początkujący Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Witam wszystkich:) Interesuje mnie zakup motocykla Honda NSR 125 R w przyszłości, a nie znam się prawie w ogóle na mechanice motocyklowej. Mam w związku z tym pytanie które może wydać się banalne: jak to jest ze smarowaniem silnika w tym motocyklu? Wiem że jest wyposażony w automatyczne smarowanie, czyli nie trzeba wlewać mieszanki benzyny z olejem do baku, jak np. w motocyklach typu wsk, ale gdzie w takim razie wlewany jest olej?? Jak jest to rozwiązane? Benzyna bezołowiowa 95 do baku, a olej?? Z góry dzięki za rady:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-985 Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Jest taki dozownik w nsr dokladnie niewiem gdzie jest/ Ale zazwyczaj jest po siedzeniem . I wache lejesz do baku a olej masz juz zalany w dozowniku i on sobie sam tam dozuje. Jeżeli olej sie konczy masz kontrolke oil ktora sie swieci dolewasz i jezdzisz dalej. Bardzo wygodne:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
początkujący Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Jest taki dozownik w nsr dokladnie niewiem gdzie jest/ Ale zazwyczaj jest po siedzeniem . I wache lejesz do baku a olej masz juz zalany w dozowniku i on sobie sam tam dozuje. Jeżeli olej sie konczy masz kontrolke oil ktora sie swieci dolewasz i jezdzisz dalej. Bardzo wygodne:) Wielkie dzięki za odpowiedź, a moze znasz kogoś w Rzeszowie kto ma Nsr 125 i mógłby podzielić się wiadomościami na temat tego motocykla? Aha i jeszcze jedno- czy powinno sie do tej hondy używać olejów wysokiej jakości, czy raczej silnik zadowala się tańszymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bubu Goryl Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2006 do takich moto juz trzeba lepsze oleje ale niektore mozna kupic nie tak drogo.... ja do aprili leje mobil 1 za 22.40 (litr) Cytuj www.jem-zdrowo.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
początkujący Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2006 do takich moto juz trzeba lepsze oleje ale niektore mozna kupic nie tak drogo.... ja do aprili leje mobil 1 za 22.40 (litr) Dzięki za informacje-mam nadzieje ze przyda mi sie w niedalekiej przyszłości:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trajka66 Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Najlepiej lac najlepsze castrola r 2 albo motula 600, ale to kosztuje coś za coś. Ja akurat leje castrola r2 bo nie uznaje kompromisow. Jak chcesz wiecej info o nsr i innych 125 to wchodz na forum - www.125.pl pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mako_15 Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2006 (edytowane) apropo pytania zadanego na poczatku: naturalnie nsrka smarowana jest przez dozownik, zbiorniczek oleju znajduje sie tuz pod bakiem, po podniesieniu go do gory ukazuje nam sie wcisniety miedzy rame a filtr powietrza i zbiornik plynu chlodnicy zbiorniczek z wystajacym ku gorze wlewem :crossy: wlewanie oleju nie jest zbyt trudne. zasada stosowania oleju jest jedna: im lepszy olej [czyt. drozszy] tym lepiej dla silnika.. lepsze smarowanie (przy wysokich temperaturach, wysokich obrotach) :P Edytowane 17 Kwietnia 2006 przez mako_15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magneto Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2006 zasada stosowania oleju jest jedna: im lepszy olej [czyt. drozszy] tym lepiej dla silnika.. lepsze smarowanie (przy wysokich temperaturach, wysokich obrotach) :) tez nie bylbym taki tego pewien. dla ciebie moze tak jets, ale jezeli ja nie i enduroguy(?) nie zatarliśmy jeszcze naszym maszyn na Midlandzie za ~~17zl/litr to nie zgodze sie z tym. tymbardziej ze po przejechaniu kilku tysiecy silnik w ogole nie jest nawet zadymiony :icon_mrgreen: :icon_mrgreen: :icon_mrgreen: :crossy: pzdr:) w kazdymbadz razie dozownik jets pod siedzeniem. nie bedzi eklopotu z pomyleniem, gdyz na zakretce jets napisale OIL :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwas Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Popieram Magneta :icon_mrgreen: ja smigam na rx juz 2 dzien na oleju midland, i jak na razie jestem bardzo zadowolony :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KrzyChules Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2006 tez nie bylbym taki tego pewien. dla ciebie moze tak jets, ale jezeli ja nie i enduroguy(?) nie zatarliśmy jeszcze naszym maszyn na Midlandzie za ~~17zl/litr to nie zgodze sie z tym. tymbardziej ze po przejechaniu kilku tysiecy silnik w ogole nie jest nawet zadymiony :icon_mrgreen: :icon_mrgreen: :icon_mrgreen: :crossy: pzdr:) w kazdymbadz razie dozownik jets pod siedzeniem. nie bedzi eklopotu z pomyleniem, gdyz na zakretce jets napisale OIL :)ja jetem kolejnym szczesliwym uzytkownikiem midlanda :)dobry olej i przystepna cena na poczatku troche podymi potem zadnej smuzki dymku nie widac ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-985 Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2006 17zl a 21 kosztuje pol syntetyk Mobil Extra 2T lepiej dolozyc 4zl a lac dobrze :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
początkujący Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Dzięki za wszelkie informacje, moja wiedza z pewnością się poprawiła:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magneto Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2006 eee... midland to 100% syntetyk!! :icon_mrgreen: gdzies wyczytalem, ze lepszy najgorszy syntetyk, od najlepszego polsyntetyka/ minerala:D tylko potrzebuje potwierdzenia pzdr:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trajka66 Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Kumpel go tez uzywa ale ja go wleje jak nie bede juz mial kasy na Castrola :icon_mrgreen:. Dobrze ze na ostatnim bajzlu kupiłem dwie butelki r2 32 zł / litr niezla okazja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi