Skocz do zawartości

Co wybrać z 4T powyżej 450cm3?

Rekomendowane odpowiedzi

Zawieszenie jest na + KTMa ??

Myślałem, że to jego największa wada, przynajmniej roczniki do 2003 niby później coś poprawili.

Takie opinie słyszałem już wielokrotnie od samych właścicieli KTMów.

Nawet wielki fan tej marki jak obecny kiedyś na forum Enduroman tak pisał, jak również Filu.

Oczywiście różnicy tej nie zauważy ktoś wsiadający pierwszy raz na takie moto ale on tak naprawdę nie zauważy większej różnicy i w innych elementach.

To że jednemu leży bardziej to moto lub inne zależy głównie od subiektywnych odczuć a nie konkretnych różnic.

Według mnie jesli motocykl któregoś z producentów był by ewidentnie lepszy mniej awaryjny itd to nie było by w ogóle tej dyskusji bo wybór był by oczywisty.

I interesuje mnie też ta "bardzo łatwa obsługa".

Według mnie różnice w obsługowości tego typu motocykli są bardzo małe. No dobra może każda firma ma niektóe rozwiązania nieco inne ale główna koncepcja budow tego typu silników i w ogóle motocykli jest bardzo podobna a zapoczątkowała to Yamaha wprowadzając 97 roku YZ400F.

"Bardzo interesujący wywód ale kogo to obchodzi ? "

Np. mnie.

Popraw sobie wiek piasektt i nie zachowuj sie jak bys pozjadal wszystkie rozumy.

I KTM nie jest najlepsza marka jaka istnieje tylko dlatego, ze ty taka posiadasz... W wielu tematach to jest twoim najmocniejszym argumentem...

W którym miejscu napisałęm że KTM jest lepszy. Napisałem to co wiedziałem bo miałem okazje porozmawiać z użytownikiem, i przejechać się KTM EXC 450 i tyle. A moi zdaniem do zawiesznie wp nie ma co się doczepić, a trzeba pamiętć że zawiesznie zawsze trzeba dostroić do kierowcy: (waga styl, jazdy)

I ten post napisałeś po co ? Jest coś takiego jak PW, I jeżeli masz domnie jakieś zarzuty napisz na pw a nie zaśmiecasz forum. :icon_razz:

A żeby udowodnić ż nie trzymam się tak kurczowo te marki w niedługim czasie zmieniam motocykl i na 90% nie będzie to KTM

pzdr

Edytowane przez piasektt

Bardzo interesujący wywód ale kogo to obchodzi ?

EXC czy WR każdemu będzie miał trochę inne zdanie.

Zalety KTM:

+ łatwość dostępu do części

+ bardzo łatwa obsługa wiele rzeczy można robić samemu

+ mała awaryjność

+ oddawanie mocy jest zależne także od rocznika, więc dlatego ą różne zdania

+ zawieszenie

+osprzęt

+ prowadzenie

Minusy KTM

- w Polsce panuje moda na KTMa więc cena jest zawyżona więc lepiej kupować np. w czechach

- spalanie

Yamahą WR nie jeźdiłem jedynie YZ-F więc się nie wypowiem

co to za bzdury? wiele rzeczy mozna robić samemu? :icon_razz: a co w yamaszce nie mozna? :) zawieszenie? moze najgorsze nie jest ale yamaha w standardzie ma o wiele lepsze. I powiedz mi jeszcze co znaczy prowadzenie? moze dlatego ze ktm ma system kontroli trakcji i abs wiec prowadzi sie lepiej jak yamaha :P

"ja nie porównywałem yamahy do KTMa tylko napisałem + i - EXC Nic o WR nie napisałem bo nigdy na niej nie jeździłem . PROSTE ?"

Chlopak bierze pod uwage 2 moto to jak mozesz dawac + KTM za zawieszenie i prowadzenie jak nie jezdziles na WR i mozliwe, ze ona ma lepsze ? Wtedy automatycznie ona ma + a KTM -. PROSTE ??!!

A moze ty podajesz swoje poglady na podstawie EXC 125 ? On chce troche wiekszego...

W tym temacie nie napisales, ze KTM jest naj naj najlepszy i nie chce mi sie przegladac twoich postow ale pamietam jak wychwalasz tylka ta marke bo ty ja posiadasz...

Nie jezdzilem na tych 2 sprzetach ale kumpel jezdzil, tez amator i zdecydowanie poleca Yamahe, na KTM sie rozwalil i kupil pozniej WR-ke.

Mowi, ze ma o wiele wiecej + niz KTM. Jakie mi nie wymienil bo nie mial czasu.

pzdr

słuchaj piasektt, wogule nie zaczyna dyskusji z tymi gówniazami bo oni nie maja pojecia o czym piszą. jedyne KTM-y i WR z jakimi mieli do czynienia te które widzieli w katalogu a tu udaja wielkich znawców,buhahah.

opowieści w stylu "kolega miał i mówił..." mozecie sobie wsadzić, bo jezeli sami nie jezdziliscie to nie macie prawa sie wypowiadać.

pozdro dla piasektta! chłopak dobrze mówi! polać mu!!

Czy EXC 450 czy WR 450 to to i to jest dobre nie ma się co kłucić kazda marka ma swoje wady i zalety ja też myślałem nad EXC 450 tylko taniej miałem Yamahe z USA a co do tej WR 400 z ogłoszenia to radził bym ci poszukać WR 426 jest już na tytanowych zaworach.

słuchaj piasektt, wogule nie zaczyna dyskusji z tymi gówniazami bo oni nie maja pojecia o czym piszą. jedyne KTM-y i WR z jakimi mieli do czynienia te które widzieli w katalogu a tu udaja wielkich znawców,buhahah.

opowieści w stylu "kolega miał i mówił..." mozecie sobie wsadzić, bo jezeli sami nie jezdziliscie to nie macie prawa sie wypowiadać.

Pokur*ilo cie ? :)

Zapamietalem temat, bylem z psem i spotkalem tego kolesia to sie mu zapytalem. Tez ma psa i bylo to w parku.

Nastepny pepek swiata chwali marke tylko dlatego, ze on taka posiada. Zrobilo by ci to roznice jak bym wstawil sobie wiek 30 lat i napisal, ze mialem te 2 sprzety ?

gówniazami

Wielkie LOL dla ciebie :icon_razz:

jedyne KTM-y i WR z jakimi mieli do czynienia te które widzieli w katalogu

Mialem stycznosc z obydwoma ale zadnego nie prowadzilem i dlatego napisalem, ze kumpel mi to powiedzial a je posiadal.

Jakos nie widze dowodow, ze ty jezdziles na nich wiec tez sie przymknij.

Za te głupoty co pisze to można mu polac ale napewno nie do kielicha.Pewnie tak widział EXC450 i WR450 jak świnia niebo, ale to już mniejsza z tym to już nie moja sprawa.Jeśli cokolwiek chcesz pisać na temat dwóch motocykli to nie możesz opierać sie na jednym z nich nie znając cech drugiego, to mija się z celem.

ale ja ich nie porównuje napiałem tylko to co wiem o EXC 450

Na KTMie EXC 450 rcznik 2002 jeździłem coprawda niewiele bo nie wiele 40min. Ale to mi wystarczył żeby conieco o nim skrobnąć. A nie porównuje go do WR bo na WR nie jeździłem. A wychwalam ją jak inni użytkownicy bo jest jedną zlepszych a w enduro najlepsza

ja napisałem:

Zalety KTM:

+ łatwość dostępu do części

+ bardzo łatwa obsługa wiele rzeczy można robić samemu

+ mała awaryjność

+ oddawanie mocy jest zależne także od rocznika, więc dlatego ą różne zdania

+ zawieszenie

+osprzęt

+ prowadzenie

i nigdzie nie napisałem że KTM jest lepszy od Yamahy.

I Łatwość dostepu do części 3dni

II Łatwa obsługa pewni podobnie jak w yamaha

III Nigdy nie śłyszałem żeby komuś EXC 450 /50 przy regularnym serwisowaniu nagmninie się psuł

IV Oddawanie mocy ja jechałem rocznikiem 2003 i jak dlamnie było to oddawani nerwowo

V Zawieszenie wybiera ładnie (ale nie wiem jak pracuje w yamaha)

VI W prowadzeniu chodzi mi o wage i ogólne gabaryty motcykla

Edytowane przez piasektt

Z moich doświadzeń ktm wybacza wiecej błędów, yamaha jest bardziej ostra - chodzi o zawieszenia.

Co do oddawania mocy to exc 400 oddaje ja do pewnego momentu spokojnie , ile dasz tyle odda a potem sa cuda na kiju. wrke 400 trzeba tak jakby bardziej krecic - jest mniej elastyczna. 450 ktm jak i yamaha szarpią juz od dołu i trzeba z głowa dawac gazu.