Skocz do zawartości

Yamaha Midnight Star (Roadliner, Stratoliner)

johny
 Udostępnij

Midnight Star  

250 użytkowników zagłosowało

1. 1. Oceniam jako:

• ładna
      201
    • brzydka
      34
    • nie mam zdania
      16

Rekomendowane odpowiedzi

Przekonałeś mnie :icon_razz:, choć nie dlatego że K&N można kupić w wersji chrom, tylko dlatego że jak widzę ma nakrętkę na końcu filtra która pozwala na dokręcenie filtra przy pomocy zwykłego klucza, a nie specjalnego klucza do filtrów (którego nie mam).

Jeśli chodzi o wersje chrom vs. czarny, to mi nie przeszkadza kolor czarny. Oryginał też jest czarny, a na dodatek filtr oleju na szczęście jest mało widoczny.

Szkoda tylko że K&N jest nie za tani :sad:

Edytowane przez lr1

Do byłej swojej Yamahy XV 1600 używałem filtrów HifloFiltro o nr HF 303C,taki sam pasuje do XV 1900[i do mnóstwa innych motocykli].Niestety nie posiada nakrętki na końcu,ale to nie problem z wymianą.Zawsze używałem wersji chrom,zresztą w obecnym podobnie. :smile:

2008Chorwacja 4530km 2009Chorwacja Czarnogóra 4480km 2010Czarnogóra Chorwacja 4550km 2010Czarnogóra Grecja 5100km

2012Macedonia Albania 4600km 2013Włochy Sycylia 6000km 2014Czarnogóra Albania 4490km 2015 Rumunia Bułgaria.4750km 2016Serbia Czarnogóra 4550km2017 Dagestan 8500km2018 Toskania 4500

Do byłej swojej Yamahy XV 1600 używałem filtrów HifloFiltro o nr HF 303C

Zauważyłem że K&N który pasuje do naszych motórów, również ma oznaczenie jak Hiflo, tzn 303, a dokładnie takie: K&N KN303 - przynajmniej ten który ja chcę kupić takie ma.

A teraz pytanie. Co macie podpięte do przełącznika który znajduje się nad przyciskiem rozrusznika :icon_question: Ja mam amerykańską wersję motocykla, i ten przełącznik jest niewykorzystany. Oznaczenie ma takie, jak w autach oznacza się światła przeciwmgielne, jednak nie jest do niczego podłączony. Pewnie można by się do niego podpiąć z lightbarami - tylko żebym jeszcze wiedział w którym miejscu się podpiąć:biggrin:. Zresztą... i tak na razie nie zamierzam montować lightbarów. W mojej instrukcji użytkownika (instrukcja do wersji europejskiej) jest on opisany jako włącznik świateł awaryjnych. Szkoda że i u mnie tego nie ma, przydały by mi się awaryjne. Nie musiał bym za każdym razem machać łapą w geście podzięki, gdy mi jakieś auto ustępuje drogi :cool:

Edytowane przez lr1

W przedniej lampie masz przewód brązowo-czarny (koloru jestem pewien na 80%) Przewód ten jest zakończony typową wtyczką yamahowską dwubiegunową. Wtyczka ta zatkana jest zatyczką.

Wystarczy lightbar podłączyć do tego przewodu i po sprawie. To łącze służy włąśnie do podłączania lightbarów i jest prądowo do tego przystosowane.

Mam problem z zakupem oryginalnej szyby. Wymyśliłem sobie że kupie z USA bo będzie taniej. Zwróciłem się z prośbą o pomoc do kuzyna, bo nie raz już robił zakupy przez ebay, a ja jestem w tym zielony. Problem polega na tym że do szyby potrzebne są jakieś akcesoria... szybkozłączki, bo bez tego się szyby nie zamontuje - przynajmniej do takich wniosków doszedł kuzyn po przejrzeniu aukcji ebay. I teraz pytanie - co jest potrzebne w komplecie z szybą, żeby ją zamontować :icon_question: Nie chciał bym żeby przyszła sama szyba i okazało się że czegoś do instalacji brakuje, ani bym nie chciał przepłacać za jakieś akcesoria, które okażą się zbędne. Najbardziej pomocne by było znać numery katalogowe, albo przynajmniej będę wdzięczny jeśli mi opiszecie te dodatkowe akcesoria które łączą szybę z motocyklem.

