Skocz do zawartości

Deszcz zalewa mi wizjer...

krzycho
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

tak sobie jeżdżę w deszczu i ogólnie nic nie mam do tego ale...

Mam prawie nowy kask AGV i deszczówka w ogóle nie spływa z szybki. Jak przetrę rękawicą to si ewsio rozmazuje i droge wtedy cienko widać.

Ma ktoś jakies pomysły , patenty na ten ból ?

Krzysiek

Jak się stoi to zazwyczaj paruje gdy na dworze jest chłodniej niż w kasku. Trzeba po prostu uchylić szybkę.

Ja w deszczu też zazwyczaj nie jeżdżę, ale jak już to jak jade wolniutko też uchylam szybkę a jak szybciej 70 km/h i więcęj to woda sama spływa.

Rękawicami raczej nie polecałbym przecierania bo jak już krzycho napisał szybka się zamazuje - to po pierwsze, a po drugie - w wodzie, zwłaszcza jak jedziesz za jakimś dużym autem, są drobinki piasku z ulicy, więc przecierając szybkę z czasem sobie ją zmatowisz i w ogóle będzie do wyrzucenia.

Jak się stoi to zazwyczaj paruje gdy na dworze jest chłodniej niż w kasku. Trzeba po prostu uchylić szybkę.

Ja w deszczu też zazwyczaj nie jeżdżę, ale jak już to jak jade wolniutko też uchylam szybkę a jak szybciej 70 km/h i więcęj to woda sama spływa.

Rękawicami raczej nie polecałbym przecierania bo jak już krzycho napisał szybka się zamazuje - to po pierwsze, a po drugie - w wodzie, zwłaszcza jak jedziesz za jakimś dużym autem, są drobinki piasku z ulicy, więc przecierając szybkę z czasem sobie ją zmatowisz i w ogóle będzie do wyrzucenia.

Właśnie ja też podnoszę szybkę jak stoję lub wolno jadę. Kiedyś jednak słyszałem, że można czymś przzesmarować i woda spływa i mniej paruje, tylko nie wiem czym to się robi.... :biggrin:

A ja powiem tak:

Drogie rozwiązanie - są rękawice ze specjalnie obszytym palcem wskazującym i kciukiem właśnie do przecierania szyby. Czy to działa - nie wiem, ale spróbować można

Dobre rozwiązanie (ale pracochłonne) - są takie specyfiki (nawet w supermarketach) do szyb samochodowych, które powodują że woda o wiele łatwiej spływa i jest w drobnch kropelkach. To naprawdę działa, ale należy to wetrzeć w szybę. I to zajmuje trochę czasu, a po 2-3 deszczach trzeba operację powtórzyć.

W praktyce jadę wolniej i przecieram ręką i żyję. O ostatnio moja okolica słynie z deszczów (Jelenia Góra) :biggrin:

Aha! i jeszcze jestem okularnikiem, także dla mnie odchylanie szybki nie działa, bo jak mi zapada okulary to już w ogóle kupa...... :biggrin:

No i link do przykładowego środka (jakkolwiek jest wiele innych - to przykład)

http://www.turtlewax.com.pl/sklep/rain-kle...cd8f744e5e75ec0

Edytowane przez Buber

Ponieważ racjonalne myślenie nie jest tym, na czym opiera się żaden z dyskutantów, nie ma co oczekiwać, że jakakolwiek argumentacja, która nie trafia do emocji, przekona go do przyjęcia lepszych zasad. David Hume, An Enquiry Concerning the Principles of Morals

cos takiego jak "niewidzialna wycieraczka" z allegro albo z TV shopu ?

No, to nie są czry, tylko trzeba sie przyłozyć żeby to w szybkę wetrzeć. Może by tak polerką? Ja jeszcze maszynowo nie próbowałem....

Ponieważ racjonalne myślenie nie jest tym, na czym opiera się żaden z dyskutantów, nie ma co oczekiwać, że jakakolwiek argumentacja, która nie trafia do emocji, przekona go do przyjęcia lepszych zasad. David Hume, An Enquiry Concerning the Principles of Morals

Jak mam juz duzo nakapane przekrecam glowe w bok, troche lepiej spływa niz gdy powietrze dmucha na wprost. I tak kilka razy.

Tak, ja też się o tym wczoraj przekonałem, że to działa. Ale na drzewie ani na czymś innym równie twardym nie wylądowałem :biggrin: