Skocz do zawartości

pierwsze doswiadczenia... z policja (zatrzymanie)

vasiliy
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

A jak wysokie odsetki naliczają do tych niezapłaconych mandatów??

Do trzech mandatów o łącznej sumie 450 doliczyli 20 apre złotych, razem coś 477 czy coś było, ale i tak zdjęli tylko 400 bo tyle zwrotu było, a i tak połowy mandatów ni zdjęli w ogole.

Dzięki za info, w piątek miałem tą wątpliwą przyjemność pierwszy raz od uzyskania prawka (11 lat temu)otrzymać mandat "za prędkość" wina oczywista, ale lekko się wk..rwiłem ponieważ jak zwykle policja schowana za krzakami u podnóża konkretnej górki na totalnym zadupiu z której zjeżdzałem 68km/h a ograniczenie do 40km/h no i trafiła się stówka i 4 pkt chociaż na początku straszył mnie 200zł. Po przeczytaniu Waszych postów nie zamierzam wyzbywać się w ciągu najbliżeszego tygodnia tej "stówki" :biggrin: skoro ściągają to US.

Gość pawelmoto2

od mandatu nie ma w ogole zadnych odsetek poniewaz to jest kara i jej wysokosc sie nie powieksza, kwota o ktora powiekszony jest mandat to kwota kosztow komornika urzedu skarbowego(wezwania jakies jego pisma znaczki koszty dojazdu itp) i sa to groszowe sprawy dlatego oplaca sie nie placic w terminie a mandat przedawnia sie po 3 latach pod warunkiem ze nie byly pisane jakies wezwania do zaplaty i takie tam gdyz jesli bylly to od kazdego takiego pisma bieg przedawnienia liczy sie od nowa

Buntujesz się, nakręcasz a w ogóle nie masz racji...

Jechałeś bez papierów i stówka ci się należy (50 PLN za brak kazdego dokumentu) i nie ważne czy po 5 minutach ojciec Ci je dowiózł na miejsce czy nie, w chwili kontroli ich nie miałeś.

Poza tym uwież mi, że kontrolujący Cię funkcjonariusze maja w d***e czy Ty zapłacisz ten mandat czy nie, oni mandat sprzedali, Ty go przyjąłeś (tak przynajmniej wynika z tego co piszesz) a reszta to Twój problem.

Nie obrażaj się bo piszę to w dobrej wierze ale trochę samokrytyki by Ci nie zaszkodziło. Czasem lepiej jest przyznać się do błędu i zapłacić 100 PLN niż "kozaczyć" i znacznie bardziej uszczuplić portfel...

Pozdrawiam :biggrin:

Ojj wiedzialem ze zaraz ktos tak zareaguje. Powiem tak. Czasami mysle ze polscy policjanci to juz nie sa ludzie. Nie wiem jak dla ciebie ale dla mnie 100zl to kupa forsy. Logicznie rzecz biorac to dokument jest i zostal okazany i to w bardzo krotkim czasie. Ponadto straszyli mnie ze mi zaciagnal motorek za parking. Samokrytycyzm?? A prosze bardzo: Boze!! Jaki ze mnie idiota, moglem sie nie zatrzymac i pojechac dalej.

Moglbym jeszcze po czesci uznac ten mandat, gdyby to nie byly ZOLTODZIOBY!!! Jak chca stac na strazy prawa to niech lapia mordercow, przemytnikow i handlarzy narkotykow. A nie takie ploteczki jak ja. I wcale nie kozacze, tylko przedstawiam sposob na obejscie tego paranoidalnego systemu. Aktualnie jestem w Danii i zostalem zatrzymany. Jechalem akurat samochodem znajomego. Nie mialem dokumentow bo siem zapomnialo. O to co na to policja powiedziala:

-poprosze paszport prawo jazdy i dokumenty od pojazdu

(dalem prawko i dowod osobisty)

-gdzie sa dokumnety od samochodu??

-nie mam, jest to samochod znajomego

(podalem jego dane)

-musi pan poczekac chwile

(sprawdzili wszystkie dane)

-Wszystko ok, moze pan jechac dalej.

-Dowidzenia

-Dowidzenia

i po sprawie

TUTAJ nie ma mandatow za takie pierdoly

A czemu u nas sa??

Faktycznie ściągalność mandatów jest teraz znacznie większa ale ostatnio poza mandatem dostałem zaproszenie od pana policjanta żebym odebrał fotografię .Pofatygował się zadzwonić do domu i poinformował żonę że mam ładne zdjęcie do odebrania u niego nie jest drogie 150zł .Zdjęcie musiałem [odebrać] co powiedziała żona NIE PRZYTOCZĘ :biggrin: Teraz zwracam większa uwagę na tablicę z napisem fotoradar i wam też zalecam :biggrin:

Faktycznie ściągalność mandatów jest teraz znacznie większa ale ostatnio poza mandatem dostałem zaproszenie od pana policjanta żebym odebrał fotografię .Pofatygował się zadzwonić do domu i poinformował żonę że mam ładne zdjęcie do odebrania u niego nie jest drogie 150zł .Zdjęcie musiałem [odebrać] co powiedziała żona NIE PRZYTOCZĘ :biggrin: Teraz zwracam większa uwagę na tablicę z napisem fotoradar i wam też zalecam :biggrin:

Ja ostatnio mam jakos dobre zdanie o nich. Juz paru znajomych powiedzialo mi ze jak byli zatrzymywani(najczesciej za przekroczenie predkosci) jak się dogadali to dostali mandat ale za niezapięte pasy . Zamiast 500 to 100 zł to jednak jest troszke ulgi jest.

' date='16 Lipiec 2006 - 16:17' post='666025']

Jak chca stac na strazy prawa to niech lapia mordercow, przemytnikow i handlarzy narkotykow. A nie takie ploteczki jak ja.

Są tacy, którzy zajmują się mordercami, przemytnikami, narkusami i innymi. Są również tacy, którzy zajmują się płotkami, baranami i różnej maści innymi zwierzętami. Trafiłeś na tych, którzy sprawdzają prędkość jadących drogą. A prawo jest u nas takie, a nie inne i za takie wykroczenie płaci się mandaty i w określonych wypadkach odholowują pojazd na parkingi strzeżone.

p.s. nie wiem tylko czy kierowca owej malej ciezarowki (ktoremu podziekowalem za ustapienie mi drogi migaczami) zrobil mi specjalnie taki chamski numer czy tak poprostu wyszlo... moze to byl odwet za to zatrabienie... smiem twierdzic ze tak, nabilem sie klasycznie butelke a gosc pewnie mial ubaw :/

Kierowcy cieżarówek mają często CB radio. Jeśli zwalniają nagle i bez sensu to są dwie możliwości:

a) znają drogę i spodziewają się dziur, wypadków, pijaków itp

b) usłyszeli w radio że policja stoi

Lepiej puścić kogoś przodem i niech go łapią niż stacić licencję za jazdę na nielegalnym paliwie...

Swoją drogą ciekawe zjawisko. Ile jest takich miejsc, że jest ograniczenie do 40-50km/h a wszyscy jadą 80? Jeśli ktoś jest zamiejscowy to po prostu zapłaci haracz policji - jak inaczej to nazwać?

Swoją drogą ciekawe zjawisko. Ile jest takich miejsc, że jest ograniczenie do 40-50km/h a wszyscy jadą 80? Jeśli ktoś jest zamiejscowy to po prostu zapłaci haracz policji - jak inaczej to nazwać?
ja odnosze wrazenie, ze niektore znaki w Polsce sa stawiane pod policje... ale pewnie maja jakies uwarunkowania (troska o bezpieczenstow ruchu).
termin platnosci mandatu kredytowego to 7 dni!!!!!!!!!!!!!
policjant ktory mnie zatrzymal wspominal o tych 7 dniach, jednak zaznaczyl ze po miesiacu rowniez nie powninno sie nic dziac...

ja narazie nie zamierzam placic, nie mam na to kasy. obawialem sie ze "odsetki" beda jakies bardzo duze, ale z tego co tu czytam wychodzi na to ze tak nie jest. poczekam na jakies pierwsze przypomnienie, po czym pojde i poprosze o rozlozenie mi mandatu na raty.

dzieki za rozwianie moich watpliwosci

pozdrawiam

Edytowane przez vasiliy

Są tacy, którzy zajmują się mordercami, przemytnikami, narkusami i innymi. Są również tacy, którzy zajmują się płotkami, baranami i różnej maści innymi zwierzętami. Trafiłeś na tych, którzy sprawdzają prędkość jadących drogą. A prawo jest u nas takie, a nie inne i za takie wykroczenie płaci się mandaty i w określonych wypadkach odholowują pojazd na parkingi strzeżone.

W tym sek ze jechalem bardzo przepisowo. Byla to ladna lesna droga wiec podziwialem widoki i nie przekroczylem 90 ani razu!!! Nie zatrzymali mnie za predkosc lecz chcieli zrobic rutynowa kontrole, a ze zoltodzioby to sie musza przyczepic do wszystkiego :icon_razz: I niestety trafilem na takich co strasznie niecierpia motocyklistow, nienawidza!!! Szkoda tylko ze nie lapia tych co naprawde swiruja...pech

Edytowane przez IG x]

Faktycznie ściągalność mandatów jest teraz znacznie większa ale ostatnio poza mandatem dostałem zaproszenie od pana policjanta żebym odebrał fotografię .Pofatygował się zadzwonić do domu i poinformował żonę że mam ładne zdjęcie do odebrania u niego nie jest drogie 150zł .Zdjęcie musiałem [odebrać] co powiedziała żona NIE PRZYTOCZĘ :icon_razz: Teraz zwracam większa uwagę na tablicę z napisem fotoradar i wam też zalecam :icon_razz:

a dostałeś to zdjęcie za samochód czy za motocykl ?

' date='17 Lipiec 2006 - 21:59' post='667390']

W tym sek ze jechalem bardzo przepisowo. Byla to ladna lesna droga wiec podziwialem widoki i nie przekroczylem 90 ani razu!!! Nie zatrzymali mnie za predkosc lecz chcieli zrobic rutynowa kontrole, a ze zoltodzioby to sie musza przyczepic do wszystkiego :icon_razz: I niestety trafilem na takich co strasznie niecierpia motocyklistow, nienawidza!!! Szkoda tylko ze nie lapia tych co naprawde swiruja...pech

ja jak narazie nie mam problemów z policją a jestem z lęborka. pare razy zatrzymali mnie za prędkość i co?

i nic pogadali wypytali o osiągi moto i cenę za taki i puścili wolno. jak na razie złego słowa na policję nie powiem.kwestia na kogo trafisz

pozdrawiam Jarek

ja jak narazie nie mam problemów z policją a jestem z lęborka. pare razy zatrzymali mnie za prędkość i co?

i nic pogadali wypytali o osiągi moto i cenę za taki i puścili wolno. jak na razie złego słowa na policję nie powiem.kwestia na kogo trafisz

pozdrawiam Jarek

Z Policją może i nie ma problemów , ale mnie miesiąc temu wezwał komornik, pokazał mandat sprzed czterech lat z innego województwa, na nim mój podpis - poznałem i zacząłem sobie przypominać i szukać. I o dziwo - co mi się rzadko zdaża, przypomniałem sobie, że go zapłaciłem !!!!! zostawiając haracz na poczcie :icon_razz: . Gdyby nie szczęście, że tego śmiecia, czyli mandat znalazłem, to musiałbym płacić raz jeszcze i z jakimiś jeszcze odsetkami. Od tej pory mandat jeśli będę płacił to tylko przelewem :icon_razz: , bo chyba ewidencji mandatów i opłat za nie nie bedę prowadził.

Edytowane przez rodeo