>DANIEL< Opublikowano 3 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2006 Ponawiam pytanie ''Mam pytanie, a motocykl zarejestrowany na 125 lub motocykl musi posiadać kierunkowskazy? Bo w motorowerze wystarczy ręka'' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cytryna ( bandit 400 ) Opublikowano 4 Maja 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2006 kurcze boje sie zakladac tematy bo co moj temat to zaraz jakas kłotnia :buttrock: dzieki za wszystkie odpowiedzi :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qdlaty Opublikowano 4 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2006 (edytowane) jęsli jako motorower to dotycza go przepisy dla motorowerów, więc jeśli motorower nie musi mieć kierunków to twój tez nie musiale powinien - łatwiej jest i bezpieczniej dodalem: sorki, nie dotyczałem - myslalem ze pytasz o 125 zarejestowany na motorower Edytowane 4 Maja 2006 przez qdlaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojt@s Opublikowano 6 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2006 Lusterka jest wymagane tylko lewe. Światło mijania i postoju, światło tylne stopu. Co do kierunkowskazów to muszą być tam gdzie motor był z nimi produkowany. Ja w swojej k-750 nigdy nie miałem, a jak ojca kiedyś sprawdzali nikt się nie przyczepił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyhu Opublikowano 6 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2006 (edytowane) Czolem! Ponawiam pytanie ''Mam pytanie, a motocykl zarejestrowany na 125 lub motocykl musi posiadać kierunkowskazy? Bo w motorowerze wystarczy ręka'' Mysle, ze odpowiedz jest juz zawarta nie raz w tym watku.Np. tu: Jeśli motocykl posiada fabrycznie wykonane otwory do mocowania lusterek , to oznacza , że w trakcie procesu homologacyjnego producent przewidział stosowanie ich w konkretnym modelu. Wystarczy sprawdzić w tzw. karcie homologacji. Poza tym widac to gołym okiem. Przepisy dotyczące tzw. " Warunków Technicznych " określają to jednoznacznie. Element składowy pojazdu który znajdował się w egzemplarzach które homologowano jako tzw. egzemplarze próbne , powinien być w każdym pojeździe tego typu który został dopuszczonu do ruchu.Tyle suche przepisy.W razie wątpliwosci - PW. Pozdro. Jesli kierunki byly przewidziane przez producenta, to musza byc w pojezdzie. Pozdrawiam Edytowane 6 Maja 2006 przez zbyhu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stary Sierżant Opublikowano 6 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2006 Dominik !!Opierdziel przyjąłem - więcej nie będę .Wracając do wątku wymaganego wyposazenia - każdy pojazd dopuszczany do ruchu w Polsce MUSI być dopuszczony ( jak wyżej pisałem ) wg. tzw. warunków technicznych. Jeśli posiadacz nie wie czy jego pojazd przechodził homologację w Polsce ( dotyczy to pojazdów sprzedawanych jako nowe ) , może to sprawdzić w Ministerstwie Transportu ,lub u dealera. Szybciej będzie w dealera.Ew. znajdźcie w Necie opisy techniczne .W przypadku kontroli policyjnej , jeśli policjant ma wątpliwości co do wyposażenia , wówczas ma prawo skierować pojazd na DODATKOWE badanie techniczne.Często się zdarza ,że założenie np.innych manetek zmienia ustawienia gniazd mocujących do lusterek , co może pogarszać widoczność.itp. Warto więc sprawdzić do czego służą dodatkowe otwory do mocowania .Moze się okazać np.że inne zamocowanie kierunkowskazów spowoduje gorszą widoczność dla innych użytkowników drogi.W razie wątpliwości - na PW. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stopmen Opublikowano 6 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2006 eee tam po co lusterka ja i tak im nie ufam bo wszystkiego nie pokazuja co sie za moto dzieje (lub obok) i dlatego zawsze sie obracam, tak dla pewnosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J.Pastor Opublikowano 6 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2006 Lusterka dwa lub przynajmniej jedno / też się z tego śmiałem/, ale prawko robiłem 25 lat temu i mogło się coś zmienić. Używam obecnie tylko lewe ale czasem w mieście brakuje mi prawego, jak chcę się szybko wcisnąć na prawy pasek, chyba przykręcę w końcu to prawe bo kręcenie szyją wiadomo, ale mam już reumatyzm....Kierunkowskazy muszą być za wyjątkiem staroci, prędkościomierz to chyba wszystkie mają ?! Problemy z prędkościomierzami miały kiedyś jedynie ortodoksyjne czopery /zresztą nie tylko z tym/. Te problemy rozwiązuje zazwyczaj coroczna wizyta na przeglądzie technicznym. pzdr. Cytuj PASTOR GARAGE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi