krzychu-gsxr Opublikowano 16 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2006 Witam jeżeli chcesz wybierać miedzy gs a xj to ja radze xj jest wiekszy wygodniejszy i prowadzi sie bardzo dobrze nawet początkującemu a poza tym xj to cztery cylindry, miałem okazje jechać obydwoma motocyklami i mimo że gs też jest ok to xj bije go pod kazdym względem super motocykl latwy do opanowania dobry do jazdy po mieście jak i do turystyki i silnik też bardzo udany podobno bez problemu dochodzi do 100 tys.km bez remontu udanego zakupu i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conqueror Opublikowano 16 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2006 XJ jest OK. Sam się nad nią zastanawiam. Szukam Yamahy XJ 600 albo Hondy CB 500. Suzuki GS jest dla mnie taki sobie (oczywiście nie chcę sięz nikim kłócić). Nigdy nie jeździłem na moto przed kursem (jutro idę się na egzamin zapisać :biggrin:). Powiem tak że nie mówimy tutaj o jakiś GSX-R ale o XJ, GS czy CB. To nie są jakieś rakiety.Nie wiem jak dla ciebie ale dla mnie Suzuki GN 250 na kursie nie miało za wiele mocy i nie miałem żadnych problemów żeby go "okiełznać" (słyszałem w niektórych ośrodkach nauki jazdy uczą także jeździć na cb 500, a na GS 500 widziałem "L-kę"). Wystarczy cierpliwość i rozsądek (żeby np. nie strzelić przypadkiem ze sprzęgła :biggrin:).Nie ma sensu kupować 125 jak się ma prawo jazdy kat. A i trochę rozsądku, (..., a nie A1; nawet na nauce jazdy masz przynajmniej 250 --> fakt faktem że od MZ 250 to się za bardzo nie odbiega) tym bardziej że jak mówisz masz 2m wzrostu (ja mam 176-7cm). Jeśli można to zapytam: Czy warto zainwestować w XJ czy raczej CB 500 (zawsze Honda to Honda) i dlaczego??? ps. GS odpada. Nie lubię dziada, ale każdy ma swoje zdanie i je szanuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milosz-RR Opublikowano 16 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2006 WitamXj elegancko sie prowadzi, nie czuc wcale tak tej wagi (212 kg) wygodna, kierownica zupelnie inna bardziej turystyczna, wygodne siedzenie, cena niezla, duzo uzywanych czesci w niskich cenach, bardzo elastyczny silnik, wybacza bledy, minusem jest halasujacy kosz sprzeglowy na jalowym biegu, ale resztra ok. We wczesnych modelach '91-'95 byla pojedyncza tarcza hamulcowa, w pozniejszych modelach zmienili lampe przednia na ladniejsza i tarcze podwojne z przodu zamontowali. Przez to podwyzszyla sie skutecznosc hamowania. Polecam jak najbardziej XJ, czterocylindrowka, niektore wersje sa blokowane zwlaszcza te zza naszej zachodniej granicy do 26 KM lub 51, normalna wersja ma 60 KM. Wiec radze Ci kup XJ latwiej sprzedac teraz bo juz 600, i ladniejsza i wogole moim zdaniem lepsza o niebo od GS. Pozdr Cytuj SUPPORT 18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conqueror Opublikowano 16 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2006 (edytowane) Od GS wiadomo. 2-ga tarcza z przodu to dopiero '98. "milosz-RR" co myślisz o -->CB 500<-- w porównaniu do XJ 600??Czym XJ 600 Diversion różni się od zwykłej XJ i czy różnią się i jakie są te XJ: XJ 600 S, XJ 600 F i co jeszcze i jakie są zasadnicze różnice?? Pozdrawiam Marcin Edytowane 16 Lipca 2006 przez Conqueror Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamus1989 Opublikowano 16 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2006 To juz mnie prawie przekonaliscie do xj 600, szczegolnie tym ze na gs 500 bede wygladal jak na motorynce :biggrin: Jeszcze musze sprawdzic ceny jakie sa na zachodzie (mam fajna stronke ponad 40 tys. motos) no i oczywiscie wiecej o tym poczytac. Dzieki za info jesli jeszcze jakies macie to piszcie. PoZdRo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milosz-RR Opublikowano 16 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2006 Od GS wiadomo. 2-ga tarcza z przodu to dopiero '98. "milosz-RR" co myślisz o -->CB 500<-- w porównaniu do XJ 600??Czym XJ 600 Diversion różni się od zwykłej XJ i czy różnią się i jakie są te XJ: XJ 600 S, XJ 600 F i co jeszcze i jakie są zasadnicze różnice?? Pozdrawiam Marcin CB 500 to podobne moto do GSa, dwucylindrowka co by nie powiedziec jest to takze dobry moto tyle ze troszke mniejszy, Wazne tez ktory rok Cie interesuje bo rozne styliacje byly, nowe ladne, starsze raczej niezyt piekne(kwestia gustu), niewiem jak sie prowadzi bo ie mialem okazji posmigac, ale domyslam sie ze identycznie jak na GS 500. Jesli chodzi miedzy Diversion-em a zwykla Xj to Diversion ma owiewke z przodu i to jedyna roznica. A XJ 600 F to starsza wersja XJ, niekorzy mowia ze robiac diversiona to sie Yamaha cofnela do tylu, nie ma w nowsej wskaznika paliwa, no i pare innych roznic jeszcze jest, ale do nowsej jest wiekszy dostep do czesci uzywanych, moto bardzo popularne na zachodze swego czasu dlatego tyle egzemplarzy sciagnietych z niemiec jestdo sprzedania wiekszosc w dobrym stanie ale trzeba uwazac, z reszta jak ze wsystkimi moto. Tak wiec wybor nalezy do CIebie mysle ze padnie na XJ 600 S bo moto jest naprawde super. pozdr Cytuj SUPPORT 18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fv Opublikowano 16 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2006 Tiaaa... Kolejny młody na ciężkiej rakiecie. Czterocylindrowy elastyczny silnik 60KM + duża masa to jest to. Świetne porady, gratuluję! :wink: Pomyśleć, że kiedyś zaczynało się od 250ccm i to było sporawo... Czasy się zmieniły. Niestety fizyka pozostała niewzruszona na ten fakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamus1989 Opublikowano 16 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2006 FV ty masz swoje zdanie a oni swoje. pomysl jak bym wygladal np. nsr 125 jak na rowerku dla dzieci. Poza tym mam rowno pod kopula wiec raczej mozna mi polecac xj 600 s bo taki zapewne sobie fundne(podoba mi sie wizualnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 16 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2006 FV ty masz swoje zdanie a oni swoje. pomysl jak bym wygladal np. nsr 125 jak na rowerku dla dzieci. Poza tym mam rowno pod kopula wiec raczej mozna mi polecac xj 600 s bo taki zapewne sobie fundne(podoba mi sie wizualnie) Właśnie nie tylko o to chodzi, czy sie ładnie wygląda, ale jakie ma się umiejętności. Czasem może komuś "odbić" i będzie jechał na granicy możliwości, więc na poczatku lepiej pojeździć jakimś mniejszym pojemnościowo motocyklem. Jeżeli ma się równo pod sufitem to mając np. Xj'tkę to właśnie w momencie chwilowego uniesienia trzeba się umieć powstrzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamus1989 Opublikowano 16 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2006 Czasem moze komus odbic(z tym sie zgodze) wiec jaki slabszy moto bys mi polecil(ale zebm jeszcze jakos na nim wygladal i byl wygodny dla mnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conqueror Opublikowano 16 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2006 (edytowane) Tiaaa... Kolejny młody na ciężkiej rakiecie. Czterocylindrowy elastyczny silnik 60KM + duża masa to jest to. Świetne porady, gratuluję! :wink: Pomyśleć, że kiedyś zaczynało się od 250ccm i to było sporawo... Czasy się zmieniły. Niestety fizyka pozostała niewzruszona na ten fakt. Myślę że to i tak jest wmiarę rozsądne i niż jak czasem słyszy się że ludzie po kursie na prawko siadają np. na bandita. Powiadział bym że XJ to umiarkowana rakieta. Tym bardziej że jest ona wręcz polecana na pierwszy motocykl na równi z cb500 i gs500. Ja już nie wiem. Czy jakaś specjalna różnica jest w mocy motocykli CB 500, a XJ 600. Moc i osiągi podobne. Jak jest z użydkowaniem i awaryjnością?Co do CB 500, a GS 500 to GS ma jakieś 10 KM mniej co praktycznie jest dużą zaletą. + jest taki dla GS że ostatnio ceny GS-ów bardzo spadły bo już za jakieś 5000 można kupić 97 rok. Edytowane 16 Lipca 2006 przez Conqueror Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi