kwas Opublikowano 27 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2005 Witam, od jakiegoś czasu zadaje sobie to pytanie i jeszcze nie otrzymałem odpowiedzi, która wszystko by mi wyjaśniła. Wiec mowie o co mi chodzi: weźmy dla przykładu honde cr 125, mamy dwa roczniki 1989 i 1997, obydwa są po remoncie kapitalnym i pisze ze i ten i ten ma moc ok. 40km, wiec wydaje się że ich moc jest taka sama, ale jednak słyszałem ze starsze roczniki są "słabsze" od tych nowszych, ale w jakim sensie skoro mają tyle samo koni, moze chodzi o moment? w czym przejawia się mniejsza moc starszego rocznika? prosze o dokładne wyjaśnienie bo chciałbym wkońcu rozwiać wszystkie swoje wątpliwości, z góry dzieki za odpowiedzi, pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maly-PMI Opublikowano 27 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2005 obydwa są po remoncie kapitalnym i pisze ze i ten i ten ma moc ok. 40kmpisac to sobie moze :D oczywiscie ze nowsze moto maja coraz wiecej mocy bo tysiace inzynierow nad nimi pracuja i co nowszy model to maja cos zmieniane ale dla amatora ta roznica jest praktycznie nieodczuwalna w mocy. Jak ktos jezdzi zawodowo to na pewno odczuje. Ale 89 rok to juz duzo za duzo jak na Polskie realia i biarac pod uwage ze to jest cross.Popatrz sobie na dane techniczne starszych i nowszych moto to zobaczysz ze caly czas im przybywaja KM, moment i coraz mniejsza waga. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwas Opublikowano 27 Listopada 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2005 No tyle to ja wiem ze im motor nowszy tym mocniejszy, ale chodzi mi o konkretne różnice w mocy momencie itd, chciałbym zobaczyc różnice jakie powstały poprzez wiele lat rozwoju techniki :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 27 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2005 porównaj sobie WSK125 do np. DT125 lub KMX125 Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z3US Opublikowano 27 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2005 No dośc spory kontrast ... Ich technologie są oddalone o lata świetlne. A moce osiągane przez silniki niemają żadnego porównania ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduroguy Opublikowano 27 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2005 porównaj sobie WSK125 do np. DT125 lub KMX125Lepsze porownanie to CZ 516 i np KX125, bo z WSK'i to cienkie enduro.CZ: Brak mocy na niskich obrotach- nie jedzie (brak zaworu wydechowego i membrany)Moc ok 30kmFiltr powietrza papierowyChlodzenie powietrzemTuleja żeliwna KX:Zbiera juz od dołu (zawor wydechowy KIPS, membranka- jest)Moc ponad 40kmFiltr powietrza gabkowy nasaczany olejemCHlodzenie cieczaNikasil To tak po krotce :D . jednak te sprzety nadal cos laczy: 6 biegow, jednopierscieniowy tlok i wysokie obroty maxymalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielorz Opublikowano 27 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2005 no ale CR w 89 miała chłodzenie wodne i (chyba napewno) nikasil wiec nie moze byc az tak drastycznej roznicy :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr7557 Opublikowano 28 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2005 Porównuje cie zbyt odległe technologicznie marki i roczniki. Dam wam przykład Aprilia Pegaso z 1992 r 33 KM Pegaso 2004 15 KM a dlaczego??... Dlatego że pakują do tych nowych motorków katalizatory itp. Blokady gaźników wydechów wszystkiego i takie są efekty. Największy wkład w to mają ekolodzy. PS. Nie gnojcie mnie bo się za bardzo nie znam to jest tylko moja teoria :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strzalek Opublikowano 28 Listopada 2005 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2005 orównuje cie zbyt odległe technologicznie marki i roczniki. Dam wam przykład Aprilia Pegaso z 1992 r 33 KM Pegaso 2004 15 KM a dlaczego??... Dlatego że pakują do tych nowych motorków katalizatory itp. Blokady gaźników wydechów wszystkiego i takie są efekty. Największy wkład w to mają ekolodzy. PS. Nie gnojcie mnie bo się za bardzo nie znam to jest tylko moja teoria Razz 15 koni to ma w niektórych prajach europejskich po to aby można było jeździć na prawojazdy A1 bo tam moc jest ograniczona przepisami do 15 koni ( i tak podniesli bo do niedawan było 12) a to żeby odblokowac taką pegaso do 32 koni to żaden problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi