kristi_rx125 Opublikowano 6 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2005 Jeśli podobny temat już był (nie mogłem znaleźć) proszę o usunięcie.Na jednym forum wyczytałem, że w motocyklach 2T na zimniejsze i mroźne dni powinno zwiększać sie dysze. Nie bardzo pojąłem o co chodziło, jedynie tyle że jeśli jest zimniej to lepiej jak moto dostaje mniej powietrza, a więcej paliwa. Wtedy nie ma takiej różnicy temperatur w cylindrze.Mam świeży cylinder i tłok więc nie chciałbym żeby coś „strzeliło”. Doradźcie coś, a może to po prostu jakaś ściema? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strzalek Opublikowano 6 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2005 Zazwyczj podczas docierania daje sie większa dysze albo chociazż zwiększa poziom paliwa. Ale co do zimowych temperatur to nie mam pojecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wazzabii Opublikowano 6 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2005 byla juz mowa na forum o tym :D komus moto nie palilo w zime przez to ze dysze byly za male czy cos w tym stylu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam87 Opublikowano 6 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2005 Wtedy nie ma takiej różnicy temperatur w cylindrze. no co ty to nie ma prawie zupełnie znaczenia :D w cylindrze masz tak wysokie temperatury że jeśli to powietrze bedzie nawet o 20 stopni zimniejsze to i tak to nie będzie robiło żadnej różnicy, zwłaszcza że powietrze się tak szybko ogrzewa.Głównym powodem wymiany dysz w zimniejsze dni, lub na wyższych wysokościach jest większa lub mniejsza gęstość powietrza (w zimne dni większa) i po prostu więcej powietrza dostaje sie do silnika. A że benzyny dochodzi tyle samo to trzeba dawać większą dysze od paliwa żeby silnik miał dobrze dobraną mieszankę i odpowiednie smarowanie.Ja na przykład nie moge teraz jeździć bo mam niewymienione dysze i po prostu silnik w ogóle nie dymi co znaczy że nie ma smarowania, i nie chodzi tak równo na minimalnych obrotach, i przy ostrym dodaniu gazu na wolnych, zdycha bo nie dostaje dostatecznie dużo benzyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plocho Opublikowano 6 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2005 W motocykach 4t tez tak jest ?? i zaleca sie zmiane dysz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KML Opublikowano 6 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2005 Temat chyba pasuje bardziej do mechaniki niz tutaj. Z tego co kojażę to na zimę zalecana jest również wymiana świec na inną ciepłotę. U mnie przy minusowych temp. też moto średnio pali, a wystarczy że jest trochę ponad 0 i jest wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielorz Opublikowano 6 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2005 dobrze a moze ktos napisac czy jest jakas skala czy cos ze taka temperatura taka zalecana dysza i czy po kazdej wymianie dyszy regulacja gaznika (domyslam sie ze tak) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam87 Opublikowano 6 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2005 dobrze a moze ktos napisac czy jest jakas skala czy cos ze taka temperatura taka zalecana dysza i czy po kazdej wymianie dyszy regulacja gaznika (domyslam sie ze tak)kup se manuala :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielorz Opublikowano 6 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2005 mam ale po wlosku 8) :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam87 Opublikowano 6 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2005 mam ale po wlosku ale z tego co wiem to Włosi mają takie same cyfry jak Polacy i temperature też mierzą w stopniach celsjusza a jednostką miary jest metr, więc i po włosku i po polsku tabelka z dyszami jest taka sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristi_rx125 Opublikowano 7 Grudnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zapytam jeszcze, czy oprócz tego, że sprzęt będzie słabszy jak nie zmienię dyszy na większą to zagraża w jakiś sposób cylindrowi i tłokowi? Mam zamiar jeździć w zimę tylko delikatnie ze względu na docieranie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strzalek Opublikowano 7 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zapytam jeszcze' date=' czy oprócz tego, że sprzęt będzie słabszy jak nie zmienię dyszy na większą to zagraża w jakiś sposób cylindrowi i tłokowi? Mam zamiar jeździć w zimę tylko delikatnie ze względu na docieranie.[/quote'] Ty zmieniłeś cylinder na większy więc przy większej dyszy powinien być silnieszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristi_rx125 Opublikowano 7 Grudnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zapytam jeszcze' date=' czy oprócz tego' date=' że sprzęt będzie słabszy jak nie zmienię dyszy na większą to zagraża w jakiś sposób cylindrowi i tłokowi? Mam zamiar jeździć w zimę tylko delikatnie ze względu na docieranie.[/quote''] Ty zmieniłeś cylinder na większy więc przy większej dyszy powinien być silnieszy. Miałem na myśli to, że na mniejszej dyszy, a nie ze względu na większy cylinder :D bo ktoś pisał że powinno się założyć większą dyszę żeby szedł normalnie przy niższej temperaturze.Po zmianie cylindra sprzęt chodzi zdecydowanie lepiej, ale chciałem wiedzieć czy ta sama dysza (od starego cylindra) może spowodować problemy, czy jej zwiększenie jest niezbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam87 Opublikowano 7 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2005 Zapytam jeszcze' date=' czy oprócz tego, że sprzęt będzie słabszy jak nie zmienię dyszy na większą to zagraża w jakiś sposób cylindrowi i tłokowi?[/quote']powinien sie zatrzeć niedługo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielorz Opublikowano 7 Grudnia 2005 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2005 wszystko maja takie same tylko zajmie mi troche czasu zanim dojde ktora to jest tabelka (a jest ich kilka) i rozszyfruje co i jak. Dobra biore sie do roboty znajde moze jakis slownik w necie albo cos jak znajde to napisze jak sie sprawa ma w CRkach. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi