Skocz do zawartości

ktm 525 04

Rekomendowane odpowiedzi

witam !!!

poszukuje moto do konkretnego wyzycia sie po lesie i troche

po torze natknalem sie na to

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=105174778

powiedzcie cos otym modelu chodzi mi oawaryjnosc tego sprzetu

podobno ten egzemplarz jest po remoncie silnika

czy dozyje konca sezonu 150-200h przy srednim kreceniu

czekam na opinie

Z GORY DZIEKI

Wiesz ten KTM jest calkiem dobry motor, kolega moj ma z roku 2006 i bardzo jest z nego zadowolony. Jezeli bys sie juz decydowal na ten motor to radzil bym sie dobrze oniego dopytac poniewaz przy tym wlasnie ktm regulacja zaworow ma byc robiona co 20 moto godzin. Zmiany oleju , tloka itd. Najlepiej to sie pierw nim przejachac i wziac ze soba jakiegos mechanika. Ja jak kupuje yzywany motor to pierwsze co robie to patrze na spod ramy czy jest bardzo obita i rowniez czy jest sruba do spuczania oleju bo spotkalem sie z przypadkami gdzie sruby byla zaspawan poniewaz najechal ktos na kamien .

Ale jezeli chodzi o ten ktm to naprawde dobry motor na lasy.

Ustawnianie zaworow to jest bardzo krytyczne przy tych sprzetach, Tlok czasem moze byc nawet wczesniej zmieniany to tylko zalezy jak byl jezdzony. Ale jak juz mowilem co 20 godzin trzeba to robic wraz z zmiano oleju co 5 motogodzin. Najlepiej sie pierw przejechac. Sprawdzic zawieszenie czy olej kapie , w jakim stanie filtr powietrza itd. Tez sprawdz felgi czy niesa krzywe itd.

Z tego co wiem na exc 450 mozna zrobic 6000 km bez wymiany tloka itp.

Zależy też od stylu jaazdy jestem bardziej za EXC a jeszce bardziej za WRF :bigrazz:

pozdr.

no tak ale zawory trzeba czesto regulowac i olej zmieniac, wiec koszta eksploatacji są wysokie

tez wydaje mi sie ze nie powinno byc tak zle ztym

serwisowaniem ktm wszyscy odnosza sie do zalecen

zawodnikow ktorzy wymieniaja czesci bardzo czesto

wiadomo nie moga sobie pozwolic na awarie

kiedys liznalem troche sportu i wiem jak to jest

dlatego chce 4T bo powinien mi dluzej posluzyc

bez tak czestego serwisowania(nie mowie o wymianie oleju)

robić można samemu a skąd weźmiesz te płytki ? A z tego co pamiętam jest ich tam 5 a każda kosztuje ponad 30zł

Ustawianie zaworow w ktm jest tylko potrzebny szczeli-nomierz. Trzeba odsunac chlodnice i dostep wcale nie jest taki tragniczy. Ustawic tylko wal na TDC i wtedy wyregulowac to spekow. Pierwszy raz bedzie ciezko ale potem juz mozna dojsc do wprawy. Ja szczerze mowiac ja wole sam sobie zrobic niz dawac do garazu.

Podejżewam że płytki są do kupienia tak jak wsyzstko. Zresztą ktoś mi mówił że one zużywają się nierównomiernie i często wystarczy pozamieniać je. Mam na myśli to że na jednym zaworze zużyją się inaczej niż na drugim i roszady często ograniczają koszty.

Czy któryś z wyczynowych sprzętów ma regulację śrubkami?

A właśnie czy czasami KTMy nie mają regulacji luzów zaworowych śrubami

przez co trzeba je sprawdzać i robić częściej niż przy płytkach ale jest łatwiej ?

Ale nawet jeśli to płytka zaworowa Hot Cams w Olek Motocykle kosztuje 19 zł

ale można poszukac jeszcze taniej więc tragedii nie ma.

No i zawsze można przeszlifować za piwo w zaprzyjaźnionm zakładzie ślusarskim.

I nie widze większego problemu że jest po zawodniku

prznajmniej wiedział jak dbać o sprzęt i zmieniał wszystko na czas a nie kombinował.

Edytowane przez BaRy