Skocz do zawartości

Tuleje ślizgowe wewnątrz lagi - UpsideDown

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Rozebraliśmy dzisiaj z kumplem jego przednie zawieszenie bo były wyczuwalne luzy między lagą a goleniem, a poza tym chciał sobie wymienić uszczelniacze. No i teraz z kupnem uszczelniaczy to większego problemu być nie powinno, ale co zrobić z tymi luzami? Z jakiego materiału są zrobione te tulejki wewnątrz zawieszenia i czy można je naprzykład wytoczyć z czegoś?

Motorek to Gilera Runner z 2001 r., a zawieszenie jak w temacie jest typu UpsideDown.

Czekam na wsze pomysły :D Marcin

kiedys kombinowalem z takimi tulejaki jak nie moglem ich dostac cynujac je od zewnatrz i rozpilowujac na zlaczeniu powodowalo to zmniejszenie srednicy wew i niwelowalo luz ale sam wiesz to tylko taki srodek zastepczy bo w srodku masz taki dziwny material aby nie zdzieral lag jak go nie ma to po tulejce

Tylko że w tych lagach te tulejki są wykonane z takiego materiału podobnego do plastiku a nie metalowe.... :? A gdyby dorobić je np. z brązu, to rysowały by one golenie? A poza tym patrzyłem już w paru miejscach i coś nie mogę znaleść tych tulejek nawet jak bym chciał je kupić... Wiecie może gdzie można ich poszukać?

Co rozumiesz przez luzy? To nie są pasowania ścisłe i troche luzu musi być. Te ślizgi jeżeli są w dobrym stanie powinny być w całości pokryte taką szarą powłoką. Jeżeli są zużyte to spod tej warstwy jest widoczny miedziany pierścień (koloru miedzianego, jaki to jest stop to nie wiem).

Do Hondy ślizgi znalacłem tylko w Hondzie... drogie w ch*j... :cry:

Tylko że w tych lagach te tulejki są wykonane z takiego materiału podobnego do plastiku a nie metalowe....

dokładnie teflonu' date='

No to moze zrobic z poliamidu 66 (chyba nie chlonie wilgoci) czy czegos podobnego jezeli to jest faktycznie w h#$j drogie ?

nie polecam dorobienia takowych części, to jest sportowy motocykl i to jest zawieszenie, mojemu zanjomemu zawieszenie się przytarło (fakt że nie przez tuleje) i już nie odbiło po wyjechaniu na moście z dziury... nie ciekawie się to skończyło...

Faktycznie jest to drogie ale nie słyszałem jeszcze o odważnym który by to dorobił i zamontował u siebie w moto a potem śmigał ponad dwie setki....Polecam zakup oryginałów.