Edytowane przez lr1

lr1 szczerze to oryginalna szyba w tym motocyklu to jakaś pomyłka... Wieje jak cholera za nią od ~90 km/h... a mam najwyższą... moja leży w piwnicy zawinięta w kocyk i jest tylko dlatego, że mam stratolinera i po prostu przy ewentualnej sprzedaży nikt nie będzie marudzić że jej nie ma...

ktoś tu ma akcesoryjną szybę i sobie ją chwalił, jak mnie pamięć nie myli to soft

Tak, Soft ma szybę akcesoryjną, nawet na stronie 23 się nią chwalił pokazując poglądowe zdjęcie :icon_mrgreen:. Temat już był wcześniej poruszany, i chyba też zdecyduje się na akcesoryjną, przede wszystkim dlatego że te oryginały strasznie drogie są. Tylko że kiedyś miałem w swoim pierwszym moto szybę podobnie jak Soft, przytwierdzaną do kierownicy. Jakoś mi się ten patent mocowania nie podoba. Ale znalazłem coś takiego http://www.puig.pl/owiewki_naked_custom_skuter/do_chopper_/_custom/z_4_pkt_mocujacymi_do_lag/owiewka_puig_california_do_yamaha_xv1900a_midnight_star_06-11-p1936.html?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2012-01&utm_content=1936#nclid=6f3628f09ee0e8ea416c1a56e3e56adb i ta mi się bardziej podoba. Pewnie z was nikt nie jeździ z taką szybą żeby mi mógł powiedzieć jak się ona sprawuje :icon_question: :unsure:

Masz rację zepsujesz ten Motocykl :lapad:

Planuję trochę zepsuć ten piękny motocykl :) Mam wizję założyć coś bardziej prostego typu:

http://allegro.pl/kierownica-trw-lucas-yamaha-900-xj-4km-od-1994r-i1986341531.html

Coś w tym stylu.

Jak zdecydujecie się na szybę akcesoryjną mocowaną do kierownicy to obfotografuje patent który zrobilem do Stratolinera, który zabezpiecza szybę przed składaniem się przy prędkościach większych niż 100 km/h.

Niestety mocowanie do kierownicy na polączeniach kulistych ma to do siebie że poddaje się naporowi wiatru podczas szybkiej jazdy. Ale spoko jest na to patent za całe 7 zł i godzinkę zabawy ..... :-)

Jeśli chodzi o udostępnieniu adresu i wysyłkę do Polski, jest taka firma POLAMER (wygoogluj sobie ją). Oni działają na tej zasadzie że amerykaniec od którego coś kupujesz np. na ebay, wysyła kupioną przez ciebie rzecz na adres tej firmy która się znajduje w USA, a oni później dostarczają ci to do domu. Kuzyn korzysta z ich usług kupując w ten sposób na ebay, i sobie chwali.

Mam ważne pytanie dotyczące szyby. Czy szyba dedykowana do motocykla Midnight Star, będzie pasowała do Roadlinera :icon_question: Chodzi mi o mocowania. Przymierzam się do zakupu szyby w europie. Szyby na rynek europejski, oczywiście są opisywane jako pasujące do Midnight Star, ale nie piszą że pasuje także do Roadlinera. Na 99% wydaje mi się że poza prędkościomierzem europejskim, czy mniejszą ilością koni mechanicznych i paroma innymi detalami, wersja europejska (midnight) nie różni się od wersji amerykańskiej (roadliner) pod względem mocowania szyby. W tym przypadku chodzi o to, czy jeśli kupię szybę pasującą do midnight stara, nie okaże się że nie pasuje do roadlinera, bo ten np. ma o centymetr niżej śruby pod które montuje się owiewkę, i wszystko weźmie w łeb.

Edytowane przez lr1

Tak się zastanawiałem żeby zmienić żarówkę ze świateł drogowych na żarówkę led do jazdy dziennej. Czemu akurat tak? Nie wiem jaka jest zastosowana żarówka mijania w tym motocyklu, ale ogólnie rzecz biorąc z tego co wiem, żarówki nagrzewając się, wypalają stopniowo lustra w lampach. Lampa z biegiem czasu ze światła śnieżnobiałego, daje przyćmione żółte światło. Gdyby założyć żarówkę led zamiast halogena, pozbywamy się świateł długich (w moim przypadku to przez cały sezon chyba ze dwa czy trzy razy na cały sezon użyłem długich świateł) ale za to ile oszczędzamy na lampie i poborze mocy. Jedziemy sobie na długich światłach, tzn. na ledzie w dzień, wieczorem przełączamy na światła mijania. Jedyny problem to przeglądy i policja. Ale który policjant sprawdza czy działają nam światła długie podczas zatrzymania? Żaróweczki takie można kupić na allegro. Co o tym myślicie?

Cholera... właśnie chciałem wcielić powyższy plan w życie, rozbebeszyłem lampę i patrzę na allegro co by żarówkę led kupić, a nie pomyślałem o jednej rzeczy :banghead:. Czy gdy przełączy się na światła drogowe z mijania, to mijania gasną, czy świecą obie żarówki :icon_question: Jeśli mijania nie gasną w tym czasie, to mój plan bierze w łeb :sad:. Może ktoś to dla mnie sprawdzić, bo ja mam akumulator wypięty i lampę zdemontowaną:evil:

w Naszych moto żarówka do świateł drogowych [ długich ] jest H 7 a do świateł mijania jest HB4

To wiem bo zdemontowałem lampę i trzymam te żarówki w ręce.

Nie o taką informację mi chodziło. Proszę was żeby ktoś sprawdził, czy gdy motor ma załączone światło mijania, i przełączy się na światło długie (drogowe), to czy żarówka mijania nadal świeci razem ze światłami drogowymi, czy świeci tylko światło drogowe, a mijania gaśnie.