Skocz do zawartości

Zgineła mi iskra WSK ;( POMOCY

Pimpek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Problem jest taki. Mialem kupiony nowy zaplon do wsk 125 ale to byl zaplon do tego nowego typu silnika a ja mam ten stary z zaplonem jak w W-F-M. Poprzekladalem cewki na ten moj stojan lecz nie mialem takiego przerywacza i wlozylem stary. Moto palilo wszystko bylo cacy lecz postanowilem wlozyc nowy przerywacz. Wlozylem nowy poskladalem jak trzeba styki skladaja sie rowniutko i DUPA moto nie ma iskry pokazala sie raz i nic. Ustawialem przerywacz i mniejsza przerwe i mniejsza i nic co moglo sie stac :?: :?: :?: :?: :?: :?: POMOCY Aha zaplon i cewki 100000% nowe.

sprawdź pokręcając kołem magnesowym ,czy przerywacz sie rozwiera, oraz jaką ma maksymalną przerwę . Obczaj sobie kabelek ,najlepiej sprawdzaj czy jest iskra ale bez fajki. Sprawdź czy sprężyna przerywacza nic nie dotyka i czy jest odizolowana.

Tak jak napisal macbrus - gdzies Ci cos zwiera do masy kabelek ktory idzie z cewki do przerywacza, badz podlaczyles jakos niefortunnie. Masz tam jakos zrobione gaszenie ? Moze tam cos do masy dotyka w kolko. Odlacz gaszenie narazie calkiem i proboj - tam zadnych cudow nie ma skoro wszystko nowe. Zobacz czy styki przerywacza sa czyste i czy czegos pomiedzy nimi nie ma. Mozesz wziac omomierz badz jakas kontrolke i zobacz jaka jest reakcja gdy przeywacz otwarty i zamkniety.

macie panowie racje moze gdzies mi do masy przywiera i nie daje iskryjutro lub w sobote polece do piwnicy i napsize potem co bylo przyczyna :buttrock:

[ Dopisane: 17-02-2006, 17:51 ]

powiem tak. zdjełem stojan wzielem woltomierz. jak rozwieralem styki skazówka opadała jak zamykałem skazówka szła do gory. nigdzie do masy nie przywiera. jak obracalem kolem magnesowym to przerywacz sie rozchylal a iskry jak nie bylo tak nie ma a jak byl stary przerywacz to bylo dobrze powiedzcie moi co moze byc przyczyna :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

[ Dopisane: 17-02-2006, 18:22 ]

powiedzcie mi o co moze mu chodzic??

• 2 tygodnie później...

klin jest wporzadku cewka nowka przed wymiana przerywacza motor palil i wszystko grało

[ Dopisane: 18-02-2006, 11:43 ]

mysle ze to troche dziwne jest ze tak nagle iskra zgineła tak jak mowilem przedtem wszystko bylo oki

zdjełem stojan

i to był Twój błąd :D

posprawdzaj raz jeszcze miernikiem - ale nie zdejmując statora(u??).

kiedyś robiłem simsona , za cho**rę niecicał chodzić - a wszystko było powymieniane na nowe - tak jak u Ciebie.

okazało się, że po założeniu statora robiło się zwarcie i pomimo mechanicznego rozwarcia platynek - obwód był zamknięty.

skutek wiadomy.

jak mimo to nic nie pomoże -to sprawdź głowną cewkę zapłonową(ja kiedyś kupiłem nową ,pojeździłem 3 tygodnie i ją szlag trafił :lol: ,heh i tak samo szukałem we wszystkim tego nie podejrzewając),jak już powiedziano nie ma cudów. :D