mortal Opublikowano 28 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 (edytowane) siemka :flesje: a więc miałem wypadek na 80cc rejestrowanej na 50cc(Aprilia RX) i policja zabrała moto na dokładne pomiary jakieś tam...i muszę Was rozczarować,bo nie mierzyli pojemności cylka :) teraz mierzą rozstaw osi,a że RX był fabrycznie motorowerem to było w porządku :) pytałem się policjanta i powiedział mi,że z zalewaniem cylindra jest za dużo roboty i że motorowery mają określony rozstaw osi,i jak jest większy to wiadomo, że to motor a papiery zfałszowane :) także jakbym miał glebe dajmy na to na słabszej DT80 to już byłoby przej**ane :biggrin: a tak to mi się udało :D Pozdro :cool: Pojemnosc liczy się to z prostego wzoru i jeżeli zna się odpowiednie wymiary to trwa to minutę. Myślę że dobry diagnosta powinien umieć to zrobić, bo od tego zależy moc silnika, jego v-max itp. a nie od rozstawu osi... Jak ktos jest ciekawski to ten wzór wygląda tak: Vs= S * Ac pi * D2Ac= _______ dm3 4( z tym ze pi (3,14) * D2 (kwadrat) ma byc w liczniku a 4 w mianowniku - niewiem czemu ale mi tak przenosi samo) gdzie:Vs - pojemność skokowa cylindraAc - powierznia poprzecznego przekroju cylindra (podawana w dm3)S - skok tłoka w cylindrze (podawane w dm)D - średnica cylindra (w dm) pozdro :wink: Edytowane 28 Grudnia 2006 przez mortal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marcpol Opublikowano 28 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 (edytowane) Pojemnosc liczy się to z prostego wzoru i jeżeli zna się odpowiednie wymiary to trwa to minutę. Myślę że dobry diagnosta powinien umieć to zrobić, bo od tego zależy moc silnika, jego v-max itp. a nie od rozstawu osi... Jak ktos jest ciekawski to ten wzór wygląda tak: Vs= S * Ac pi * D2Ac= _______ dm3 4( z tym ze pi (3,14) * D2 (kwadrat) ma byc w liczniku a 4 w mianowniku - niewiem czemu ale mi tak przenosi samo) gdzie:Vs - pojemność skokowa cylindraAc - powierznia poprzecznego przekroju cylindra (podawana w dm3)S - skok tłoka w cylindrze (podawane w dm)D - średnica cylindra (w dm) pozdro :) A jeśli się nie zna? Myślisz, że diagnosta ma możliwość sprawdzenia skoku i średnicy tłoka? Aby sprawdzić średnice należy przynajmniej zdając głowicę, wątpię że ktokolwiek będzie to robił. Co wzoru to ta czwórka wynika z tego, że w zwykłym wzorze na obj. walca podaje sie promień, podałeś średnicę, która jest dwukrotnością promienia, czyli promień = 1/2 średnicy Po podniesieniu do 2 potęgi otrzymujemy średnica2/4 Oto wzór na obj. walca V = пr2 * H V - objętość walca w naszym wypadku pojemność cylindraп - stała matematyczna 3,14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510 58209 74944 59230 78164... :) r - promień podstawy walca, u nas promień tłokaH - wysokość walca czyli skok tłoka Pozdro Edytowane 28 Grudnia 2006 przez marcpol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JonekBP Opublikowano 28 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 п - stała matematyczna 3,14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510 58209 74944 59230 78164... :) Heheh ale powiem,że tego nie zczaiłem ;|:|:|:| Jak byś mógł mi to wytłumaczyć będe wdzięczny :) xD Pozdrawiam Jonek :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marcpol Opublikowano 28 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 Heheh ale powiem,że tego nie zczaiłem ;|:|:|:| Jak byś mógł mi to wytłumaczyć będe wdzięczny ;) xDPozdrawiam Jonek :] Prosto z Wikipedi Liczba π to stała matematyczna, która pojawia się w wielu dziedzinach matematyki i fizyki. W geometrii euklidesowej π jest równe stosunkowi obwodu koła do jego średnicy. Można też zdefiniować π na inne sposoby, na przykład jako pole koła o promieniu równym 1 albo jako najmniejsza dodatnia wartość x, dla której sin(x)=0. Liczba π z dokładnością 70 miejsc po przecinku:3,14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510 58209 74944 59230 78164... Symbol π wprowadził w 1706 roku William Jones w książce Synopsis Palmariorum Mathesos (π jest pierwszą literą greckiego słowa περίμετρον - perimetron, czyli obwód) a rozpowszechnił go później Leonhard Euler. Liczba π jest znana także jako stała Archimedesa lub ludolfina — tak została nazwana na cześć Ludolpha van Ceulena (obaj obliczyli przybliżone wartości π). ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mortal Opublikowano 28 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 A jeśli się nie zna? Myślisz, że diagnosta ma możliwość sprawdzenia skoku i średnicy tłoka? Aby sprawdzić średnice należy przynajmniej zdając głowicę, wątpię że ktokolwiek będzie to robił. Co wzoru to ta czwórka wynika z tego, że w zwykłym wzorze na obj. walca podaje sie promień, podałeś średnicę, która jest dwukrotnością promienia, czyli promień = 1/2 średnicy Po podniesieniu do 2 potęgi otrzymujemy średnica2/4 Oto wzór na obj. walca V = пr2 * H V - objętość walca w naszym wypadku pojemność cylindraп - stała matematyczna 3,14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510 58209 74944 59230 78164... :lalag: r - promień podstawy walca, u nas promień tłokaH - wysokość walca czyli skok tłoka Pozdro Ok poprostu ty zapisałeś to bardziej matematycznie, ja chciałem zapisać to w formie bliższej mechanice, wiesz, jak kto woli- w każdym razie na to samo wychodzi :buttrock: . Z tym że promień lub śrenicę - jak kto woli - lepiej mierzyć cylindra niż tłoka.Myślę że diagnosta powinien mieć prawo rozebrania choć częściowo silnika (zdjęcie cylindra) bo innego sposobu na określenie np. pojemności nie ma (chyba że wyczyta odlew na cylindrze, ale jak już chłopaki mówili z tym różnie bywa).pozdro :bigrazz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wicek15 Opublikowano 29 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2006 To jest głupie, jak nie wiem co :/ Jak wygląda TZR 50, zadławione z 14 do 1,7 konia? To tyle samo co w Rometach :lol: Pseudościg i 1,7 konia, śmiechu warte, ale co można zrobić z polskimi głupimi przepisami? :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gudaj Opublikowano 29 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2006 Przepisy nie są głupie, tylko adekwatne do umiejętności młodego kierowcy. :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziele90 Opublikowano 29 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2006 Przepisy nie są głupie, tylko adekwatne do umiejętności młodego kierowcy. :icon_mrgreen: Gudaj ty śmigasz MTX 125 do szkoły bez A1 co nie? prosze cie o kontakt na GG 8944378, mam kilka pytań o to moto bo sam chce kupic...no i oczywiscie ciekawi mnie podejscie mundurowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GHOSTRIDER11 Opublikowano 29 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2006 (edytowane) Jak nie bedziesz wywijal jak ostatnio pewien koles SUBARU w moim miejscu zamieszkania i trafisz na jakiegos mlodego funkcjusza "oby" motocykliste jak ja to pojedziesz spokojnie dalej.W policji 3 lata sluzby na motorkach od 9 latPozdro motowariaci :icon_twisted: Edytowane 29 Grudnia 2006 przez GHOSTRIDER11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziele90 Opublikowano 30 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2006 a czy mocny dym robicie panowie mundurowi? jak by się dało wytłumaczenie że sie w teren jedźie? :P a c odo szalństw to wiadomo że bym niekozaczyła ale czasme wypadnei podjechac po części albo do szkoły czy zwyczajnie z kumplami wyjazd... możesz mi powiedzieć co robia iny policjanci bo rozumiem ze ty jeteś wyrozumiały :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GHOSTRIDER11 Opublikowano 1 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi zalexy na kogo trafisz,jak jakis sluzbista to moze ci sie dostac za jazde bez uprawnien ale wiem ze kolesie przymykaja oko na jazde na 80ccm jedynie w sporadycznych przypadkach konczy sie to wykrenceniem wentyli :buttrock: W/g mnie lepsza taka kara niz 500zl albosprawa w sadzie grodzkimPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziele90 Opublikowano 1 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 jueszcze takie pytanie- czy w sądzie Grockim mogą mi wtedy prawko przesunąć o 3 lata? z góry dzieki za odp i juz ja nic wiecej neipotrzebuje :icon_evil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GHOSTRIDER11 Opublikowano 1 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zazwyczaj takie rozprawy koncza sie przesunieciem terminu wyrobienia prawka i konsekwencjami materialnymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitomen Opublikowano 1 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 zdaje sie ze kazde moto ma na cylindrze wytloczona pojemnosc ( na dole malymi literkami) - spotkalem sie z tym w kilku japonskich endurakach. Cytuj KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41 http://www.bikepics.com/members/rysiek24/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GHOSTRIDER11 Opublikowano 1 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 tak maja,tylko jak to jest jakis skuter to raczej ciezko jest to zobaczyc,pozatym nie wiem czy na takich cylindrach firm akcesoryjnych ktore zwiekszaja pojemnosc jest wybite ile maja :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi