enduro-bubbaa Opublikowano 14 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2006 odpowietrzałem heble,a ponieważ z przodu prawie nic nie było to końcóweczka wyleciała :) Moje pytanie co nalać !! wiem że dot4 !! nie chodzi oto. chodzi mi oto jaką firme rekomendujecie co laliście i co się sprawdziło u mnie w pobliżu są płyny Bel Ray 35zl Mobil 22zl i Organika 4,50 zaraz sie przelece na stacje może coś innego dorwe bo płacić 35 zl za płyn hamulcowy to troche dużo ELO. Podkreślam że szukałem i w archiwum nic nie ma!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wazzabii Opublikowano 14 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2006 ja kupilem 0,5 litery za 11zl jakos, bodajze synstetyk albo polsyntetyk, pamietaj zeby lac taki jaki ejst zalecany bo jak dasz DOT3 to moze rozwalic uszczelki bo ma inny sklad chemiczny (tak mi mowil gosc ktory mi sprzedawal plyn hamulcowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajc Opublikowano 14 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2006 jak dasz DOT3 to moze rozwalic uszczelki bo ma inny sklad chemiczny (tak mi mowil gosc ktory mi sprzedawal plyn hamulcowy) Taa, a byl to pewnie specjalista z Agromy :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduro-bubbaa Opublikowano 14 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2006 że dot4 to wiem umiem czytać(mam napisane na heblu) :) kupiłem orlena za całe 14zl moim zdaniem GIT pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba_195 Opublikowano 14 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2006 ja tak sobie myślalem, że to jest tylko teoria ,ze płyn trzeba wymieniać,mówie płyn jest , jest git, ale to było myślenie rolnika:) wlałem płyn nowy ,a klamka stała si wyyyyyyraźnie twardsa:) naprawde warto zainwestowac pare groszy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo gary Opublikowano 15 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2006 ja tak sobie myślalem, że to jest tylko teoria ,ze płyn trzeba wymieniać,mówie płyn jest , jest git, ale to było myślenie rolnika:) wlałem płyn nowy ,a klamka stała si wyyyyyyraźnie twardsa:) naprawde warto zainwestowac pare groszy..... Kuba_195 płyn wymienia się bo traci swoje własności (absorbuje wilgoć z powietrza) a nie dlatego że zmniejsza się jego ściśliwość - pewnie miałeś hamulec zapowietrzony i przy okazji wymiany płynu się odpowietrzył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stopowicz Opublikowano 16 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2006 ja leje DOT4 bodajże firmy ELF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bubu Goryl Opublikowano 16 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2006 pytanie odnosnie tematu, wszyscy mowia zeby zmieniac plyn w moto co sezon a znam takie osoby ktore w autach juz od kilku lat nie zmienialy czasem tylko doleją.... wiec jak w moto trzeba w aucie nie? wiem ze chodzi o bezpieczenstwo ale... Cytuj www.jem-zdrowo.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiler Opublikowano 17 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2006 pytanie odnosnie tematu' date=' wszyscy mowia zeby zmieniac plyn w moto co sezon a znam takie osoby ktore w autach juz od kilku lat nie zmienialy czasem tylko doleją.... wiec jak w moto trzeba w aucie nie? wiem ze chodzi o bezpieczenstwo ale...[/quote']ja w katamaranie nie zmieniałem od czasu jak go kupiłem (5 lat temu ) wtedy miał 2 lata więc razem 7 lat na jednym płynie i żyje ja i samochód(przez ten czas nawet nic nie musiałem dolewać)ale moto (przynajmniej moje) jeździ "ciut" szybciej częściej hamuje itp i w moto zmieniam co rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario.G Opublikowano 17 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2006 Właśnie jestem na bieżąco -wczoraj wymieniałem płyn i klocki ,nalałem zwykłego za 11 zł i hamuje 8) a powinno się go wymieniać co 2 lub3 lata taki dwie słyszałem wersje, w instrukcji znalazłem 2 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastian zg Opublikowano 17 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2006 pytanie odnosnie tematu' date=' wszyscy mowia zeby zmieniac plyn w moto co sezon a znam takie osoby ktore w autach juz od kilku lat nie zmienialy czasem tylko doleją.... wiec jak w moto trzeba w aucie nie? wiem ze chodzi o bezpieczenstwo ale...[/quote']W autkach płyn cham wymienia się średnio raz na 3-4 lata, a dolewać trzeba dlatego, że klocki się zużywają-tłoczek bardziej się wysuwa.Jednak w motocyklu zgadzam się z opinią, że warto co sezon wymieniać:1. Koszt płynu hamulcowego(Organika) jest dość niski2. Wymienić może każdy kto ma odrobine oleju w głowie3. Zajmie mu to max 20 minut (jak wszystko pójdzie z planem) A w samochodzie o ile koszt płynu cham jest taki sam to z wymianą trzeba się już troszke bardziej nagimnastykować. więc razem 7 lat na jednym płynie i żyje ja i samochódA kto powiedział, że jak nie wymienisz płynu cham. to umrzesz?Ale jak zaczeniesz mieć problemy z zaciskami tłoczkami cylinderkami pomp hamulcową to wyjdą te 'oszczędności' na płynie cham. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Mam pytanko co do płynu :biggrin: do rocznika mojego zygzaka zalecany jest DOT3 do późniejszych (młodszych) modeli DOT4. W czym lepszy jest DOT4? Czy mogę go zalać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayer Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Mam pytanko co do płynu :biggrin: do rocznika mojego zygzaka zalecany jest DOT3 do późniejszych (młodszych) modeli DOT4. W czym lepszy jest DOT4? Czy mogę go zalać?DOT4 ma wyzsza temp wrzenia.Lej 4 bez obaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zachtomasso Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2006 U mnie napisane na deklu jest DOT4 Co myślicie o zalaniu DOT5.1 (taki mi gość poleca w Hondzie). Chce mnie zrobić w balona czy rzeczywiście ma to sens ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezar27 Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2006 (edytowane) dot 4 czy dot 5? Mam dot 5 i nie wiem czy mogę wlać. Jedni piszą, że tak, bo jest nowszy od Dot 4. A inni, że nie, bo ma inny skład chemiczny i może rozszczelnić układ hamulcowy. Już nie wiem. Dla spokoju chyba dokupie dot 4, nie tak drogo, ale kilka piw mniej. Edytowane 25 Kwietnia 2006 przez Cezar27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi