Skocz do zawartości

Simson s51

Dziuba
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

I_Mat chciałbym to zobaczyć :lol:  

Zębatka miała 30 ząbków :lol:

Ta jawka jechała 100km/h chyba na cholu ;)

Dlaczego od razu na holu :) - lekki jeździec (chudy i mały) + lekkie nachylenie terenu (kąt tak z [-15stopni]) i można łamać bariery ;)

Mój simek wyciągał jak go kupiłem coś około 80 dych (tak mówili koledzy - licznik nie działał). Zrobiłem licznik i tyle pokazuje. Jednak kiedy mierzę prędkość z innymi bikami to w skazania wedle ich liczników są różne. Wahają się od 70 do 75 km/h.

Różne osiagi spowowdowane są różnym stanem technicznym sprzętów, ale również tym, że firma cały czas eksperymentowała z cylindrami, wydechami i gaźnikami. a mam dwa gaźniki 16n3-1 i 16N2.

Ten drugi to starszy model, na którym prawdeopodobnie byłby mocniejszy, ale mój nie jest z jednej przyczyny - ten gaźnik jest rozpieprzony.

Co do 100km/h.... Owszem Simek pójdzie tyle, ale z silnikiem 70ccm (można opcjonalnie założyć 80 ccm) i ze zmienionymi zębatkami. Jaednak dużo z tym zachodu. Sądzę, że dostepne w sprzedaży cylindry 60 ccm, które nie wymagają rozwiercania karterów wystarczy do spokojnego rozpędzania się w okolicach 80km/h. Należy oczywiście zmienić zębatki, ale bez przesady.

W te Jawki-rakiety nie wierzę. Nawet jakby tyle ujechały, to nie wytrzymały by tej prędkości, były by niestabilne i niebezpieczne. Nie te zawieszenia itp...

• 2 lata później...

Jak w simku zmienisz małą zębatke to licznik będzie ci odejmował. Ja u siebie wpakowałem najwiekszą zębatkę - 17z, cylinder 60 niemiecki i na liczniku miałem max. 65. Później mieżyłem pare razy z samochodami (Audi A4, ibiza i fabia) i wskazło im 85 (na płaskim terenie). Róznica wskazań predkości miedzy samochodami wynosiła 5 km/h, czyli granica błedu pomiaru.

Może z góry doszedłby do 90

Mój simek wyciągał jak go kupiłem coś około 80 dych (tak mówili koledzy - licznik nie działał). Zrobiłem licznik i tyle pokazuje. Jednak kiedy mierzę prędkość z innymi bikami to w skazania wedle ich liczników są różne. Wahają się od 70 do 75 km/h.

Nie uważasz że 800km/h to troche za dużo jak na simla?? :lol:

Nie czepiam sie to wszystko w formie uprzytomnienia nie chce zadnych kłotnii :evil: :) :D ;)

W sumie to ja nie próbowałem wyciskać V-max, ale są ludzie z takimi teoriami o takich prędkościach np. założyć kit tuningowy 90ccm, wypolerować kanały, porządny wydech, większy gaźnik, wypełniacze wału itp. troche by szedł ale czy 150 to nie wiem. W necie napotkałem http://www.szupepe.hu/?mit=street zwróćcie uwagę na strzykawkę po lewej stronie baku i obejżyjcie filmik - ciekawe co jest w strzykawce :mrgreen: