aker6 Opublikowano 27 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2006 No właśnie?! Byłem się przejechać i ok 10km od domu zaczął żęzić łancuszek i to mocno. Jakoś pomału wróciłem i rozebrałem silnik. Na tym łańcuszku przejechałem niecały tysiąc km, czemu już tak hałasuje? Kupiłem go ze Skuter Dębica. Jakie łańcuszki Wy macie założone i co jaki czas je wymieniacie? Czego to może być przyczyna że tak szybko się wyrobił?? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GaCek Opublikowano 27 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2006 Przyczyna jest w lipnej produkcji. Zamiast stawiać na jakość to lecą na ilość. Zobacz czy rolki, które trafiaja na zębatki: wału i kosza przypadkiem nie pokruszyły się. Ja tam miałem w -W-F-M-ce tylko że to było jeszcze na starym łańcuszku i przeskakiwał w trakcie jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aker6 Opublikowano 27 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2006 nie naszczęście zębatki sa OK. Łańcuszek mi nie przeskakuje, a raczej podskakuje i pukając w zębatkę robi hałas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GaCek Opublikowano 27 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2006 Mówie sprawdź rolki czy są całe na łańcuszku. Ewentualnie jest on taki lipny że po tym tys. rozciągnął się i przy odracaniu wałem nie zaskakuje równo na ząbki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aker6 Opublikowano 28 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2006 rolki sa całe, tylko na niektorych jak sa łączenia to sie o 05mm powiekszyływ porownaniu z nowym. moze ktoś wie od czego pasuje łancuszek do Jawy?? wymiary to 3/8x3/8 60ogniw. orginalnie bez zapinki, ale chyba to nic nie zmieni jak bedzie z zapinką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek775 Opublikowano 28 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2006 Mała sugestia - czy wymieniałeś koła zebate? Jeżeli nie to w jakim stanie one są? Bo jeśli rzuciłeś na zjechane zebatki nowke łańcuszek to jest normalne zjawisko. Ja u siebie mam oryginalny łańcuszek CZ (od jawy naturalnie) z zapasów poprzedniego włąściciela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GaCek Opublikowano 28 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2006 Ja w swojej Jawie mam ten sam co był od nowości. Porostu nie wymieniałem go. Nie wiem od czego pasuje bo nie rozglądałem sie za nim, podejrzewam że od żadnego samochodu nie podpasujesz bo tam z regóły idą 2 rzędowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aker6 Opublikowano 28 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2006 zebatki sa w dobrym stanie. Ta na wale nowa a ta na koszu używana ale ładna. ale to nie zaraz po zalożeniu tylko po tysiacu. teraz znowu zalożyłem nowy zobaczymy jak ten dlugo pociągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek775 Opublikowano 28 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2006 Skoro wszystko jest ok to widocznie musi byc wina materiału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vanjawan Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Wg mnie to wina SKUTER DĘBICA. Odradzam kupowania tam. Tłok do jawa 250 który tam kupiłem rozpadł się i narobił dużo szkód (rozwalił mój cylinder z polerowanymi kanałami). Ta firma to syf i jeszcze wkręcali mi że to moja wina. Teoretycznie nie powinieneś zakładać nowego łańcucha na stare zębatki, ale wiadomo jak jest w praktyce i wg mnie to nie jest przyczyną. U siebie jeżdże na oryginalnym. Wole mieć duże luzy, ale oryginalny niż taki ze SKUTER DĘBICA. To samo dotyczy tłoka na którym jeżdże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grrranool Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2006 praktyce i wg mnie to nie jest przyczyną. U siebie jeżdże na oryginalnym. Wole mieć duże luzy, ale oryginalny niż taki ze SKUTER DĘBICA. To samo dotyczy tłoka na którym jeżdże. Kurde, dołuj mnie dalej :) Zarówno tłok jak i rzeczony łańcuszek mam od Skutera. Tłok rzekomo czeski, łańcuszek, sądząc po opakowaniu też. Za wcześnie w moim przypadku opiniować bo dopiero kończę remont i przejechałem testowo góra 2km. Wyjdzie pewnie w praniu, jak zwykle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perak250 Opublikowano 29 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2006 Kurde, dołuj mnie dalej :P Zarówno tłok jak i rzeczony łańcuszek mam od Skutera. Tłok rzekomo czeski, łańcuszek, sądząc po opakowaniu też. Za wcześnie w moim przypadku opiniować bo dopiero kończę remont i przejechałem testowo góra 2km. Wyjdzie pewnie w praniu, jak zwykle. wszoraj kupiłem tłok a raczej odlew tłoka z lat 60 w czechach w brnie na motobazarze za 5 zł trzeba go dotoczyć do szlifu cylindra i jestem pewien ze pochodzi 30 000 tyś. km.wtedy nie robiono lipy zeby tylko sprzedać.pozdrawiam. perak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor7903 Opublikowano 31 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2006 Witam kiedyś do jawy 175 zakładałem łańcuszek z wsk 175 a raczej kombinacje 2 łańcuszków bo jeden jest za krótki, nie powinno się ich w zasadzie nitować czyli łączyć ale patent chodził bezawaryjnie. Może łatwiej znaleźć jest takie łańcuszki ze starych zapasów. a i w niektórych autach są jednorzędowe łańcuchy rozrządu(np. peugeot 309 1,3 benz.) więc może to też dobry dawca. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shaman9 Opublikowano 12 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2008 Witam! Zakupiłem właśnie łańcuszek sprzegłowy produkcji czeskiej ( opakowanie wygląda tak samo jak u Skutera ) i ciekawy jestem jego wytrzymałości. Chciałem sie tylko poradzić jak szybko i sprawnie zmienić ten łańcuszek, i czy jest to możliwe bez ściągania całego kosza sprzegłowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojt@s Opublikowano 12 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2008 Jeżeli jest to nowy łańcuszek to niestety nie jest to możliwe, musisz zdjąć kosz sprzeglowy i zębatke zdawczą wału, później przelożyć łancuszek i wszystko naraz poskladac. Co do problemów z lancuszkiem, pamietajcie panowie o osiowosci i dystansowaniu kosz sprzeglowego wzgledem zebatki zdawczej, to dosc czesty powod szybkiego wyjezdzania sie lancuszkow w weteranach. Moim zdaniem poszukajcie firm wysylkowych w czechach, pewnie nadal ktos tym handluje a jakos wykonania bedzie nieproporcjonalnie inna;d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi