niemand Opublikowano 12 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2006 ... 15W/40 to nie jest oznaczenie lepkości oleju...................................................................Osobiście stosuję nie węższy zakres lapkości niż 10w/40, a najbardziej optymalnie 10w/50 - to już niestety są syntetyki.Przeczytaj co napisałes,a :icon_razz: klasa lepkości to SAE 15W/40 (np.) i nie wprowadzaj zamieszania i nowych norm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek_o Opublikowano 12 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2006 mam wazne pytnie czy mozna pomieszac zadki olej syntetyczny z gestym mineralem ?? czy olej zacznie sie pienic ?? oleje to samochodowy shell 5W40 Syntetic i 15W40 Mineral Nie powinno się mieszać olejów o różnych bazach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domel Opublikowano 12 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2006 (edytowane) Przeczytaj co napisałes,a :icon_razz: klasa lepkości to SAE 15W/40 (np.) i nie wprowadzaj zamieszania i nowych norm.No ale dobrze napisał bo np.15W40 nie oznacza jako tak lepkości-bo to nie są wartości lepkościnp.( mm2/s) tylko klasa lepkości Nie powinno się mieszać olejów o różnych bazach.A olej półsyntetyczny to jest mieszanina bazy mineralnej i 20-30% syntetycznej :clap: Edytowane 12 Maja 2006 przez Domel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitomen Opublikowano 12 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2006 zreszta od dawien dawna mowi sie ze wszystkie oleje sa ze soba mieszalne Cytuj KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41 http://www.bikepics.com/members/rysiek24/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 12 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2006 Nitomen, a dlaczego chcesz je mieszac ?Nie masz kasy na dokupienie jednego albo drugiego ?Tak jak Domel napisal nie ma to zadnego znaczenia, ale mozliwe ze bedziesz sie musial troche namieszac aby ujednolicic to co wyjdzie :icon_razz:Nie spodziewaj sie cudow po tym "gestym minerale". Dostanie troche temperatury i zostanie przemielony w kolach zebatych skrzyni biegow i po tysiacu km zamieni sie w wode. A "zadki" olej syntetyczny bedzie mial dalej te same wlasnosci. Nie sugeruj sie wygladem i wlasciwosciami nowego oleju na zimno w butelce :clap: Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek_o Opublikowano 12 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2006 No ale dobrze napisał bo np.15W40 nie oznacza jako tak lepkości-bo to nie są wartości lepkościnp.( mm2/s) tylko klasa lepkości A olej półsyntetyczny to jest mieszanina bazy mineralnej i 20-30% syntetycznej :icon_razz: To prawda. Ale ta mieszanka jest zrobiona przez producenta według jakieś tam technologii.Wątpie czy w domu uzysaksz podobny efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domel Opublikowano 12 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2006 To prawda. Ale ta mieszanka jest zrobiona przez producenta według jakieś tam technologii.Wątpie czy w domu uzysaksz podobny efekt.Ale na olejach jest napisane naogół że są mieszalne z innymi olejami mineralnymi i syntetycznymi(na Motulu 5100 mam tak napisane i na innych też widzałem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek_o Opublikowano 12 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2006 Ale na olejach jest napisane naogół że są mieszalne z innymi olejami mineralnymi i syntetycznymi(na Motulu 5100 mam tak napisane i na innych też widzałem) Sorry :icon_razz: Pomyliłem się.Masz zupełną rację. Można mieszać oleje, jeśli oczywiście producent na to pozwala. Źle zrozumiałem zapytanie Nitomen-a. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitomen Opublikowano 12 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2006 Adam M tego syntetyka Shell Helix Ultra mam pod dostatkiem ,jedyne co mnie wnerwia to wyjazd w dalsza trase ,np ostatnio przejchalem ok 300 km asfaltem moto ciagle na ok 4 - 5 tys i zjadlo mi 300 ml oleju ,ale skoro mowisz nie mieszac... , niepotrzebnie zawracalem glowe tym olejem mineralnym , teraz mam go 5 litrow i nie mam co z nim zrobic :icon_razz:, dlatego tez prosilem o polsyntetyka aby wlac na "czysto" a nie minerala ktorego raczej unikam... Cytuj KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41 http://www.bikepics.com/members/rysiek24/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igner Opublikowano 18 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2006 (edytowane) Witam!miałem dylematy jaki zalać olej bo nie wiedziałem co było wcześniej i w końcu padło na Castrola mineralny zamówiłem i okazało się żę frajerzy nie mogą go sprowadzić wiec zaryzykowałem i zalałem motocyklowym półsyntetykiem Mobila 10w40 i OPŁACAŁO SIĘ!wsiadłem na moto i doznałem SZOKU-biegi zaczęły wchodzić delikatnie bez żadnego prawie stuku!moto jakos lepiej chodzi-albo mi sie wydaje :) szybciej się rozgrzewa i ogólnie jestem zadowolony jak nie wiem :clap: !!!!a myślalem że już muszę się pogodzić z tymi stukami a jednak olej pomógł!pewnie wcześniej był mineralny i zamiana mu pomogłazobaczymy tylko czy nie wypłucze mi jakiegoś syfu i nie będzie brał oleju- bo wcześcniej nie brał!ale jak narazie 100% POZYTYW ;) Pzdr. :clap: Edytowane 18 Maja 2006 przez igner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spider231 Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2006 witacjei jaki olej wlac do KAwasaki Vn 750 A 86 rok ??przebieg ma 65 000 km !! prosze o odopowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HawK Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2006 witacjei jaki olej wlac do KAwasaki Vn 750 A 86 rok ??przebieg ma 65 000 km !! prosze o odopowiedzJa przy wyborze oleju kierowałem sie tym artem: http://www.mototec.pl/oferta/oleje.phpPowinien pomóc przy wyborze. Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi