przegubu byl identyczny - wielowypust na walku od strony skrzyni biegow zrobil sie cieniutki, niczym igielki i niewiele brakowalo aby przeskoczyl. Nie moglem dostac oryginalnego walka, a potrzebowalem to w miare szybko, wiec zalozylem dnieprowski. W nim przy wymianie walka nie trzeba rozbierac krzyzaka. Trzeba tylko zalozyc z jednej strony widelki i walek od dniepra. Z drugiej strony oryginalny walek uralowski starej produkcji jest super wykonany.

Krzyżak zostawiam sobie na jutro, bo już po 22, nie chcę sąsiadom robić ambarasu. Zająłem się za to wieloklinem współpracującym z moim niby to zużytym wałkiem. :biggrin: :biggrin: :biggrin: To co siedzi wciśnięte w gumowy przegub to tragedia. Wieloklin ma jakiś 1mm grubości... Wymieniam na nowy, mam nadzieje, że materiałowno nie jest badziewny...

Teraz łapię o co chodzi.

Jest to inna konstrukcja jak w dnieprze

ale Ural_Zgora wytlumaczył ci łopatologicznie.

Tylko uwazaj bo miałem przypadki w samochodach

że miski trzymające igiełki jak były zapieczone to

rzadko ale potrafiły pęknąć przy wybijaniu.

Nieraz dobrze bylo to podgrzać.

OK, wsjo złożone. Będąc przy okazji u Pawła pokazałem mu o co chodzi, a ten (tu trzeba przyznać, że poznawanie tajników ruskiej techniki wzmaga jego siły oraz motywację :biggrin: ) uporał się z tym bez większych problemów. Chwała mu za to!

Cała przyjemność po mojej stronie :cool: . Mam nadzieję, że się to nie rozleci. Faktycznie grzebanie przy "Rusku" to dla mnie ciekawa przygoda i rodzaj odskoczni od japońskich motocykli :cool: .

Pozdro, Pawel

PS. Jeszcze jedno pytanie. Na przegub zakładany jest metalowy "kielich", pełniący rodzaj osłony. W jego sąsiedztwie jest gumowe uszczelnienie w kształcie lejka, założone na wale. Czy ma się ono znajdować od środka kielicha, kokretnie mówię o kołnierzu tej gumy (tak jak to zmontowaliśmy, sugerując się moją logiką, tylko nie wiem czy zgodną z pomysłem konstruktora :biggrin: ) czy na zewnątrz, jak było to zamontowane wcześniej. Wtedy jednak uszczelnienie zsuwało się po wale i nie spełniało swojej funkcji.