POL-13 Opublikowano 22 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2006 Czesc.W czasach gdy było cięzko z akumulatorami i w armii radzieckiej ,a ja to stosuje do dzś była zasada ze aku wymontowane nie używane ma być co 6 tygodni doładowane.Prąd ładowania to 1/10 jego pojemnosci.Ładowanie odsiarczajace to (jak było już pisane lepiej nie dopuscić) 1/20 pojemnosci.Te żarówki i rozładowania dotyczą sytuacij gdy kiedyś akumulatory były w sprzedarzy nie ładowane i nie formowane.Przed właściwym ładowaniem się je formowało."ładowanie mniejszym prądem może doprowadzić do utrwalenia mniejszej pojemnosci..) To jest prawda ale dotyczy akumulatorów kadmowo -niklowych spiekanych i jeszcze nowszych.Nie stosowanych w motocyklach.Akumulatory te są ładowane po raz pierwszy w prostownikach sterowanych programem computerowym ponieważ zapamiętują prąd ladowania i w następnych doladowaniach ładują się do tej danej pojemnosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miki660 Opublikowano 22 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2006 Ten mój prostownik nie jest taki głupi. Teraz go podłączyłem pod aku i na tym wskaźniku jest natężenie 0.9 A czyli idealnie a ta moc skuteczna na prostowniku 2,6 A to może jest maksymalna (nie wysilająca prostownika) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MłodyVFR Opublikowano 22 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2006 jedyna jego wada to masa - 8 kg dobre rzeczy waza :P uzywam zasilacza stabilizowanego 0-30V z dokladnoscia 0.1V, 0-10A z dokladnoscia 0.1A i wazy to cudo... 28kg :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fabio Opublikowano 25 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2006 witka...polecam wam prostowniczek/ładowarkę AL 300pro o tu jako przykład http://www.swistak.pl/aukcje/1495958.html tylko nie sugerujcie się ceną bo spokojnie można dorwać ją w przedziale 35-50 zł a tu ciut drogo.Posiadam taką i sprawuje się świetnie przy zimowym przechowywaniu aku.Podłączasz i tyle.Odłączasz na wiosnę :-).Jest diodka informująca czy ładuje czy sobie "śpi" gdy aku nabite na maxa.Do zimowania super do ładowania gdy ci padnie aku i zależy ci na czasie jednak zwykły prostownik o większym prądzie ładowania lepszy ale na zimke super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzydlaty Opublikowano 28 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2006 Witam.Skutecznym sposobem obniżenia prądu ładowania, w przypadku stosowania prostowników przystosowanych do baterii samochodowych, jest włączenie w obwód ładowania dodatkowego rezystora.Tym rezystorem może być poprostu żarówka.Słabym jestem elektrykiem, ale kiedy w pod zacisk (+) włączam szeregowo żarówkę, prąd ładowania spada i to znacznie (zależnie od zastosowanej mocy żarówki).Żarówka jest o tyle dobra, że ma dwa włókna (np. 45/45 W), które można wykorzystać, zależnie od sposobu podłaczenia oba, albo jedno.Napięcie na jakie jest żarówka nie ma znaczenia.Nie wiem, co na to elektrycy i teoria, ale w praktyce działa i to skutecznie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
melon19 Opublikowano 28 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2006 Sorry za OT ale nie mogłem się powstrzymać. Nie wiem może i stare ale fajne: <kamper> jak zmierzyc pojemnosc akumulatora samochodowego?<carbon> pole podstawy * wysokosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plakatufka Opublikowano 28 Stycznia 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2006 Witam! Rozładował się akumulator z powodu włączonego światła (do "zera"). W wyniku czego zamarzł elektrolit w akumulatorze. teraz stoi w domu i czekam aż odtaje. Czy ktoś z Was miał taki przypadek i czy mam go już wyrzucić. Czy może będzie OK. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi