Frencci Opublikowano 13 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 Witam Desmomaniaków, Mam do Was pytanie natury technicznej - od momentu kiedy założyłem do mojego monstera 620 otwarte tłumiki termignoni mam niekiedy sytuacje, przy puszczaniu sprzęgła i natychmiastowym pełnym otwarciu gazu, że na moment motocykl traci moc i dopiero po sekudzie, dwóch wraca do normy. Wyglądo to tak jakby dziura w mocy lub ślizgało się sprzegło. Czy wiecie co może być przyczyną - sprzegło czy zestrojenie mapy zapłonów pod wydechy.Wielkie dzięki za Wasze opinie.Pozdrawiam Kamil Ja wyznaje teorie, ze przy otwarciu ukladu z tylu motocykla- przod takze powinien lepiej oddychac. Warto teraz zalozyc jakies bardziej przelotowe filtry. "Dziura'- tak, przy otwarciu tlumikow moze powstac mala dziura na dole dlatego tez np w kompletach Termignioni przewaznie oprocz samych koncowek proponuja odpowiednio dostrojony komputer. Mialem cos takiego w R6- zalozylem Microna i przy starcie musialem wiecej dawac gazu, podobnie wyzsze obroty musialem trzymac aby dynamicznie wyprzedzac na trasie, stracil 'dol'. Fakt- dynamika jazdy poprawila sie na b.wysokich obrotach- motocykl 'oddychal pelna piersia'.Teraz mam wiekszy i otwarty uklad z kompem i nie zauwazylem zadnego spadku 'kopa' z dolu, natomiast kolega w 748, po wymianie samych kominow uskarzal sie na podobne dolegliwosci jak Ty . Cos pomogly regulacje i manipulacje komputerem ale zadnych szczegolow nie znam, koles wyjechal do Niemiec i sluch po Nim zaginal. Inaczej tez napewno na takie zmiany reaguja uklady wtryskowe i gaznikowe...ale to juz temat dla fachowcow ;-] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balzac Opublikowano 13 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 Do Kamila:Witaj,Ducati mam od niedawna, tak więc znawca ze mnie żaden. Ale na forach internetowych można się dowiedzieć, że wymiana wydechu wiąże się z przestawieniem komputera w motorze :D Wpisz w wyszukiwarkę "remapping the computer Ducati", na pewno coś znajdziesz :) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frencci Opublikowano 13 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 Do Kamila:Witaj,Ducati mam od niedawna, tak więc znawca ze mnie żaden. Ale na forach internetowych można się dowiedzieć, że wymiana wydechu wiąże się z przestawieniem komputera w motorze :buttrock: Wpisz w wyszukiwarkę "remapping the computer Ducati", na pewno coś znajdziesz :buttrock: Pozdrawiam Hallo, ladny sprzet...gdzies go widzialem w ogloszeniach- to kupiles- ladny, ladny ten Multi! ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balzac Opublikowano 13 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 (edytowane) Hallo, ladny sprzet...gdzies go widzialem w ogloszeniach- to kupiles- ladny, ladny ten Multi! ;) dziękuję, miło usłyszeć. Ostatnio znajomy zakomunikował, że Multi wygrała konkurs na najbrzydszy motocykl świata :buttrock: Cóż mnie i tak się podoba. Na razie zrobiłem 1K, gdyż sezon sie skończył. Na koniec sezonu udało mi się coś zepsuć. Wypadł kapturek świecy podczas pracy silnika i przestawiła rozrząd. Ale chyba już naprawiłam, wczoraj w końcu silnik odpalił. Przez chwilę się nieźle zmartwiłem :buttrock: $$$$$$$$$Pozdrawiam Edytowane 13 Listopada 2007 przez balzac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scitro Opublikowano 13 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 Witam Balzaca, to mamy 2-go multistradowca na forum???? Desmo, coś kręcisz, komputer powinien sam skorygować zamianę wydechów na przelotówki tj wzbogacić nieco mieszankę. Muminek nie uskarżał się na dziurę w obrotach a też miał 620+termi's. Mapy zapłonów nie mają nic wspólnego ze wzbogacaniem mieszanki...Pozdr PS Balzac co ty piszesz świeca ci wpadła do cylindra??? Może wypadła? Cytuj www.ducati-klub.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balzac Opublikowano 13 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 Witaj scitro,Sorki, już edytowałem posta. Przejęzyczyłem się ;) Chodziło o gumową nasadkę, która zsunęła się ze świecy i wpadała pod pas rozrządu, przestawiając ustawienia. Teraz muszę już wyjść z domu ale wieczorem sie odezwę. Pozdrawiambalzac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muminek Opublikowano 13 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 Witaj scitro,Sorki, już edytowałem posta. Przejęzyczyłem się ;) Chodziło o gumową nasadkę, która zsunęła się ze świecy i wpadała pod pas rozrządu, przestawiając ustawienia. Teraz muszę już wyjść z domu ale wieczorem sie odezwę. Pozdrawiambalzac witam Kolegę - widzę, że motorek jednak został w W-wie :buttrock: (to dobrze) to jest chyba sprzęcik, do którego i ja się przymierzałem. Mam nadzieję, że będzie służył długo i przyjemnie :buttrock: Co do wydechów - ja nie narzekałem na brak mocy. Jedynie przy szybkich kilku "przygazówkach" (jedna za drugą) czasami potrafił zgasnąć po puszczeniu. Mi tez radzono otwarcie dolotu - to zdecydowanie powinno pomóc. Można się pokosić o zmianę map zapłonu, ale i ta wtedy należy zmienić co najmniej filtr i dać więcej powierza. Pozdrkris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Desmo77 Opublikowano 13 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 Wielkie dzięki wszystkim za feedback :notworthy: . W takim razie może to być jednak sprzęgło . Na wszelki wypadek podjadę do Boldoru do Łukasza (nie ma jak fachowiec). PozdrawiamKamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muminek Opublikowano 13 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 Wielkie dzięki wszystkim za feedback :notworthy: . W takim razie może to być jednak sprzęgło . Na wszelki wypadek podjadę do Boldoru do Łukasza (nie ma jak fachowiec). PozdrawiamKamil Z tego co wiem od stycznia w Boldorze będzie jakaś akcja serwisowa, że będą mogli podjechać po sprzęt do domu, zabrać go do serwisu, zrobić serwis (wiosenny) z wymianą oleju itp, a potem odwożą do domu. Przewóz ma być w cenie normalnego serwisu. Może w taki razie nie męczyć sie teraz w jazdy po błocie - tylko wykorzystać taką możliwość. Desmo jak będziesz rozmawiał z Łukaszem to dopytaj proszę o tą akcjępozdrKris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Desmo77 Opublikowano 13 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 Z tego co wiem od stycznia w Boldorze będzie jakaś akcja serwisowa, że będą mogli podjechać po sprzęt do domu, zabrać go do serwisu, zrobić serwis (wiosenny) z wymianą oleju itp, a potem odwożą do domu. Przewóz ma być w cenie normalnego serwisu. Może w taki razie nie męczyć sie teraz w jazdy po błocie - tylko wykorzystać taką możliwość. Desmo jak będziesz rozmawiał z Łukaszem to dopytaj proszę o tą akcjępozdrKris Dobrze wiedzieć - jutro zadzwonię do Boldoru i dopytam o "akcję styczniową". Jeżeli faktycznie ma to tak wyglądać to warto skorzystać.Dam znać na czym stanęło po rozmowie z Łukaszem. Pozdr Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilust4s Opublikowano 13 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 Do Kamila:Witaj,Ducati mam od niedawna, tak więc znawca ze mnie żaden. Ale na forach internetowych można się dowiedzieć, że wymiana wydechu wiąże się z przestawieniem komputera w motorze :cool: Wpisz w wyszukiwarkę "remapping the computer Ducati", na pewno coś znajdziesz :smile: Pozdrawiam Witam desmomaniaka i junakowca :biggrin: Ja w mojej Duce zmieniłem wydechy na przelotowe ale żadnych zmian w charakterystyce silnika nie zauwarzyłem,poza dzwiękiem oczywiscie :) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frencci Opublikowano 13 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 (edytowane) O Łomatko i Córko z Poznania Jaśnista!! Przeczytajcie ten art: Rossi "podnosi ciśnienie" rozmowami z Ducati?! 12.11.2007 Valentino Rossi powiększył ciśnienie spoczywające na Yamasze, twierdząc, że jeśli w przyszłym roku Japoński koncern nie wyprodukuje konkurencyjnej YZR-M1 2008, będzie szukał innego pracodawcy (głównie myśli o Ducati). Kontrakt Włocha z teamem Fiat Yamaha wygasa z końcem przyszłego roku. Ich współpraca w roku 2004 zaczęła się doskonale (Mistrzostwo Świata zdobyte przez #46), w kolejnym sezonie również była wręcz idealna (znowu tytuł, jednak aż na 4 rundy GP do końca sezonu). Pomimo nie osiągnięcia 1-wszego miejsca w „generalce” w roku 2006 (przegrana z Nickym Haydenem) o tyle kolejna niewykorzystana szansa na walkę o „koronę” MotoGP i stracenie v-ce mistrzostwa poprzez awarię Yamahy w ostatniej rundzie sezonu 2007, doprowadziła do tego, że Valentino mówi wprost o ewentualnej zmianie pracodawcy. Częścią determinacji Rossiego by odzyskać Mistrzostwo, było zakończenie jego współpracy z Michelin. Od przyszłego roku #46 w opony będzie zaopatrywać Bridgestone (jako jedynego zawodnika Yamahy!). "The Doctor" powiedział w wywiadzie dla La Gazzetta dello Sport, że chcąc wrócić na szczyt, będzie nawet rozpatrywać możliwość przejścia do innego zespołu. „Wszystkie japońskie fabryki, z pewnością nie sądziły, że w tym roku Ducati będzie aż tak mocne,” powiedział 7’krotny mistrz świata. „Mechanicy Ducati byli inteligentniejsi, agresywniejsi i pracowali lepiej. My z Hondą byliśmy konkurencyjni a oni – bezkonkurencyjni. Pracowali lepiej i szybciej wszędzie tam, gdzie czegoś brakowało Yamasze.” „W tym roku, Yamaha nigdy nie była najszybsza. Zdarzały się tory, gdzie byliśmy średnio 15-20km/h wolniejsi od innych!” kontynuował Rossi, który, jak już wspominałam, stracił v-ce mistrzostwo podczas ostatniej rundy sezonu w Walencji (problemy z Yamahą). „Musimy dokonać wiele zmian. Aby wygrać tytuł, potrzebujemy więcej zdolnych ludzi i więcej pieniędzy!” „Nadal mam wiele motywacji. Jednak potrzebuję konkurencyjnych opon i super motocykla.” Ale co się stanie, jeśli w przyszłym roku Yamaha nie będzie „wyczynowa”: Rossi przejdzie do Ducati lub Hondy? Rozważmy dwie opcje: Właściwie żadna z nich nie jest możliwa. Przesiadka na Włoską maszynę – w fabrycznym teamie Stoner i Melandri mają kontrakty do 2009 roku. Wątpię więc, czy aby Valentino chciał jeździć w zespole satelickim. Istnieje też opcja (bardzo mała), że Ducati wyprodukuje dla niego trzecią maszynę fabryczną.Opcja numer dwa: Honda. Ta też wydaje się mało prawdopodobna. Pamiętamy zapewne, jak Włoch mówił, że nie chce już więcej jeździć dla tegoż Japońskiego producenta. „Będziemy czekać i obserwować jak będzie się rozwijać Yamaha w przyszłym roku. Głównie mówię tu o silniku. Jeśli nie będzie ona konkurencyjna… będę myśleć o innym pracodawcy. Mam stały kontakt zarówno z Ducati jak i Hondą [byłym pracodawcą – przyp. autora]. Ale chyba wolałbym jednak Ducati… w końcu to Włosi!” Pamiętamy, że #46 otrzymał propozycję współpracy od Włochów w 2003 roku, kiedy to rozstał się z Hondą. Odrzucił ją. Teraz Ducati ma swojego zawodnika numer jeden – Casey'a Stoner. Jednak jak sam Rossi przyznaje, mógłby on dzielić garaż z 22’latkiem z Kurri-Kurri. „Nie wierzę, że Stoner powiedział by "nie"," twierdzi. „Być może Casey chciałby się zmierzyć ze mną na tym samym motocyklu. Być może jestem w błędzie...” - zakończył Włoch. Edytowane 13 Listopada 2007 przez jacek998 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koralik Opublikowano 13 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 Myślę że kontrakty które maja podpisane zawodnicy Stoner i Melandri, wykluczą możliwość przejscia Rossiego. Nalezy pamiętac jeszcze że Ducati wywalczyło wszystkie możliwe tytuły w tym roku, więc wydaje się bez celowe angażowanie Rossiego. Oczywiście to tylko moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frencci Opublikowano 13 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 Myślę że kontrakty które maja podpisane zawodnicy Stoner i Melandri, wykluczą możliwość przejscia Rossiego. Nalezy pamiętac jeszcze że Ducati wywalczyło wszystkie możliwe tytuły w tym roku, więc wydaje się bez celowe angażowanie Rossiego. Oczywiście to tylko moje zdanie. Koralik- swiete slowa prawisz, swiete ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muminek Opublikowano 13 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 i niech tak zostanie - Twinkiweenke niech dalej walczy ze swoim ryżopedem ;) :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi